Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαForgotten Realms - Το Κρυστάλλινο Σκήπτρο - R. A. Salvatore

  Forgotten Realms – Το Κρυστάλλινο Σκήπτρο – R. A. Salvatore

  -

  Το Κρυστάλλινο Σκήπτρο. Ο Ντριτζ βρίσκεται ήδη αρκετές μέρες πάνω από την επιφάνεια της Γης, έπειτα από την επεισοδιακή εκείνη φυγή του από τα τρομερά υπόγεια της Μεντζομπεράτζαν.

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Έκτοτε, οι περιπέτειές του δείχνουν να μην έχουν τελειωμό. Ο ήλιος αρχίζει να συνηθίζεται από τα εντυπωσιακά, μενεξεδένια του μάτια και ο ρατσισμός που βιώνει εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του συνεχής. Ωστόσο, οι κίνδυνοι του Άντερνταρκ δείχνουν προς το παρόν να έχουν παραμείνει εκεί, στα βάθη της Γης, όσο ο νεαρός νταρκ ελφ εξακολουθεί να ελπίζει ότι κάπου θα υπάρχει και για αυτόν ένας τόπος όπου θα μπορέσει επιτέλους να μη νιώθει κυνηγημένος, ούτε από τους εχθρούς του ούτε και από τους δαίμονές του.

  Μόνο που σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό το τελευταίο δεν είναι καθόλου εύκολο…

  Ο πανίσχυρος δαίμονας Ερτού έχει αναδυθεί από την Άβυσσο και τούτο κάνει τη Δεκάπολη να κινδυνεύει άμεσα. Η Δεκάπολη, μια πανέμορφη περιοχή που απαρτίζεται από δέκα πόλεις χτισμένες ανάμεσα σε λίμνες, δεν γνωρίζει ακόμη τίποτα επ’ αυτού. Οι κάτοικοί της, με τα θετικά τους αλλά και με τις ιδιαιτερότητές τους, κινδυνεύουν άμεσα. Όμως προς το παρόν παραμένουν σε πλήρη άγνοια. Και όλα αυτά μέχρι τη μέρα που η περιοχή τους θα γίνει πόλος έλξης μιας από τις μεγαλύτερες μάχες που θα εκτυλιχθεί σε ολόκληρη τη σειρά Forgotten Realms.

  Μόλις ο Ντριτζ και η παρέα του φτάνουν στη Δεκάπολη, η μοίρα τους μοιάζει ήδη προδιαγεγραμμένη. Μαζί του, ο νεαρός νταρκ ελφ θα παρασύρει στη συμφορά και τους φαινομενικά φιλήσυχους κατοίκους της Δεκάπολης. Αιτία; Το Κρενσίνιμπον. Ένα πανάρχαιο κρυστάλλινο σκήπτρο, φτιαγμένο πριν από αιώνες από τα εφτά λιχ, τα απέθαντα εκείνα πνεύματα των εφτά μάγων που αρνήθηκαν να αναπαυτούν όταν τα θνητά τους σώματα χάθηκαν στο βασίλειο των ζωντανών. Όμως το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει φονικότερος συνδυασμός από το να βρεθεί το μαγικό σκήπτρο στα χέρια ενός πανίσχυρου δαίμονα.

  Και κάπου εκεί, η παρτίδα αρχίζει να δείχνει στημένη από την ίδια την Κόλαση…

  «Ένας αιώνας, Ντριτζ Ντο Έρντεν» ακούστηκε η απόμακρη ύστατη φωνή του Ερτού, που έσβηνε κι εκείνη. «Πρόσεχε τα νώτα σου τότε, γιατί ο Ερτού δε θα είναι μακριά στο κατόπι σου!»

  Ο ατμός στροβιλίστηκε στον αέρα και χάθηκε.

  Ο τελευταίος ήχος που άκουσε ο Ντριτζ πριν χάσει τις αισθήσεις του ήταν η κλαγγή του μετάλλου απ’ το γιαταγάνι που έπεσε πάνω στο πλάτωμα του βράχου…

  Τα σκηνικά της Δεκάπολης; Εντυπωσιακά. Όπως στο προ εικοσαπενταετίας RPG Dungeons & Dragons, ή ακόμα και στο The Icewind Dale, ομώνυμο παιχνίδι της σειράς Forgotten Realms, έτσι και στο βιβλίο ο αναγνώστης χάνεται μέσα στους ήχους και τις εικόνες μιας άλλης εποχής. Αλλά και έξω από τη Δεκάπολη, εκεί που ο συμπαθέστατος βάρβαρος Γούλφγκαρ επιστρατεύει όλες του τις ηγετικές ικανότητες προκειμένου να πείσει την τέως φυλή του να τον εμπιστευθούν, όντας παράλληλα ο ίδιος ένα είδος λιποτάκτη.

  Η αγωνία και η ένταση χτυπάνε κόκκινο όσο η πλοκή προχωράει, και δεν είναι υπερβολή να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο είναι ένα από τα βιβλία της σειράς που, καθώς το διάβαζα, στο μυαλό μου ήταν αρκετά ορατή η πιθανότητα να χαθεί οριστικά ο Ντριτζ. Τον λόγο θα τον διαπιστώσει ο αναγνώστης μόλις το διαβάσει. Όμως και εδώ, η δύναμη του αγαπημένου του πάνθηρα, της Γκουενγουήβαρ, θα κάνει το θαύμα της. Δεν είναι όμως μόνο ο πάνθηρας από την αστρική διάσταση που θα βοηθήσει τον μονίμως δυστυχισμένο ήρωά μας, τον Ντριτζ Ντο Έρντεν.

  Ο νάνος Μπρούενορ θα βάλει και αυτός το δικό του λιθαράκι στη δύσκολη προσπάθεια της επιτυχίας τους, ενώ οι τελευταίες πινελιές θα έρθουν από μια υποψία πλάσματος, έναν απατεώνα χάλφλινγκ, τον Ρέτζις. Όλοι αυτοί μαζί θα τεθούν ενάντια στον πιο βλάσφημο συνδυασμό που θα μπορούσαν ποτέ τους να φανταστούν. Έναν δαίμονα που σε λίγο θα κρατάει το κρυστάλλινο σκήπτρο.

  (Θα το κρατάει;…)

  Τρομερή η τελευταία σκηνή του έργου μέσα στον εντυπωσιακό γυάλινο πύργο, η οποία με είχε συνεπάρει τόσο πολύ, που άθελά μου προσπαθούσα να συμμετάσχω στην ιστορία και όχι να την παρακολουθώ. Εξαιρετική και η απεικόνιση της μάχης, με την καθεμία από τις δέκα πόλεις να συμμετέχει διαφορετικά στον γενικότερο πανζουρλισμό, κάνοντας έτσι τη Δεκάπολη να φαντάζει κάτι σαν την άκρη του κόσμου, εκεί όπου δεν υπάρχει παραπέρα.

  Εν κατακλείδι, το «Κρυστάλλινο Σκήπτρο» είναι μια εξαιρετική, επική περιπέτεια φαντασίας, η οποία μου θύμισε αρκετά το βιβλίο «Η Περιπλανώμενη Φλόγα», του εξαιρετικού Guy Gavriel Kay, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Anubis.

  Τελειώνοντας, δεν θα ήθελα να παραλείψω ότι τα νοήματα που μου έμειναν από το βιβλίο είναι αρκετά, με βασικότερο όλων το πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της φιλίας και των αληθινών ιδανικών. Τόσο, που ακόμα και ένας σκληρός βάρβαρος ή ένας επαγγελματίας απατεώνας μπορούν με το κατάλληλο κίνητρο να ταχθούν υπέρ του κοινού καλού.

  Όσο για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω και ποιες οι απώλειες των ηρώων μας, θα τα ανακαλύψει ο αναγνώστης μόλις διαβάσει το εξαιρετικό αυτό πρώτο βιβλίο της τριλογίας «The Icewind Dale».

  Πολύ μακριά πια από τα σκοτάδια της Αβύσσου, το Κρενσίνιμπον ήρθε να πέσει στην επιφάνεια του επάνω κόσμου. Ψηλά πάνω στα βόρεια βουνά των Βασιλείων της Λήθης, το κρυστάλλινο σκήπτρο, το αντικείμενο της υπέρτατης διαστροφής, κούρνιασε μέσα στα χιόνια μιας κρατηρόμορφης λαγκαδιάς.

  Και περίμενε…

  Περίληψη: Ο Άκαρ Κέσελ, ένας άβουλος μαθητευόμενος μάγος, βοηθά να ανακαλυφθεί ξανά ένα αρχαίο μαγικό αντικείμενο, το Κρυστάλλινο Σκήπτρο. Πρόκειται άραγε για μια απλή άψυχη κατασκευή… ή είναι σε θέση ακόμα και να καταστρέψει τη Δεκάπολη; Και τι ρόλο θα διαδραματίσουν στις εξελίξεις ο νεαρός βάρβαρος Γούλφγκαρ, ο παράξενος νάνος Μπρούενορ και ο φυγάς νταρκ ελφ Ντριτζτ Ντο Έρντεν; Θα καταφέρουν άραγε να πείσουν τους ανθρώπους της Δεκάπολης να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους αρκετά έγκαιρα ώστε να αποκρούσουν τις δυνάμεις του Κρυστάλλινου Σκήπτρου;

  Έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων αναγνωστών παγκοσμίως, τα βιβλία του συναρπαστικού κόσμου φαντασίας με πρωταγωνιστή τον Drizzt Do’Urden επανεκδίδονται στην πιο επίκαιρη μορφή τους!

  Στοιχεία βιβλίου

  Το κρυστάλλινο σκήπτρο.Τίτλος: Το Κρυστάλλινο Σκήπτρο

  Συγγραφέας: R. A. Salvatore

  Σειρά: The Icewind Dale Trilogy, Βιβλίο 1ο

  Μετάφραση: Αυγουστίνος Τσιριμώκος

  Εκδόσεις: Anubis

  Σελίδες: 424

  ISBN: 978-960-306-667-5

  Ημ. Έκδοσης: 05/07/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here