Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΠοίησηΓυμνή σαν μαχαίρι (συλλογικό)

  Γυμνή σαν μαχαίρι (συλλογικό)

  -

  ​Από τις Εκδόσεις Συρτάρι κυκλοφορεί το βιβλίο «Γυμνή σαν μαχαίρι». Πρόκειται για μια ανθολογία ποιημάτων Ιρανών ποιητριών από τον 10ο ως τον 21ο αιώνα. Η Άννα Γρίβα και η Μάνια Μεζίτη μετέφρασαν τα ποιήματα και μας προσφέρουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το έργο των ποιητριών.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σε μια χώρα που καθημερινά η γυναίκα επιτηρείται από την αστυνομία ηθικής και στερείται βασικά δικαιώματα, η ποιητική αυτή συλλογή μας δείχνει μια άλλη πλευρά των γυναικών του Ιράν. Γυναίκες που εκφράζονται μέσω της ποίησης και μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, αλλά και τη στέρηση των δικαιωμάτων τους από το καθεστώς της πατρίδας τους.

  Κάποιες από αυτές τις γυναίκες έχουν συλληφθεί, βασανιστεί, και άλλες έχουν εγκαταλείψει το Ιράν και ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. 

  Ο άντρας μου έρωτα μου έκανε, μα έφυγα ανικανοποίητη. Δεν θα έφτανε μια νύχτα για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες της φτωχής καρδιάς μου-

  Κι έπειτα εκείνος λέει πως απαγορεύεται άλλον να βρω… Ίσως ούτε οι ειδωλολάτρες δεν είναι τόσο ελεεινοί και απονεκρωμένοι.

  Πρόκειται για το ποίημα της Μπιμπί Μαχ Όφακ. Γράφτηκε τον 16ο αιώνα. Τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει για τις γυναίκες στο πέρασμα των αιώνων. Αόρατες παραμένουν. Σιωπηλές και φοβισμένες, εκτελούν εντολές.

  Επίθεση! Εβδομήντα μαστιγώματα

  για να γίνω πιο γυναίκα

  σε σύγκριση με τις πέτρες

  το σώμα μου θα γεμίσει ρόδια

  δεν θα το μετανιώσω.

  «Πήγαινε στην άκρη! Άλτ!»

  Έψαξαν τις τσέπες μου 

  δεν βρήκαν άλλη σκέψη εκεί

  μόνο ήλιο αηδιασμένο απ’ τις μαντίλες.

    Γρανάζ Μουσαβί

  Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων που δημιουργεί έντονα συναισθήματα στους αναγνώστες. Μέσα από το σκοτάδι και τον τρόμο, κάποιες γυναίκες βρήκαν το ψυχικό σθένος να αντισταθούν, να πολεμήσουν με τις λέξεις που βγαίνουν μέσα από την ψυχή τους, δίνοντας φωνή και σε εκείνες που ο φόβος δεν αφήνει την κραυγή τους να ακουστεί. 

  Μια πολύ προσεγμένη έκδοση που αξίζει να διαβαστεί.  

  Περίληψη: Ράμπε’ε, Μαχσάτι, Τζαχάν Μαλέκ Χάτουν, Μεχρί, Τζαμιλέ Εσφαχάνι, Σίμιν Μπεχμπαχάνι, Λομπάτ Βάλα, Φορούγ Φαροκζάντ, Σάρα Μοχαμαντί-Αρντέχαλι, Σαμπνάμ Αζάρ. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ονόματα των Ιρανών ποιητριών που από τον 10ο αι. μέχρι και τις μέρες μας κρατούν το νήμα μιας σπουδαίας ποιητικής παράδοσης. Μιας παράδοσης που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά έχει προσφέρει στην παγκόσμια λογοτεχνία πραγματικούς θησαυρούς. Από τα βάθη του μεσαίωνα μέχρι τις σκοτεινές μέρες της σύγχρονης θεοκρατίας, οι Ιρανές  ποιήτριες  έχουν τολμήσει να αρθρώσουν έναν δικό τους λόγο, γεμάτο ομορφιά, έρωτα, σοφία και θάρρος. «Γυμνές σαν μαχαίρι», όπως γράφει και μια σύγχρονη Ιρανή ποιήτρια, με ειλικρίνεια και παρρησία, κατορθώνουν να αφαιρούν τον φλοιό των πραγμάτων και να μας οδηγούν στον πυρήνα ενός κόσμου που διψά για την αλήθεια και το φως. Γιατί μέσα από την αέναη και βίαιη διαδοχή αυτοκρατοριών, θρησκειών και εξουσιών, εκείνες βρίσκουν πάντα τον τρόπο να σηκώσουν το πέπλο των φαινομένων και να δώσουν φωνή στη σιωπή και την αιωνιότητα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Γυμνή σαν μαχαίρι - ΣυλλογικόΤίτλος: Γυμνή σαν μαχαίρι

  Συγγραφέας: συλλογικό

  Απόδοση: Άννα Γρίβα & Μάνια Μεζίτη

  Εκδόσεις: Συρτάρι 

  ISBN: 978-618-5763-05-3

  Σελίδες: 132

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2023

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ