Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10H Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος - Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  H Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος – Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  -

  Η Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζαμιώτη τον γνωρίζω από τα μυθιστορήματα ενηλίκων που έχω διαβάσει. Όταν έμαθα ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο για παιδιά, η περιέργειά μου να διαβάσω το νέο του πόνημα ήταν μεγάλη.

  Το βιβλίο «Η Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με μια εξαιρετική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Απευθύνεται σε ηλικίες 5+.

  Επειδή μου αρέσει η γραφή του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη αλλά αγαπώ και το παιδικό βιβλίο, βρέθηκα στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Είχα τη χαρά να ακούσω τον συγγραφέα να διαβάζει το παραμύθι του στα παιδιά και να απαντά στις ερωτήσεις τους.

  Ήρωας του βιβλίου του είναι ο Ιππόλυτος. Ένας κατασκευαστής παπουτσιών που αναγκάζεται να αφήσει τη χώρα του, στην οποία έχει ξεσπάσει πόλεμος, και να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή σε έναν νέο τόπο. Μετά από πολλές ταλαιπωρίες, φτάνει ξυπόλητος και ταλαιπωρημένος σε μια πλούσια πολιτεία. Στην πολιτεία των παπουτσιών, για να αναζητήσει εργασία.

  Εδώ θα έβρισκε σίγουρα δουλειά και ήταν βέβαιος πως θα άφηνε πίσω του τις άσχημες μνήμες του πολέμου που τον είχε ξεριζώσει από τον τόπο του. Τέτοια όνειρα έκανε ο Ιππόλυτος, μα δεν πρόλαβε να περάσει τη μεγάλη πύλη και ο φύλακας τον σταμάτησε.

  Στην πολιτεία αυτή, θα βρεθούν πολλοί που θα του προσφέρουν υποδήματα, αφού ο ίδιος δεν έχει. Ο ήρωας του βιβλίου θα μάθει τι πραγματικά συμβαίνει με τους κατοίκους της πολιτείας και θα έρθει αντιμέτωπος με τον άρχοντά της.

  Ποια θα είναι η κατάληξη του Ιππόλυτου; Θα καταφέρει να βρει όσα ονειρεύτηκε στην Πολιτεία των παπουτσιών;

  H Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος – Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  Πολλά τα μηνύματα που περνά στους αναγνώστες του ο συγγραφέας, χωρίς διδακτισμό, χωρίς να κουνά το δάκτυλο στους μικρούς του αναγνώστες. Τους δίνει όμως τροφή για σκέψη, και αφορμή για πολλές συζητήσεις.

  Αναφέρεται στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζήσει τη ζωή που επιθυμεί, που του ταιριάζει, για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

  Μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να σηκώνει το ανάστημά του και να διεκδικεί όσα κατά καιρούς του στερούν οι έχοντες την εξουσία.

  Λίγοι στην αρχή, όλο και περισσότεροι όσο περνούσε η ώρα, μαζεύτηκαν έξω από το παλάτι κι άρχισαν να φωνάζουν, να πετάνε τα παπούτσια τους στα παράθυρα και να ζητούν να αφεθεί ελεύθερος ο Ιππόλυτος.

  Ένα παιδί που διαβάζει γίνεται ένας ενήλικας που σκέφτεται, ειδικά αν διαβάζει βιβλία όπως αυτό του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη.

  Περίληψη: Ο Ιππόλυτος, ένας ταπεινός τεχνίτης παπουτσιών, εξαιτίας του πολέμου στην πατρίδα του καταλήγει ξυπόλυτος πρόσφυγας σε μια πολιτεία που φημίζεται για τον πλούτο και την καλαισθησία της.

  Όλοι έχουν να το λένε ότι οι κάτοικοι φορούν τα πιο όμορφα παπούτσια του κόσμου, καθώς έχουν την τύχη να τους κυβερνάει ένας σπουδαίος κατασκευαστής παπουτσιών, που χαρίζει στους υπηκόους του όσα ζευγάρια θέλουν.

  Όμως ο Ιππόλυτος σύντομα θα διαπιστώσει πως οι φήμες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι κάτοικοι της πολιτείας δεν είναι και τόσο ευτυχισμένοι όσο πίστευε. Το αντίθετο μάλιστα. Και αποφασίζει να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια…

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

  Εικονογράφος : Σάντρα Ελευθερίου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-1948-4

  Ημ. Έκδοσης: 17/10/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  Προηγούμενο άρθροΑνατομία – Αλίαζ Κοπριβνίκαρ
  Επόμενο άρθρο13 – Steve Cavanagh

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here