Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΗ μικρή Ροκ - Guy de Maupassant

  Η μικρή Ροκ – Guy de Maupassant

  -

  Η μικρή Ροκ

  Προσωπική άποψη: Κυριάκος Χαλκόπουλος

  Η Μικρή Ροκ είναι ένα διήγημα του Γκυ ντε Μωπασάν. Ένα μικρό κορίτσι βρίσκεται δολοφονημένο στο δάσος. Οι τοπικοί παράγοντες, μαζί με την αστυνομία, εξετάζουν την σκηνή του εγκλήματος, ενώ η μητέρα, με το ασύλληπτο πένθος της, ξεσπά σε κλάματα. Ο Δήμαρχος Renardet ζητά να βρεθεί ο ένοχος και οργανώνει τις έρευνες. Η μικρή Ροκ είχε μόλις μπει στην εφηβεία και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το έγκλημα είχε και σεξουαλικά στοιχεία…

  MaupassantΌλα αυτά συμβαίνουν σε μια γαλλική επαρχιακή πόλη, η οποία –όπως κάθε πόλη– έχει τα δικά της μυστικά, τους δικούς της ανθρώπους με ισχύ, και τους παρατρεχάμενούς τους, ενώ και οι σχέσεις εξουσίας που βρίσκονται –λόγω των ταραγμένων πολιτικών καταστάσεων για την μετά-μοναρχική Γαλλία– σε μεταβατικό στάδιο, παίζουν τον ρόλο τους στην έκβαση της ιστορίας.

  Ο ένοχος τελικά θα αποκαλυφθεί ακριβώς επειδή ο ταχυδρόμος της πολίχνης –το ίδιο άτομο που τυχαία ανακάλυψε το πτώμα της μικρής Ροκ– θα αρνηθεί να επιστρέψει σε ένα άτομο με υψηλό κύρος ένα γράμμα που μόλις είχε παραλάβει, ώστε να το στείλει στον προορισμό του. Ο ταχυδρόμος αρνείται να επιστρέψει το γράμμα όταν του το ζητά ο άλλος και αρνείται διότι υποψιάζεται πως το γράμμα αποκαλύπτει κάποια πολιτική σκευωρία ή άλλη σχέση εξάρτησης.

  Στην πραγματικότητα, όμως, ο λόγος που ο κύριος απαίτησε το γράμμα να του επιστραφεί –ενώ πριν μόνος του το άφησε για να το πάρουν– ήταν πολύ διαφορετικός… Το γράμμα περιείχε την  απολογία του –για τον φόνο της μικρής Ροκ. Το άτομο αυτό, ο απολογούμενος, σκόπευε να αυτοκτονήσει. Είχε μετανοιώσει για τον φόνο, αλλά δεν άντεχε να ζήσει όσα θα ακολουθούσαν της αποκάλυψης της πράξης του. Το άτομο αυτό ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Renardet.

  Renard, στα γαλλικά, σημαίνει “αλεπού”. Πρόκειται για μια ιστορία όπου η αλεπού –όπως σε ένα παραμύθι ένας λύκος– σκοτώνει ένα μικρό κορίτσι στο δάσος. 

  Ένα μικρό διήγημα, σκοτεινό και βαθύ που μεταφέρει άριστα τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και μπορεί να ενσωματωθεί στη μνήμη
  μας.

  MaupassantΤα αγαπημένα θέματα του συγγραφέα ήταν η συζυγική απιστία, η αντιπαλότητα των δύο φύλων, η προδομένη πατρότητα, η δυστυχία μιας ανυπεράσπιστης παιδικής ηλικίας, η κτηνωδία ενός άξεστου  αγροτικού κόσμου και η ματαιοδοξία μιας ελαφρόμυαλης  μικροαστικής κοινωνίας!

  Οι εκφάνσεις της ανθρώπινης βαρβαρότητας. Βιασμοί, δολοφονίες, βασανιστήρια, παιδοκτονίες, αυτοκτονίες. Αλλά και αδύνατες αγάπες, φθορές και απώλειες της ευτυχίας, αιμομιξίες, ασθένειες, γήρανση, εκδίωξη, αποτυχία της ύπαρξης και αδυσώπητη πάροδος του χρόνου.

  Περίληψη: Γράφω, γιατί φέρνω μέσα μου μια δεύτερη όραση, που αποτελεί τη δύναμη και, ταυτόχρονα, τη δυστυχία των συγγραφέων.

  Πρόκειται για ένα φρέσκο ​​και γεμάτο άλματα ποτάμι, γεμάτο ιτιές και μεγάλους θάμνους που θερμαίνονται από τον ήλιο… Στον αφρό που καλύπτει τις όχθες του, το σώμα ενός παιδιού στηρίζεται. Γυμνό. Το πρόσωπο καλυμμένο με ένα μαντήλι, οι μηροί λερωμένοι με αίμα. Ο ταχυδρόμος το βρήκε εκεί. Την αναγνώρισε αμέσως, η μικρή Roque, αθώο θύμα ενός βάρβαρου ενήλικα… Ποιος θα μπορούσε να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα; Ένας κυνηγός, ένας αλήτης; Ένας γείτονας, ένας φίλος; Ίσως αυτός που ποτέ δεν θα τολμούσαμε να υποψιαστούμε… Μεταξύ της νύχτας και του φωτός, της σκληρότητας και της λύτρωσης, επτά συναρπαστικά διηγήματα, πάνω στα οποία κινείται η φοβερή σκιά του θανάτου.

  MaupassantΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η Μικρή Ροκ/La petite Roque

  Συγγραφέας: Henri Rene Albert Guy de Maupassant

  Εκδόσεις: Νεφέλη

  ISBN: 9789602113035

  Σελίδες: 64

  Χρονολογία έκδοσης: Φεβρουάριος 1997

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here