Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η Άγνωστη Ιστορία των Δράκων - Michel Meurger

  Η Άγνωστη Ιστορία των Δράκων – Michel Meurger

  -

  Η Άγνωστη Ιστορία των Δράκων

  Προσωπική άποψη: Νένα Μπούρα

  Ο δράκος είναι ένα μυθικό ζώο, συνήθως ένα φίδι ή  σαύρα όπως  εμφανίζεται σε μύθους, θρύλους, παραμύθια. Η παγκόσμια εξάπλωση αυτού του μυθικού πλάσματος έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταβολή της εμφάνισης, του μεγέθους και των ιδιοτήτων του.

  Η Άγνωστη Ιστορία των ΔράκωνΟι δράκοι διαφέρουν ως προς τον αριθμό των κεφαλών. Για παράδειγμα, στην Κίνα φαίνεται  να έχουν κατ’ αρχήν ένα κεφάλι, στην ελληνική μυθολογία υπήρξε δράκος με εκατό κεφάλια, στα παραμύθια συνήθως έχει μονό αριθμό των κεφαλών, συνήθως τρεις ή επτά. Διαφέρουν στον αριθμό των ποδιών (συνήθως δύο, τέσσερα, ή κανένα) και την ικανότητα να πετούν, καθώς και με τι επιτίθενται (πυρκαγιά, παγετό ή δηλητήριο).

  Οι δράκοι εμφανίζονται επίσης στον σύγχρονο πολιτισμό, είτε στη σύγχρονη λογοτεχνία είτε στις ταινίες.

  Αλλά είναι όλα απλώς μυθοπλασία, αποκύημα της φαντασίας κάποιου ή πραγματικότητα;

  Ο συγγραφέας Michel Meurger προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσα από το βιβλίο του «Η Άγνωστη Ιστορία των Δράκων» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρχέτυπο το 2003.

  Μέσα από πλήθος ευρημάτων αλλά και μαρτυριών, προσπαθεί να μας φέρει σε επαφή με αυτό το μυθικό πλάσμα που ενέπνευσε ζωγράφους, ποιητές και κάθε λογής καλλιτέχνες.

  Το ταξίδι μέσα στο μαγικό αυτό κόσμο των δράκων ξεκινάει από την εποχή της αρχαιότητας, αφού η εικόνα του φτερωτού αυτού ερπετού δεν ήταν άγνωστη στους αρχαίους Έλληνες. Ο Ηρόδοτος γράφει χαρακτηριστικά:

  «…Υπάρχει ένας τόπος στην Αραβία που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Ντε  Μπούτο. Πήγα σ’ αυτόν τον τόπο, όταν πληροφορήθηκα για τα φτερωτά ερπετά. Έφτασα εκεί και είδα πολλά οστά, δεν θα μπορούσα να πω πόσα. Υπήρχαν στοίβες από ραχοκοκαλιές μεγάλες, λιγότερο μεγάλες, λίγο μικρές κι ήταν πολυάριθμες…»

  Στη συνέχεια συναντάμε τον Πλίνιο και το έργο του Φυσική Ιστορία (βιβλίο όγδοο), όπου περιγράφονται σφοδρότατες μάχες μεταξύ ελεφάντων και δράκων.

  Στον Μεσαίωνα, άγιοι έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το τρομερό θεριό, όπως ο άγιος Σαμψών που ήρθε αντιμέτωπος με το δημιουργό των φοβερών αποτυπωμάτων, το «ερπετό του δάσους».

  «…Ένα λοφίο υψωνόταν στο κεφάλι του κι από κει ξεπετάγονταν ένας στρόβιλος από φλόγες…»

  Ο συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί τις πολλαπλές εμφανίσεις του φτερωτού ερπετού στην Ευρώπη μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που ένιωσαν τη φλόγα του δράκου κοντά τους, καθώς και μέσα από αναγνώσματα των εκάστοτε εποχών.

  «Στις 9 Αυγούστου 1544, ο δον Τζιόρτζιο καταθέτει στο χρονικό του το εξής:

  Εμφανίστηκε στους αιθέρες στο Καστελόνσιο, την ώρα του Άβε Μαρία, ένα ζώο με τη μορφή ερπετού biscia, φλογισμένο, πάνω από τα σπίτια κι όσοι το είδαν λένε ότι επρόκειτο για το biscia bova και την ίδια μέρα δυο αγελάδες δυο φτωχών πέθαναν από πανούκλα…»

  Η Άγνωστη Ιστορία των ΔράκωνΣτηριζόμενος σε πλήθος μαρτυριών και ευρημάτων, ο βραβευμένος Γάλλος ερευνητής μας δίνει έναν αξιόλογο αριθμό δεδομένων, σταχυολογημένων στην πάροδο των χρόνων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Μέσα από το μεστό του λόγο, τις πάρα πολλές πηγές που χρησιμοποιεί και την έρευνα εις βάθος, μας προσφέρει ένα βιβλίο που δεν είναι ένα απλό ανάγνωσμα μυθοπλασίας αλλά μια ουσιαστική έρευνα με τεκμήρια.

  Αποτελεί το παρόν βιβλίο ένα εργαλείο στα χέρια καθενός ερευνητή, φυσιοδίφη, ζωολόγου, λαογράφου, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας ή οποιουδήποτε άλλου αγαπάει τούτο το μυθικό πλάσμα.

  Αν υπήρξαν λοιπόν δράκοι ή όχι αυτό θα το μάθετε αρκεί να βυθιστείτε στις σελίδες του βιβλίου, και τότε μπορεί να ταξιδέψετε πάνω σε ένα δράκο με τη φαντασία σας.

  Περίληψη: Υπάρχουν στ΄αλήθεια οι δράκοι; Για πρώτη φορά ένα έργο εγκαταλείπει τα συνηθισμένα μονοπάτια της συμβολικής και μυθικής προσέγγισης των δράκων, για να διηγηθεί τη φυσική ιστορία τους, από το Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας.

  Κι ενώ οι δράκοι του Πλίνιου, με τις βιαιότητες και τις φονικές παραφορές τους κατοικούν στην Αιθιοπία και τις Ινδίες, και του Πλούταρχου, με τις γλυκές φιλοφρονήσεις και τις τρυφερές χειρονομίες στην κοντινή μας Αιτωλία, ο Μισέλ Μεργκέρ, επιλέγει να αφηγηθεί τις πολλαπλές εμφανίσεις του φτερωτού ερπετού, στις Άλπεις της Ελβετίας και της Αυστρίας.

  Στηριζόμενος σε πλήθος μαρτυριών αλλά κι ευρημάτων, όπως είναι η δρακόντεια πέτρα που διατηρείται στο Τοπικό Μουσείο της Φύσης, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο Μεργκέρ, δείχνει ότι ο δράκος όχι μόνο δεν υποχωρεί μπροστά στην επιστήμη και τις ανακαλύψεις της, αλλά αντίθετα ο μύθος του τροφοδοτείται ακόμα περισσότερο από αυτήν.

  Στην πολύτιμη αυτή μελέτη, ο θρυλικός δράκος, που προβλημάτισε κι ενέπνευσε όσο κανένα άλλο πλάσμα τα βασικά οικοδομήματα της ανθρώπινης σκέψης, από τη μυθολογία και τη θρησκεία μέχρι την τέχνη και την επιστήμη, αναζωπυρώνει τη φαντασία μας και τροφοδοτεί την περιέργειά μας για μια ακόμη φορά.

  Βέβαια, τα φτερά του δράκου είναι πολύ μεγάλα για να βρουν θέση στις σελίδες ενός μόνο βιβλίου.

  Η Άγνωστη Ιστορία των ΔράκωνΣτοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Η Άγνωστη Ιστορία των Δράκων

  Συγγραφέας: Michel Meurger

  Εκδόσεις: Αρχέτυπο

  Σελίδες: 304

  Έτος κυκλοφορίας: 2003

  ISBN: 9607928946

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here