Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Η λογοτεχνία της «παραλίας» και η λογοτεχνία της «σοβαρότητας»; Ή μία, εξ...

  Η λογοτεχνία της «παραλίας» και η λογοτεχνία της «σοβαρότητας»; Ή μία, εξ αίματος, λογοτεχνία;

  -

  Η λογοτεχνία της «παραλίας» και η λογοτεχνία της «σοβαρότητας»; Ή μία, εξ αίματος, λογοτεχνία;

  Γράφει ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Ο διάλογος ήταν, από την αρχή της Σωκρατικής γεννήσεώς του, το απόλυτο κι ανώτατο μέσο για την υγιή εξέλιξη μιας κοινωνίας.

  Τα θέματα που τίθονταν σε μια, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, συζήτηση μέσα από το γλωσσικό, ψυχαγωγικό παιχνίδι δύο και παραπάνω ατόμων αποκτούσαν ένα άλλο νόημα, στα πρότυπα του άνω θρώσκω, το οποίο διδόταν απλόχερα στον εκάστοτε πολιτισμένο κόσμο. Ωστόσο, στην παρακμή του διαλόγου, που συμπίπτει, όλως τυχαίως, με την άφιξη της παρακμάζουσας εποχής μας, αυτό το λαμπρό απόκτημα της αστικής μας δημοκρατίας έχεις μεταλλαχτεί σε μαριονέτα του διχασμού.

  λογοτεχνία της «παραλίαςΜε αυτή την μικρή εισαγωγή, θέλω να θίξω, και να προβληματιστούμε σχετικά, ένα απ’ τα ζητήματα που χρησιμοποιούνται ώστε τα πάντα πλέον να διακατέχονται από το πνεύμα ενός λεκτικού εμφυλίου, αντί να αξιοποιηθούν για να φανεί μα και να αναβαθμιστεί το μεγαλείο του Λόγου.

   

  Έχει ανοίξει, λοιπόν, εδώ και χρόνια, μην υπερβάλω και πω δεκαετίες, ένας πλατύς, σχεδόν ξεχειλωμένος, στον οποίο χωράνε και επιχειρήματα δίχως ψυχή, διάλογος ή ορθότερα ένας πόλεμος μεταξύ της λογοτεχνίας, επικαλούμαι αναγκαστικώς τις ταμπέλες που έχουν δοθεί, της «παραλίας» και της «σοβαρής» λογοτεχνίας. Η μεν δεύτερη κατηγορεί την πρώτη για ελαφρότητα στα πεδία και στις λέξεις που διαχειρίζεται, ενώ η πρώτη αμύνεται επιτιθέμενη με το «όπλο» της εμπορικότητας.

  Η απάντηση είναι τόσο απλή που ειλικρινώς δεν κατανοώ για ποιο λόγο δεν λύει τούτη την διαμάχη.

  Η Λογοτεχνία που απαλύνει τα τραύματα του είναι μας από την καθημερινότητα είναι Μία.

  Η Λογοτεχνία εξ αίματος, εκείνης που απαιτεί το αίμα σου αντί για μελάνι για να γράψεις, είναι Μία. Όπως είναι το υγιές και στις άλλες Τέχνες, έτσι και το DNA του Βιβλίου είναι φτιαγμένο ώστε να καταπραΰνει κάθε επείγουσα ή μη ανάγκη της καρδιάς, αναλόγως την στιγμή και το είδος της πληγής που πρέπει να κλείσει.

  Η Λογοτεχνία, επαναλαμβάνω, είναι Μία, και όσοι παράγοντες προσπαθούν να την διχάσουν απλώς πολιορκούν ένα Κυκλώπειο τείχος με σφεντόνες.

  Η λογοτεχνία της «παραλίας» και η λογοτεχνία της «σοβαρότητας»; Ή μία, εξ αίματος, λογοτεχνία;

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here