Τρίτη, 8 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΦωτιά μέσα απ' τον πάγο - Χρυσούλα Φραγγούλη

  Φωτιά μέσα απ’ τον πάγο – Χρυσούλα Φραγγούλη

  -

  Το βιβλίο Φωτιά μέσα απ’ τον πάγο δεν έχει διαφημιστεί καθόλου. Δεν το είδα ξαφνικά και το πήρα. Το εντόπισα μετά από μια περιήγηση στη σελίδα των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή, αναζητώντας τις νέες κυκλοφορίες των βιβλίων τους. Κάτι στο εξώφυλλο, στο οπισθόφυλλο και στο είδος μυθιστορήματος μου τράβηξε το ενδιαφέρον και ήθελα να το αποκτήσω.

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Μια γυναίκα μόνη σε ένα αρχοντικό στην Αγγλία σκέφτεται το παρελθόν και περιμένει με αγωνία να έρθει η στιγμή της εκδίκησης. Η στιγμή που ο ένοχος θα πληρώσει τα κρίματά του. Αυτός που της χάρισε τον παράδεισο για λίγες στιγμές, για να τη ρίξει στην κόλαση σε μια καταραμένη στιγμή. Οι σκέψεις και το τσιγάρο είναι η συντροφιά της όσο περιμένει την κατάλληλη στιγμή. 

  Ένας άντρας ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Το παρελθόν τού έχει διδάξει να μην εμπιστεύεται τα συναισθήματα και τους ανθρώπους. Επιτυχημένος στη δουλειά του, ακαταμάχητος για τις γυναίκες και απρόσιτος για οποιαδήποτε σχέση. Οι σχέσεις του όλες είναι επιδερμικές. Καμία δεν κατάφερε να προσεγγίσει την καρδιά του και το σπίτι του. Μόλις νιώθει ότι οι γυναίκες προσπαθούν να σπάσουν τους κανόνες που έχει επιβάλει στην αρχή της σχέσης, το τέλος είναι αναπόφευκτο. Η προδοσία του πατέρα του τον στιγμάτισε, ο θάνατος της μητέρας του τον ατσάλωσε και κλείδωσε τα συναισθήματά του. 

  Η δουλειά του τον αναγκάζει να επιστρέψει στην Αγγλία, την οποία αποφεύγει μετά την προδοσία του πατέρα του. Είναι μια ευκαιρία για να δώσει στην τωρινή του σχέση να καταλάβει ότι έφτασε το τέλος. Μια γυναίκα όμως κατοικεί στο σπίτι του. Μια γυναίκα που είναι εχθρική απέναντί του. Μια γυναίκα που νιώθει να γνωρίζει. Μυστηριώδης, σαγηνευτική και ακαταμάχητη, ταράζει τον κόσμο του και τον κάνει να την ποθεί. Η συμπεριφορά της όμως τον ξενίζει. Δείχνει να τον αποστρέφεται, αλλά δεν γνωρίζει γιατί. Εκείνη τον βλέπει σαν ένα ακόμα άτομο που την πλήγωσε βαθιά. Είναι σαν όλους τους άλλους. Όμως η συγκατοίκηση θα κάνει και τους δύο να δουν τον άλλο με άλλα μάτια και το πάθος που υπάρχει ανάμεσά τους θα τους βάλει φωτιά. Θα το αφήσουν να τους κάψει ή θα το αγνοήσουν; Όταν η αλήθεια έρθει στο φως, πώς θα αντιδράσουν; 

  Πριν προλάβω να κάνω οτιδήποτε, ο Νικ έβαλε το χέρι του πίσω από τον αυχένα μου, με τράβηξε κοντά του και κόλλησε τα χείλη του στα δικά μου. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα έκανα πίσω, κοιτώντας τον ξαφνιασμένη, αγγίζοντας με τα δάχτυλά μου τα χείλη μου.

  Αυτό το βιβλίο μάς παρουσιάζει πώς επηρεάζουν τα λάθη των γονέων τα παιδιά.  Εκεί που όλα φαίνονται ειδυλλιακά, τα πάντα καταρρέουν. Τα παιδιά, για να αντέξουν την προδοσία στη μετέπειτα ζωή τους, φυλακίζουν την καρδιά και τα συναισθήματα τους για να μην πληγωθούν. Όταν δεν δίνεται ποτέ η δυνατότητα για εξηγήσεις, όταν δεν υπάρχουν περιθώρια συγχώρεσης, όταν όλα γκρεμίζονται, αναγκαστικά οχυρώνεσαι για να μη γίνεις κι εσύ θύμα. Δεν αφήνεις κανέναν να σε πλησιάσει, για να μην πληγωθείς. 

  Δεν ήταν όνειρο, λοιπόν. Θυμόταν αμυδρά ότι είχε ανοίξει τα μάτια του και την είχε δει από πάνω του, να τον κοιτάζει. Είχε νιώσει τα χέρια της να τον χαϊδεύουν. Είχε νιώσει πάνω στο πρόσωπό του το ζεστό της άγγιγμα. Στην αρχή, νόμιζε πως όλα ήταν στη φαντασία του. Δεν ήταν, όμως.

  Πόσα να αντέξει μια ψυχή που έχει βιώσει την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων; Πόσες ευκαιρίες να δώσεις στους ανθρώπους που σε περιγελούν και σε σαρκάζουν γιατί τόλμησες να τους πιστέψεις; 

  Η ανάγκη να νιώσεις κάτι πραγματικό μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθη. Από την άλλη μεριά όμως, αν δεν τολμήσεις, δεν θα γνωρίσεις ποτέ την αγάπη. Ο φόβος μπορεί να σου στερήσει κάτι που πραγματικά αξίζει. Να ζήσεις!

  Μου άρεσε που οι ήρωες δεν άφησαν τον φόβο να τους καταβάλει. Δεν λέω ότι δεν ήταν επιφυλακτικοί, αλλά υπήρξαν στιγμές που τον έβαζαν στην άκρη και διακινδύνευαν τα πάντα για να ζήσουν τη στιγμή. Τη στιγμή που τους χάριζε την απόλυτη ευτυχία έστω και για λίγο. Αν πραγματικά κατάφεραν να νικήσουν τον φόβο δεν θα σας το αποκαλύψω, αλλά σας προτείνω να το διαβάσετε για να μάθετε…

  Περίληψη Φωτιά μέσα απ’ τον πάγο: Εκείνη: Πίστευε ότι είχε βρει τον απόλυτο έρωτα, αλλά έκανε λάθος. Επιστρέφει για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να πάρει εκδίκηση και όλα αυτά που της ανήκουν πίσω.

  Εκείνος: Ένας επιτυχημένος άντρας, χωρίς κανένα συναισθηματισμό, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, µε τραύματα του παρελθόντος που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

  Τι θα γίνει όταν οι δύο αυτοί άνθρωποι συναντηθούν και καταλήξουν να συνυπάρξουν, άθελά τους, κάτω από την ίδια στέγη;

  Τι είναι αυτό που τους ενώνει από παλιά και τι θα συμβεί, όταν στο τέλος αποκαλυφθεί η αλήθεια;

  Φωτιά μέσα απ' τον πάγο - Χρυσούλα ΦραγγούληΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Φωτιά μέσα απ’ τον πάγο

  Συγγραφέας: Χρυσούλα Φραγγούλη

  Εκδόσεις: Πηγή

  Σελίδες: 384

  ΙSBN: 978-960-626-366-8

  Ημ. Έκδοσης: 02/2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here