Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η σεληνιακή όψη του άντρα - Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου

  Η σεληνιακή όψη του άντρα – Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου

  -

  Η σεληνιακή όψη του άντρα

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Με έναν ιδιαίτερο τίτλο, η νουβέλα της Χριστίνας Παναγιώτας Γραμματικοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βάκχικον, εντυπωσιάζει.

  Η σεληνιακή όψη του άντραΣύμφωνα με τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ο Ήλιος αντιπροσωπεύει το αρσενικό αρχέτυπο ενώ η Σελήνη το θηλυκό. Έτσι, ο Ήλιος είναι η αρσενική πλευρά και η Σελήνη είναι η θηλυκή πλευρά του εαυτού μας. Με την Πανσέληνο να κυριαρχεί στο Η σεληνιακή όψη του άντρα, παρακολουθούμε την εξέλιξη των θηλυκών χαρακτηριστικών στην προσωπικότητα των αντρών αν και οι ηρωίδες του βιβλίου είναι γυναίκες. 

  Δύο γυναίκες. Θώμη και Χρύσα. Διαφορετικές μεταξύ τους. Η μία, ελεύθερη, ζει και χαίρεται τον έρωτα. Η άλλη, περιορισμένη σε έναν γάμο που μόνο θλίψη και ανικανοποίητες επιθυμίες έχει να προσφέρει. Εγκλωβισμένες στην καθημερινότητά τους η καθεμιά, ζητούν κάτι διαφορετικό. 

  Αυτές οι δύο γυναίκες γνωρίζονται, όμως, οι πορείες τους είναι παράλληλες. Μέχρι που η καρδιά παίρνει τα ηνία και τις ωθεί να αντιδράσουν, να ξεφύγουν από την ατέρμονη καταπίεση συναισθημάτων και να επιδιώξουν τη λύτρωση. Σκέψεις, όνειρα και φαντασιώσεις παίρνουν τα ηνία και οδηγούν τις ζωές τους σε άλλο επίπεδο. Τολμούν και κοιτάζουν μέσα στην ψυχή τους, θαρρετά αντικρίζουν τα θέλω τους και τα διεκδικούν.

  Δεν είχε κατορθώσει ποτέ να κοροϊδέψει τον εαυτό της: ήξερε καλά πως καtά βάθος κανένας άντρας δεν της είχε πάρει τα μυαλά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να του αντισταθεί. 
  Τώρα η καρδιά της χτυπούσε δυνατά. Είχε σφίξιμο στο στομάχι. Το χθεσινό όνειρο δεν την άφηνε σε ησυχία. Ποιος, τέλος πάντων, ήταν ο μυστηριώδης μαυροντυμένος νεαρός, ‘ο Πάνθηρας’ όπως τον αποκαλούσε; Συνοφρυωνόταν στη σκέψη της παρουσίας του και μόνο. Οι λέξεις του βούιζαν στο κεφάλι της. Ένιωθε το σώμα της να ξυπνάει, νεκρωμένα κύτταρα να ξαναγεννιούνται. Αισθανόταν θηλυκή. Επιθυμητή. Σα να της είχε εμφυσήσει κάποιος νέα πνοή ζωής. 
  Πέρασε το δάχτυλο της βέρας πάνω στα χείλη, το πιγούνι της. Σκιαγράφησε τις γραμμές του κορμιού της. Πήγε στο υπνοδωμάτιο και κλείδωσε την πόρτα πίσω της.

  Η σεληνιακή όψη του άντραΜε ποιητική διάθεση και μυστήριο, η συγγραφέας καταφέρνει στις λίγες σελίδες του βιβλίου της να εμποτίσει τον αναγνώστη με το συναισθηματικό τέλμα των ηρωίδων της και να τον οδηγήσει στο μονοπάτι της αλήθειας: Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Χρειάζεται η υπέρβαση του εαυτού μας για να οδηγηθούμε στην ευτυχία. 

  Με κινηματογραφική ροή και απρόσμενες εξελίξεις, μία νουβέλα με κρυμμένα μηνύματα, όπου πρέπει να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές για να διαισθανθείς τις αλήθειες που υποβόσκουν κάτω από τις λέξεις. Ο στυγνός ρεαλισμός συνυφασμένος με ποιητικά στοιχεία, προσδίδει μία παράξενη γοητεία στο κείμενο.

  Το πολύ όμορφο εξώφυλλο κοσμεί πίνακας της Αικατερίνης Πέτρου Νικολαΐδου. 

  Περίληψη: Η Θώμη και η Χρύσα. Δυο καθημερινές γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη. Πλαισιωμένες από οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και εραστές. Αγωνίζονται – η καθεμία στο δικό της μικρόκοσμο, η καθεμία με τον τρόπο της. Παλεύουν με τους άλλους, τις συνθήκες, τα προβλήματα και τους εαυτούς τους – με την κούραση, τα τραύματα, τις αναμνήσεις. Μέχρι που η πανσέληνος θα οδηγήσει στη γιατρειά…

  Η σεληνιακή όψη του άντραΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η σεληνιακή όψη του άντρα

  Συγγραφέας: Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου

  Εκδότης: Βάκχικον

  ISBN: 978-618-5286-92-7 

  Αριθμός Σελίδων: 56

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Έπαινος Νουβέλας Ομίλου για την UNESCO ΤΛΕ Ελλάδας 2017

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here