Σάββατο, Δεκέμβριος 14, 2019
More

  Hotel Cosmos – Ali Smith

  -

  Hotel Cosmos

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Η Σάρα σκοτώθηκε όταν ήταν 19 χρονών. Έπεσε στο φρεάτιο του ανελκυστήρα τροφοδοσίας από τον 3ο όροφο του ξενοδοχείου Global, στο οποίο εργαζόταν. Είχε βάλει στοίχημα ένα πεντόλιρο πως χωρούσε εκεί μέσα. Πλέον, το ανήσυχο πνεύμα της παραμένει στη Γη, ψάχνοντας απαντήσεις σχετικά με το συμβάν. Επιστρέφει στον τάφο όπου βρίσκεται το άψυχο σώμα της και προσπαθεί να εκμαιεύσει από αυτό πληροφορίες. Το σώμα δέχεται να βοηθήσει, υπό έναν όρο: Όχι αναπολήσεις.

  Η συγγραφέας μάς δείχνει από την αρχή τη μαεστρία της, παρουσιάζοντας με πραγματικά εντυπωσιακό και πρωτοποριακό τρόπο τους διαλόγους μεταξύ ψυχής και σώματος, χρησιμοποιώντας πότε α’ ενικό (εγώ – η ψυχή) και πότε α’ πληθυντικό πρόσωπο (εμείς – η ψυχή και το σώμα), ενώ η γλώσσα γίνεται όλο και πιο ξέπνοη, όσο η ψυχή απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον κόσμο.

  Εντάξει λοιπόν,  μ’ έπεισες. Θα σου πω. Αλλά θα μου υποσχεθείς πως μετά θα φύγεις και θα μ’ αφήσεις στην ησυχία μου.
  Εντάξει, θα το κάνω, το υπόσχομαι, της είπα.
  Ορκίζεσαι; Μου είπε…
  Δεν έχεις σπίτι να πας; Δεν υποτίθεται πως πρέπει να πας στον παράδεισο ή στην κόλαση ή κάπου τέλος πάντων;
  Θα πάω σύντομα, της είπα (ένας Θεός ξέρει πού).

  Μια άλλη κοπέλα, η μικρή, φτωχή Άλι, κάθεται έξω από το ξενοδοχείο Global και ζητιανεύει. Είναι τυλιγμένη με μια κουβέρτα και βήχει συνεχώς εξαιτίας των αναπνευστικών προβλημάτων από τα οποία πάσχει. Είναι αναγκασμένη να δικαιολογείται συνεχώς στους αστυνομικούς, στους οδοκαθαριστές του δήμου και στους περαστικούς. «Ψάξε για καμιά δουλειά» της λέει κάποιος. Το μόνο που γνωρίζει να κάνει όμως εδώ και χρόνια είναι σεξ επί πληρωμή. Από πολύ μικρή ηλικία.

  Την πλησιάζει μια κοπέλα με διακριτικά του ξενοδοχείου και της προτείνει να κοιμηθεί για απόψε στο ξενοδοχείο, δίχως καμία υποχρέωση. Η Άλι δέχεται ντροπαλά και λίγο αργότερα διασχίζει τις κινούμενες τζαμαρίες του ξενοδοχείου. Η τρίτη κοπέλα του βιβλίου, η Λιζ, την εξυπηρετεί στη ρεσεψιόν, δίνοντάς της το κλειδί για κάποιο δωμάτιο του 1ου ορόφου. Στη μικρή Άλι όλα φαίνονται υπερβολικά τέλεια. Τα καθαρά σεντόνια, το ζεστό μπάνιο με σαμπουάν, οι βρύσες που γυαλίζουν πεντακάθαρες, το αναμμένο καλοριφέρ, οι μυρωδιές των φαγητών.

  Hotel Cosmos

  Σε κάποια αρκετά μελλοντική στιγμή, η Λιζ θα βρεθεί ξαπλωμένη στο κρεβάτι του διαμερίσματός της, στον 6ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Ψήνεται στον πυρετό και περιμένει να επιστρέψει η μητέρα της.

  Το να είσαι άρρωστος είναι αποκαλυπτικό. Σου αποκαλύπτει τι ακριβώς σκέφτονται οι υγιείς για τους αρρώστους.

  Μέσα στην αρρώστια και τη ζαλάδα της, θυμάται στιγμές που είχε ζήσει στο ξενοδοχείο που εργαζόταν. Η καρδιά της παραμένει ίδια, τρυφερή και ζεστή. «Είμαι ένας καλός άνθρωπος», σκέφτεται συνεχώς και είναι αλήθεια. Σε 6 μήνες θα είναι πλέον ανάπηρη αλλά δεν το γνωρίζει ακόμα.

  Διασχίζει το λόμπι, δεν υπάρχει ψυχή. Η ψεύτικη φωτιά καίει σ’ έναν άδειο χώρο. Σπρώχνει τις περιστρεφόμενες πόρτες ώσπου βγαίνει έξω στα σκαλοπάτια, ένα κύμα ψύχους την τυλίγει. Στέκεται κάτω από την ταμπέλα του ξενοδοχείου Global και προσπαθεί να δει στο απέναντι πεζοδρόμιο. Δε βλέπει άνθρωπο. Κανείς δεν είναι εκεί…

  Κάπου εδώ, η συγγραφέας με ένα μαεστρικό τρόπο μάς επιστρέφει στο παρελθόν αλλά παραμένει στο ξενοδοχείο Global, μέσα από τα μάτια της Λιζ αυτή τη φορά… Η Λιζ παρατηρεί εδώ και μέρες μια άστεγη που κάθεται έξω από το ξενοδοχείο και ζητιανεύει. Απόψε, με το να την καλέσει να μείνει δωρεάν στο ξενοδοχείο, μάλλον έχει παραβιάσει κάθε κανόνα της πολιτικής του ξενοδοχείου Global. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πράξη την κάνει να αισθανθεί πολύ καλύτερα.

  Η τέταρτη κοπέλα της ιστορίας, η Πένυ, είναι μια επιτυχημένη δημοσιογράφος που εργάζεται στην εφημερίδα «Κόσμος». Απόψε διαμένει στο δωμάτιο 34 του ξενοδοχείου Global. Κάποια στιγμή ακούει ένα θόρυβο απ’ έξω. Βγαίνει από το δωμάτιό της και βλέπει μια κοπέλα, με μάτια βαμμένα πολύ σκούρα και φορώντας ένα φθαρμένο παλιό παλτό, να σκαλίζει τον τοίχο. Η κοπέλα δείχνει φοβισμένη και ντροπαλή και ζητάει από την Πένυ να της δώσει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.

  Η Πένυ σπεύδει να βοηθήσει την κοπέλα όπως μπορεί, δίχως να γνωρίζει τις προθέσεις της. Η στιγμή που ο αναγνώστης αρχίζει να αντιλαμβάνεται σιγά σιγά τι προσπαθεί να κάνει η κοπέλα με το αιχμηρό αντικείμενο, είναι πραγματικά ανατριχιαστική και σαφώς η πιο συγκινητική στιγμή του βιβλίου.

  Προς στιγμήν η Πένυ διέκρινε μια πολύ πραγματική θλίψη, πυκνή και πλούσια σα βελούδο, δραματική και μαζεμένη σαν κουρτίνα, έτοιμη να πέσει πάνω στο κεφάλι της κοπέλας. Ανοιγόκλεισε τα μάτια και η σκέψη χάθηκε… Κάτι παράξενο στην έκφραση της κοπέλας, το πόσο συγκεντρωμένη έδειχνε, το πόσο σίγουρη και πόσο αλλόκοτα αγνή και άπειρη, έκανε την Πένυ να θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτήν, οτιδήποτε… Κι αν τη βοηθήσω αυτή την κοπέλα, σκέφτηκε δρασκελίζοντας τα σκαλοπάτια, θα με θυμάται για πάντα σαν τον καλό άνθρωπο που τη βοήθησε εκείνη τη νύχτα που, που έκανε ό,τι έκανε τέλος πάντων.

  Ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία κοπέλα της ιστορίας, η Κλαιρ, αδερφή της νεκρής Σάρα, η οποία μέσα από μια εκπληκτική πρόταση 45 σελίδων δίχως καμία τελεία, αναπολεί όλα όσα έζησε με την αδερφή της, τις μικρές χαμένες στιγμές, καλές, άσχημες, καθημερινές, αθώες παιδικές και εφηβικές σκέψεις, αρνούμενη να δεχτεί την απώλειά της.

  …Σα να διαβάζεις εσύ ας πούμε ένα βιβλίο, οποιοδήποτε βιβλίο, και να έχεις φτάσει μέχρι τη μέση της ιστορίας και να ξέρεις τα πάντα για τους ήρωες και όλα όσα συμβαίνουν και μετά να γυρνάς τη σελίδα και απ’ τα μισά της επόμενης σελίδας και πέρα να υπάρχει κενό…

  Και φτάνουμε στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, όπου ο αναγνώστης μένει απλά με ανοιχτό το στόμα… Οι ιστορίες πέντε γυναικών που πέρασαν από το ξενοδοχείο Global και συνδέονται μεταξύ τους, με κοινό σημείο την αγνή καρδιά και την καλοσύνη. Το βιβλίο Hotel Cosmos είναι ο ορισμός της σπονδυλωτής γραφής, στο οποίο η συγγραφέας με μοναδικό τρόπο ενώνει τις πέντε αυτές ιστορίες. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, γεμάτο από κραυγές σιωπής, νοσταλγία και προπάντων θέληση για ζωή.

   «Να θυμάσαι, πρέπει να ζήσεις…»

  Περίληψη Βιβλίου: Hotel Cosmos. Η Σάρα, η έφηβη καμαριέρα του Ξενοδοχείου, έχει σκοτωθεί πέφτοντας στο φρεάτιο του ανελκυστήρα – αλλά το πνεύμα της τριγυρίζει στην πόλη, πασχίζοντας να θυμηθεί ό,τι δεν ήξερε ποτέ.

  Η Λιζ την έχει γνωρίσει – αλλά δεν τη θυμάται.

  Η Κλαιρ αγωνιά να εξηγήσει το θάνατο της αδελφής της.

  Η Άλι και η Πένυ θα τη βοηθήσουν, χωρίς να ξέρουν πώς και γιατί.

  Το Ξενοδοχείο θα στεγάσει, για λίγο, τις πέντε γυναίκες – όπως και όλους μας.

  H πολυβραβευμένη Άλι Σμιθ, από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης αγγλόφωνης πεζογραφίας, κρυφοκοιτώντας στα κλειδωμένα δωμάτια, στήνει ένα αριστοτεχνικό παιχνίδι με τις χιλιάδες όψεις της πραγματικότητας, τα αόρατα νήματα που συνδέουν ζωντανούς και φαντάσματα, το βάρος των λέξεων και τη μνήμη.

  Hotel CosmosΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Hotel Cosmos

  Συγγραφέας: Άλι Σμίθ

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Σελίδες: 323

  ISBN: 978-960-442-923-3

  Έτος έκδοσης: 2007

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Απάντηση