Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΗ αγάπη στην εποχή του κορονοϊού - Ηλίας Γρηγοριάδης

  Η αγάπη στην εποχή του κορονοϊού – Ηλίας Γρηγοριάδης

  -

  Η αγάπη στην εποχή του κορονοϊού. Μια σύγχρονη νουβέλα για τη ζωή στις μέρες μας, όπου η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα κυριαρχούν στο μυαλό του καθενός.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Πρωταγωνίστρια είναι η Άρτεμη, μια νεαρή ποιήτρια γύρω στα τριάντα της, και στο βιβλίο περιγράφεται μια μικρή περίοδος της ζωής της. Μας μιλά για την καθημερινότητά της και για τη συμβίωσή της με τη μητέρα της, για τη φιλία της με τη Μαρκέλλα και για τη σχέση της με τον Γιώργο, για τα όνειρά τους για μια κοινή, ήρεμη ζωή. Οι περισσότεροι από τους ήρωες του βιβλίου προσπαθούν να τηρούν όσο πιστότερα μπορούν και με μεγάλη προσοχή τα μέτρα για τον κορονοϊό, συχνά όμως χρειάζεται να συνυπάρξουν με άτομα που αρνούνται την ύπαρξη της νόσου και την εφαρμογή των μέτρων. Όλοι οι προβληματισμοί και οι φόβοι της πρωταγωνίστριας για τις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η άρνηση τήρησης των μέτρων έχουν πλέον δυστυχώς γίνει πραγματικότητα, το ίδιο όμως και οι ελπίδες της για τη δημιουργία εμβολίων που θα προστατεύσουν τον πληθυσμό.

  Πολλοί άνθρωποι αυτή τη δύσκολη περίοδο εκδήλωναν άγχος, κρίσεις πανικού, αϋπνία και άλλες μικρότερες ή σοβαρότερες ψυχικές καταστάσεις. Η αβεβαιότητα, ο φόβος για την υγεία, ο εγκλεισμός και η στέρηση των όσων αγαπάμε, στιγματίζουν την ψυχή.

  Εκτός από τη νόσο και τις συνέπειες αυτής, η Άρτεμη μας μιλά ακόμα για τη νέα επαγγελματική προοπτική που ανοίγεται μπροστά της και για τα όνειρα που βλέπει και την ταράζουν, στα οποία εμφανίζεται μια μορφή που προσπαθεί να της μεταδώσει ένα σημαντικό μήνυμα.

  Το βιβλίο είναι πολύ μικρό, μόλις 80 σελίδες, που στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερες αν μιλήσουμε μόνο για το καθαρό κείμενο. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μια πραγματική καταγραφή της ζωής στην εποχή μας και ο συγγραφέας σίγουρα έχει πετύχει τον στόχο του, αφού όπως λέει στην εισαγωγή, το βιβλίο έχει διδακτικό ύφος και προσπαθεί να περάσει στον αναγνώστη το αίσθημα της ατομικής ευθύνης απέναντι στον κορονοϊό. Είναι καλογραμμένο, γρήγορο και φυσικά δεν κουράζει καθόλου.

  Το «σ’ αγαπώ» είναι μια λέξη με μεγάλη δύναμη. Ίσως δεν τη λέμε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε και πολλές φορές τη θεωρούμε δεδομένη. Μπορεί οι πράξεις μας να δείχνουν τι αισθανόμαστε, αλλά το ρήμα σ’ αγαπώ όταν το λέμε από την καρδιά μας, έχει σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις.

  Περίληψη: Η ιστορία της Άρτεμης λαμβάνει χώρα στο κέντρο της Αθήνας, την εποχή που η Ελλάδα ταλαιπωρείται από τον κορονοϊό. Από μικρή έγραφε ποιήματα, στα τριάντα της το έκανε επάγγελμα. Ζει με τη μητέρα της, σε ένα δυάρι στην πλατεία Ομονοίας. Ο πατέρας της σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα στα καράβια, όταν αυτή ήταν μόλις πέντε ετών. Η νεαρή ποιήτρια κάνει αγώνα για την επιβίωση, βλέπει περίεργα όνειρα με λέξεις, ερωτεύεται, προβληματίζεται, φιλοσοφεί την ζωή και τον θάνατο, την αγάπη και την οικογένεια, στα χρόνια του COVID-19. Η ζωή της γίνεται γνώμονας και παράδειγμα για όλους μας.

  Η αγάπη στην εποχή του κορονοϊούΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η αγάπη στην εποχή του κορονοϊού

  Συγγραφέας: Ηλίας Γρηγοριάδης

  Εκδοτικός: Διάνοια

  Έκδοση: 2021

  Σελίδες: 80

  ISBN: 978-618-5437-15-2

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ