Γράψε από αγάπη και με αγάπη 

Γράφει η Καλαμαρά Γεωργία

Γιατί γράφεις; Μια ερώτηση που έχει τεθεί δεκάδες φορές. Μια ερώτηση που συνεχώς λαμβάνει διαφορετική απάντηση. Στην ουσία η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των απαντήσεων είναι μία, η αγάπη. Αν δεν αγαπάς τη συγγραφή τότε δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Πάντα το αποτέλεσμα θα είναι ρηχό, λειψό, με την αίσθηση του ανικανοποίητου στην ψυχή του αναγνώστη.

Κι όμως ισχυρίζεσαι ότι η συγγραφή είναι η ζωή σου ολόκληρη αλλά από τα γραπτά σου λείπει κάτι, κάτι που ενοχλεί τον αναγνώστη και εντέλει τον αφήνει αδιάφορο μπροστά στον κόπο σου. Κι αναρωτιέσαι λοιπόν, μην είναι ελλιπείς οι γνώσεις σου επάνω στη λογοτεχνία;

Μήπως δεν έχεις παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια δημιουργικής γραφής; Μήπως δεν εξασκείς αρκετά τη γραφή σου; Μήπως φταίει εκείνο; Ή μήπως το άλλο; Κι ύστερα κατακλύζεσαι από απελπισία ότι δεν είσαι αρκετά ικανός-ή όσο ο τάδε ή ο δείνα κι ίσως πρέπει τελικά να τα παρατήσεις.

Γράψε Εξάλλου δεν μπορούν όλοι να γίνουν συγγραφείς, σωστά; Αρκετούς έχει γεμίσει ο συγγραφικός χώρος, τόσο πολλούς μάλιστα που οι αναγνώστες δεν ξέρουν κατά πού να στραφούν, στους «παλιούς» που, κατά τη γνώμη τους, είναι σταθερή αξία ή σε εκείνους που ξεπηδάνε κάθε τρεις και λίγο και είτε τους θέλγει η περίληψη της ιστορίας τους είτε ακούν θετικές κριτικές για το έργο τους;

Τρελαίνεται ο αναγνώστης και τρελαίνεσαι κι εσύ γιατί δεν πιστεύεις, καθώς φαίνεται, τόσο πολύ στον εαυτό σου. Και καταλήγεις να επιτρέπεις στον φόβο να κατασπαράξει την ύπαρξή σου. Τυλίγεσαι με τον μανδύα της παραίτησης και βουλιάζεις στη θλίψη. Λυπάμαι αλλά εάν σου συμβαίνει αυτό τότε ειλικρινά δεν έχεις ίχνος αγάπης για τη συγγραφή. Η αγάπη εμπεριέχει τόλμη, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, δεν έχει χώρο για αβεβαιότητες.

Απαιτεί την ολότητα, απορρίπτει οτιδήποτε μισό. Για αυτό εάν αποφασίσεις ότι χωρίς τη συγγραφή δεν ζεις τότε ξέχνα τις δικαιολογίες και γράψε λογοτεχνήματα με θάρρος και πίστη. Είμαι βέβαιη πως το αποτέλεσμα θα είναι τόσο ενθαρρυντικό που το χαμόγελο θα σκαλώσει όχι μόνο στα χείλη σου μα και στην καρδιά σου. Τι περιμένεις λοιπόν; Γράψε! Αλλά κάν’ το από αγάπη και με αγάπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here