Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Φυσικά και ξέρω τι ζώδιο είμαι (Ζυγός για όσους, λέμε τώρα, είχατε την απορία). Όπως γνωρίζω και μερικά χαρακτηριστικά των ζωδίων, ίσα ίσα για να μπορώ να αντεπεξέλθω -ώστε να μη φαίνομαι απολύτως άσχετη- στις συζητήσεις φίλων που φροντίζουν να ρίχνουν όλα τα καλά και τα άσχημα ενός χαρακτήρα στο ζώδιο του καθενός.

γεύση των ζωδίωνΌταν έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο Η γεύση των ζωδίων, δύο πράγματα ήταν απολύτως βέβαια: 

-Βιβλίο συνταγών! Άμεσο ξεφύλλισμα και γρήγορος προγραμματισμός για το ποια συνταγή θα δοκιμάσω πρώτη.

-Επιτέλους θα ήμουν σε θέση, για μία φορά, να φανώ ενημερωμένη στην παρέα και να εντυπωσιάσω με τις γνώσεις μου περί ζωδιακών προτιμήσεων.

Αλήθεια, συνδυάζονται οι γεύσεις και οι αστερισμοί; Αν πιστεύουμε πως το ζώδιό μας δείχνει στοιχεία της προσωπικότητας και καθορίζει συμπεριφορές, γιατί να μην δείχνει και τις γευστικές μας προτιμήσεις;

Το βιβλίο, το οποίο προλογίζεται από την αγαπημένη Άση Μπίλιου, ξεκινά με την εισαγωγή της Χριστίνας Θεοχάρη ως προς τα ζώδια και τη σχέση τους με το φαγητό: μαγειρική και γευστικές προτιμήσεις. Μαθαίνουμε για τα στοιχεία της φύσης που χαρακτηρίζουν τα ζώδια (φωτιά, γη, νερό, αέρας), για τον μαγικό κήπο των βοτάνων, των μυρωδικών και των φαρμακευτικών φυτών. Ακολουθούν ενότητες με όλα τα ζώδια όπου στην αρχή υπάρχει μια σύντομη αλλά και ουσιαστική περιγραφή των βασικών γεύση των ζωδίωνστοιχείων του κάθε ζωδίου και ακολουθούν δύο συνταγές για κάθε ζώδιο, μία αλμυρή και μίνα γλυκιά που σύμφωνα με τη συγγραφέα ταιριάζουν απόλυτα στα γούστα του εκάστοτε ζωδίου. 

Μόνο θετικές εντυπώσεις έχω από τον συγκεκριμένο οδηγό μαγειρικής. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν κάθε συνταγή είναι εξαιρετικές. Οι συνταγές είναι προσεκτικά διατυπωμένες, με χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων τους, τα ενδιαφέροντα υλικά τα οποία μπορείς να προμηθευτείς από παντού και την ευκολία παρασκευής. Πολύ προσεγμένη έκδοση από τις Εκδόσεις Μίνωας. 

Ενδεικτικά, σας δίνω τις συνταγές που επέλεξε η συγγραφέας:

ΚΡΙΟΣ
Καυτερή λαχανιά με μοσχάρι
Cupcakes μόκας με επικάλυψη καφέ
ΤΑΥΡΟΣ
Αρνάκι με αγκινάρες και αρακά
Ψητή κρέμα ανθότυρου με φράουλες και σιρόπι κόκκινου κρασιού
ΔΙΔΥΜΟΙ
Σαλάτα με ζυμαρικά, καπνιστή πέστροφα και αγιολί λεμονιού
Τάρτα με ολόκληρο λάιμ, λεμόνι και κάρδαμο
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ελληνικό mac & cheese με φέτα και κιμά
Υγρό κέικ με δαμάσκηνα και γλάσο με ξινόγαλα
ΛΕΩΝ
Σπαγγέτι με γαρίδες, κρόκο και τοματίνια
Τράιφλ με Grand Marnier, ροδάκινα και αμύγδαλα 
ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Σαλάτα με πλιγούρι, ψητή κολοκύθα και κάσιους
Cheesecake με λεβάντα και λεμόνι
ΖΥΓΟΣ
Ψαρονέφρι με λευκό κρασί και καραμελωμένα αχλάδια
Στρούντελ με μήλο και σάλτσα αλμυρής καραμέλας
ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Πικάντικα γιουβαρλάκια κοτόπουλου με μουστάρδα και τζίντζερ
Μους σοκολάτας με μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς
ΤΟΞΟΤΗΣ
Σούπα ψητού κουνουπιδιού με κάρι και γάλα καρύδας
Κανταΐφι με αποξηραμένα φρούτα και σος Garam Masala
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Μοσχαρίσιο φιλέτο Wellington με πετιμέζι και θυμάρι
Ψητό κυδώνι με κόκκινο κρασί και μους κατίκι
ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σουβλάκι γαλοπούλας με ανανά και ρύζι μπασμάτι με κράνμπερι
Κέικ καρότου με φιστίκια
ΙΧΘΥΕΣ
Μπέργκερ σολομού με αβοκάντο και χούμους
Μιλφέιγ μανταρινιού με μαστίχα

Για τους γνώστες της αστρολογίας είναι ένας εξαιρετικός οδηγός μαγειρικής για να μαγειρεύουν ανάλογα με τις προβλέψεις τους. Για τους λάτρεις της μαγειρικής είναι ένα εργαλείο που θα τους οδηγήσει σε γευστικές πανδαισίες.  Για όσους συντρέχουν και τα δύο, είναι αθεράπευτοι αστρολόγοι-μάγειρες, αυτό θα είναι το απόλυτο βοήθημα. Η Χριστίνα Θεοχάρη που μας αυτοσυστήνεται ως  μια «πιστή και αφοσιωμένη μελετήτρια των άστρων και μαγείρισσα», ενώνει δύο αγάπες της, την αστρολογία και τη μαγειρική, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα ενδιαφέρον βιβλίο. 

Εκτάκτως, σας παραθέτω την πρώτη συνταγή που επιχείρησα να φτιάξω, το κανταΐφι με αποξηραμένα φρούτα και σος garam masala που είναι το γλυκό που ταιριάζει για τον Τοξότη (το ζώδιο του συζύγου μου).

Υλικά

Για το κανταΐφι:

500 γρ. κανταΐφι

100 γρ. καρύδια

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

100 γρ. ξερά βερίκοκα

100 γρ. ξερά δαμάσκηνα

100 γρ. ξερά σύκα

100 γρ. χουρμάδες

250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος

φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:

600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

400 ml νερό

φλούδα από 1 λεμόνι

χυμό από 1/2 λεμόνι

Για τη σάλτσα μαυροδάφνη με Garam Masala:

125 ml μαυροδάφνη

1 1/2 κ.σ μείγμα Garam Masala*

180- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.σ νερό

*Κλασικό ινδικό μείγμα που περιλαμβάνει μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, κάρδαμο, αστεροειδή γλυκάνισο, δάφνη, τζίντζερ και κόλιανδρο σε σκόνη σε ίσες ποσότητες.

Εκτέλεση

1. Τρίβουμε τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης σε χοντρά κομμάτια στο μούλτι. Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κυβάκια και τα αναμειγνύουμε με τα καρύδια και τα φιστίκια.

2. Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι για να μαλακώσουν οι ίνες του και το χωρίζουμε σε 20-25 λωρίδες. Παίρνουμε μια λωρίδα κανταΐφι, βάζουμε στη μέση της 1 κ.σ γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά μέσα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ (28×19 εκ.) το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά.

3. Λιώνουμε το βούτυρο γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, περιχύνουμε καλά τα κανταΐφια ώστε να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45-50 λεπτά περίπου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά.

4. Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα για 3-4 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο. Όσο είναι καυτό, το περιχύνουμε σιγά- σιγά με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

5. Τελευταία ετοιμάζουμε τη σάλτσα μαυροδάφνης και Garam Masala. Διαλύουμε το μείγμα στο νερό και βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 6-7 λεπτά και, μόλις αρχίσει να πήζει, δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι με φιστίκια Αιγίνης και ρίχνουμε από 1 κ.σ από τη σάλτσα μαυροδάφνης- Garam Masala σε κάθε κομμάτι.

Περίληψη: Όλοι ασχολούμαστε με τα ζώδια αλλά λίγοι ξέρουν, για παράδειγμα, ότι οι μεγαλύτεροι food lovers είναι οι Ταύροι κι οι Καρκίνοι, ότι ο Δίδυμος προτιμάει να μιλάει παρά να τρώει, ή ότι ο Σκορπιός θα εκτιμήσει μια μους σοκολάτας, για να του ξυπνήσει το πάθος που έχει μέσα του.
Αν σκεφτούμε πως το ζώδιό μας καθορίζει σε αδρές γραμμές την προσωπικότητά μας και τη συμβατότητά μας με τους άλλους, τότε δεν θα μπορούσε να καθορίζει και τις γευστικές μας προτιμήσεις;
Πόσο επηρεάζει το ζώδιό μας τη γευστική μας παλέτα;
Είναι η αδυναμία μας στα γλυκά ή στα αλμυρά συνδεδεμένη με το ζώδιο, τη Σελήνη ή/και τον ωροσκόπο μας;
Οι απαντήσεις βρίσκονται στη Γεύση των ζωδίων, ένα ξεχωριστό βιβλίο που συνδυάζει τη μαγειρική με την αστρολογία.

Πρωτότυπες και ψαγμένες συνταγές, tips για το τι προτιμάει ή πώς συμπεριφέρεται στην κουζίνα κάθε ζώδιο, χρήσιμες πληροφορίες για τα πιο αγαπημένα και ωφέλιμα βότανα και μπαχαρικά και πολλά άλλα θα σας ταξιδέψουν στον κόσμο των άστρων και της γεύσης!

γεύση των ζωδίωνΣτοιχεία βιβλίου: 

Τίτλος: Η γεύση των ζωδίων

Συγγραφέας: Θεοάρη Δ. Χριστίνα

Εκδόσεις: Μίνωας

Έτος έκδοσης: 2017

Σελίδες: 128

ISBN: 978-618-02-0839-9

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here