Το 1955 μια ομάδα από γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες αποφασίζει να ενώσει τις δυνάμεις της και να δημιουργήσει τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Γ.Λ.Σ), με στόχο την προκήρυξη λογοτεχνικών διαγωνισμών για τη συγγραφή αποκλειστικά έργων για παιδιά.

«Είμαστε τόσες γυναίκες συγγραφείς και δεν γνωρίζουμε καλά-καλά η μια την άλλη. Θα ήταν ωραίο να υπήρχε μια οργανωμένη συντροφιά, που να δίνει την ευκαιρία να συγκεντρωνόμαστε, να ανταλλάζουμε απόψεις και προβληματισμούς και να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ της. Τι λέτε;»

Είχε πει η συγγραφέας Ιωάννα Μπουκουβάλα-Αναγνώστου. Αλλά και η Ρένα Καρθαίου λυπόταν για τον βιβλιοφάγο γιο της, που δεν έβρισκε αρκετά βιβλία γραμμένα για την ηλικία του.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η δημιουργία της Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Γ.Λ.Σ) για να στηριχτεί το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα, αλλά και να ενθαρρυνθούν όσοι έγραφαν τότε για παιδιά. Σπουδαίο ρόλο στη συντροφιά έπαιξε η πρόεδρός της, Τατιάνα Σταύρου αλλά και η συγγραφέας Ιωάννα Μπουκουβάλα-Αναγνώστου, η οποία έγραψε 225 μυθιστορήματα!

Το 1958 είναι η χρονιά όπου προκηρύσσεται ο πρώτος διαγωνισμός. Oι εφημερίδες της Αθήνας δημοσίευσαν την προκήρυξη για τη συγγραφή ενός παιδικού μυθιστορήματος ή μιας συλλογής παιδικών διηγημάτων.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι κυρίες: Ιωάννα Μπουκουβάλα-Αναγνώστου, η Τατιάνα Σταύρου, η Νίκη Πέρδικα, η Λιλή Ιακωβίδου, η Αθηνά Ταρσούλη, η Αλεξάνδρα Πλακουτάρη και η Ρένα Καρθαίου. Το βραβείο του διαγωνισμού ήταν η έκδοση και η εικονογράφηση του έργου από τον εκδοτικό οίκο Ι. Βασιλείου.

Η ανταπόκριση των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων αποδείχτηκε ελπιδοφόρα. Δήλωσαν συμμετοχή δεκατέσσερις δημιουργοί. Το βραβείο δίνεται στην Πιπίνα Τσιμικάλη για τη συλλογή διηγημάτων της «Ο Χαρταετός».

Το 1960 ο αριθμός των συμμετεχόντων διπλασιάζεται, ενώ τα επόμενα χρόνια ο διαγωνισμός βρίσκει μεγάλη απήχηση. Νέοι δημιουργοί  δεν διστάζουν να στείλουν τα πρωτόλεια κείμενά τoυς, προστατευόμενοι από την ανωνυμία που έχει εξασφαλιστεί από τη Συντροφιά.

Έτσι, από τότε μέχρι σήμερα, η Γ.Λ.Σ. προκηρύσσει τον ετήσιο διαγωνισμό συγγραφής βιβλίων για παιδιά και εφήβους, με ποικίλα θέματα που εναλλάσσονται κατά καιρούς. Ιστορικό μυθιστόρημα, ταξιδιωτικό, φαντασίας, μυθιστόρημα με θέμα της Αλησμόνητες Πατρίδες.

Αθλοθετούνται κατηγορίες, όπως η ποίηση για παιδιά, οι μικρές ιστορίες και το παραμύθι. Επιβραβεύονται δάσκαλοι και φορείς που προωθούν το παιδικό και εφηβικό ανάγνωσμα. Οι κριτικές επιτροπές συντίθενται κάθε χρόνο από διαφορετικούς καταξιωμένους λογοτέχνες με πείρα της διαγωνισμούς.

Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Γ.Λ.Σ)

Ο διαγωνισμός της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς αποτελεί πλέον θεσμό. Τον σημαντικότερο και μακροβιότερο στην ιστορία της Νεοελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας.

Πηγές άρθρου:

  • Womensliteraryteam.gr
  • Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκεπαίδευσης (Παναγιώτης Ράπτης, Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου)
  • Επιστημονική Επετηρίδα του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών (Δήμητρα Τσιώρη).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here