Φωνές από Χώμα

Προσωπική άποψη: Χρίστος Τσιαήλης

Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκε μια σειρά από παρουσιάσεις για το «Φωνές από Χώμα», το νέο βιβλίο που η συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου έχει εκπονήσει.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον αγώνα του Κυπριακού Λαού στα μέσα του 20ου αιώνα να προσδιορίσει την ενιαία, χαμένη του ταυτότητα. Λαβωμένος σε όλα τα επίπεδα σαν βγήκε από την αγγλική κυριαρχία, ο Κυπριακός Λαός, σύσσωμος, μια πολυπολιτισμική κοινωνία  από Ελληνοκύ-πριους, Τουρκοκύπριους, βρέθηκε για λίγο καιρό ελεύθερος. Οι διαμάχες δεν άργησαν, κατά πολλούς παρακινημένες από τρίτες δυνάμεις που ποτέ δεν θέλησαν το νησί ενωμένο. Ο λαός όμως, οι γυναίκες, βίωσαν αυτή την περίοδο με τον δικό τους τρόπο. Και η συγγραφέας έρχεται να αγγίξει αυτό το πολυδιάστατο, δύσκολο θέμα.

Ο τίτλος του βιβλίου δεν είναι τυχαίος. Παραπέμπει σε δύο τινά. Στο πιο αρχέγονο αίσθημα του ανθρώπου, την αυτοκυριαρχία επί του εδάφους που θεωρεί ότι του ανήκει, αλλά ταυτόχρονα και στη μακάβρια ιδέα του Θανάτου. Το βιβλίο μιλάει και για τα δύο αυτά θέματα, περιπλέκοντάς τα μέσα από τις συγκινητικές μαρτυρίες των γυναικών που μιλάνε για τα έργα των αντρών με όλες τις πιθανές εκφάνσεις του αισθήματος που μπορεί να έχει μια γυναίκα για τον πιο κοντινό της άνθρωπο – με αγάπη, με αγανάκτηση, με πάθος, με πόνο, με παράπονο.

Η συγγραφέας έρχεται να δώσει τις μαρτυρίες της Τζεμαλιγιέ και των άλλων δώδεκα γυναικών με τη δική της, ξεχωριστή πένα. Ένα βιβλίο με γυναικείες, ειλικρινείς φωνές, γεμάτες πάθος και πόνο. Η λογοτεχνικότητα της γραφής της κυρίας Σωτηρίου αναβλύζει μέσα από τις αντίστροφες συντάξεις που παραπέμπουν στον όμορφο νησιώτικο λόγο και τις επαναλήψεις σε τακτό, σχεδόν γαργαλιστικό ρυθμό. Οι εναλλασσόμενες φωνές από τη σύγχρονη Ελληνική στην Κυπριακή, και με αρκετές δόσεις τουρκικού ιδιώματος, πετυχαίνουν να δώσουν τον παλμό μιας εποχής που ο Κυπριακός ψυχισμός αναπολεί.

Στην Αθήνα, η παρουσίαση του Φωνές από Χώμα πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες. Σε μια ωραία, ζεστή και καθόλα λογοτεχνική βραδιά η συγγραφέας συνομίλησε με τους συγγραφείς Θεόδωρο Γρηγοριάδη και Χρίστο Κυθρεώτη.

Κατά την παρουσίαση στη Λευκωσία, στο φιλόξενο βιβλιοπωλείο Rivergate της Αίγλης Τούμπα, διάβασαν τις ομιλίες τους ο Άριστος Τσιάρτας, νομικός, και ο Σταύρος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και οι δύο δίνοντας διαφορετικούς χρωματισμούς με τις εντυπώσεις τους από το Φωνές από Χώμα. Απολαύσαμε και την καταπληκτική ανάγνωση αποσπασμάτων από την ηθοποιό Πόπη Αβραάμ.

Ευχόμαστε το βιβλίο αυτό να συνεχίσει να αγγίζει τις ψυχές των αναγνωστών και να αποκαλύπτει με αυτό τον θαυμάσιο τρόπο αλήθειες που ξεχάσαμε…

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Φωνές από Χώμα

Συγγραφέας: Κωνσταντία Σωτηρίου

Εκδόσεις: Πατάκης

ISBN: 9789601672410

Αριθμός Σελίδων: 96

Έτος έκδοσης: 2017

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here