Γνωρίζοντας τους Αυτόπτες Μάρτυρες

Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

Το ελληνικό ροκ είναι εδώ. Το ελληνικό ροκ ζει, δημιουργεί και κινεί ακόμα κάποιους από εμάς, πιστούς νοσταλγούς της παλιάς καλής εποχής της ελληνικής μουσικής σκηνής. Αξιόλογοι εκπρόσωποί του, οι Αυτόπτες Μάρτυρες. Ένα ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο συγκρότημα από τη πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Ας τους γνωρίσουμε!

Συνέντευξη

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε την πορεία σας;

Α.Μ.: Το έναυσμα σίγουρα είναι εκείνη η αγάπη όλων μας για τη μουσική, ιδιαίτερα το rock και φυσικά η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ξεκινήσαμε να γράφουμε κομμάτια από την πρώτη στιγμή που “συναντηθήκαμε”.

Γνωρίζοντας τους Αυτόπτες ΜάρτυρεςΤι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε μουσική;

Α.Μ.: Ώθηση για δημιουργία μπορεί να δώσει ένα βίωμα, ένα συναίσθημα, μία ερωτική απογοήτευση ή ένα σαββατόβραδο με καλή παρέα, αυτό είναι και το πιο γοητευτικό στοιχείο της δημιουργίας, μπορεί να ευδοκιμήσει εκεί που δεν το περιμένεις.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν μουσικό να καταφέρει να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από τις νότες;

Α.Μ.: Είναι εύκολο και δύσκολο ταυτόχρονα. Μπορεί να σου “κολλήσει” στο μυαλό μία μελωδία και αμέσως να την “αποτυπώσεις” με νότες. Το δύσκολο κομμάτι είναι να μπορέσεις να το δομήσεις ρυθμικά, μελωδικά και ηχητικά σε ένα ενιαίο σύνολο. Δύσκολο και όμορφο ταυτόχρονα.

Ποια τα ακούσματά σας;

Α.Μ.: Τα ακούσματα μας ποικίλουν, με αφετηρία τις πολλές εκδοχές του ροκ μέχρι και ρεμπέτικα, hip hop ή και κλασική μουσική. Αυτή η ποικιλία είναι που μας βοηθά να μετακινούμαστε σε διάφορα είδη, να είμαστε ευέλικτοι.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν είδη ή η μουσική είναι μία και ενιαία; Εννοώ, γράφετε μόνο ροκ ή “παίζετε” και με άλλους ήχους;

Α.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι πειραματιζόμαστε με πολλά πράγματα. Παίζουμε ροκ, αλλά στην μουσική μας υπάρχουν δείγματα από πολλά διαφορετικά είδη. Και αυτό είναι το μαγικό με την μουσική. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ταμπέλα. Είναι τρόπος έκφρασης, οπότε δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί.

Γνωρίζοντας τους Αυτόπτες Μάρτυρες

Ζείτε και δημιουργείτε σε μια μικρή πόλη. Υπάρχουν ευκαιρίες, πιστεύετε, για νέους καλλιτέχνες στα Ιωάννινα ή η Αθήνα είναι μονόδρομος;

Α.Μ.: Τα Γιάννενα παράγουν πολλή και καλή μουσική και εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους, με συνεχή εξέλιξη, ανά τα χρόνια. Όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να προωθούνται, όπως στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη ακόμα, αλλά γίνονται αργά και σταθερά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στα Γιάννενα αρκετά στούντιο που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά των μεγάλων πόλεων.

Είναι εφικτό στην Ελλάδα της κρίσης, που όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς τις εύκολες μορφές διασκέδασης, να ασχολείται κάποιος με τη ροκ μουσική;

Α.Μ.: Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Το βασικό στοιχείο της ροκ μουσικής είναι η διαχρονικότητα, επιβίωσε, μεταλλάχτηκε, εξελίχθηκε και καταφέρνει να είναι πάντα επίκαιρη, ακόμα και κόντρα στις τρέχουσες μόδες.

Ο τομέας της μουσικής στη χώρα μας πλέον βαίνει καλώς ή όχι; Ποια η γνώμη σας και γιατί;

Α.Μ.: Η Ελλάδα έχει πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, με την επέλαση του internet συνεχώς νέοι άνθρωποι μπορούν να “επικοινωνήσουν” τη δουλειά τους. Αυτό είναι καταρχήν θετικό δημιουργώντας βέβαια και συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι – στη μουσική βιομηχανία –  τι θα ήταν αυτό;

Α.Μ.: Να έχει λίγο πιο ανοιχτούς ορίζοντες, να μην προσκολλάται σε συγκεκριμένα είδη.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Α.Μ.: Προς το παρόν έχουμε ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις για το πρώτο ολοκληρωμένο μας άλμπουμ με τίτλο “Παράξενα Παιχνίδια”, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018. Πέραν τούτου συνεχίζουμε, με νέες δημιουργίες, να εκφραζόμαστε μέσα από την ροκ μουσική, το αγαπάμε και το κάνουμε πράξη!

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας. Keep rocking!!!

Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανραφύλλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here