Κυριακή, 15 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΠοίησηΗ αθωότητα της ανυπαρξίας - Ράνια Ορφανάκου

  Η αθωότητα της ανυπαρξίας – Ράνια Ορφανάκου

  -

  Όλο και περισσότερα ποιητικά βιβλία γράφονται με εντελώς εγκεφαλικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την εμπειρία των συναισθημάτων. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν «συναντώ» εξαιρέσεις αυτού του κανόνα. Γι’ αυτό, αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η ποιητική συλλογή «Η αθωότητα της ανυπαρξίας», από τις Εκδόσεις Πνοή, της κυρίας Ράνιας Ορφανάκου.

  Προσωπική άποψη: Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  «σέρνουν μαζί τους το παιδί που κάποτε υπήρξαν… παθητικών και μη αθώων».

  Πενήντα πέντε άκρως ανθρωποκεντρικά ποιήματα προκαλούν στον αναγνώστη μια εκλεκτή συγκίνηση. Αυτός είναι, άλλωστε, ο κύριος σκοπός της τέχνης. Αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν μια φιλοσοφική βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια καινούργια και φρέσκια θεωρία για τις ανθρώπινες σχέσεις.

  Η σταδιακά αυξανόμενη ένταση, στο ποίημα «ο τρελός» σελ. 42-43, επιτυγχάνεται με απόλυτο έλεγχο των εκφραστικών μέσων.

  Είναι σημαντικό για τη φιλοσοφία της λογοτεχνίας να προσπαθεί ο δημιουργός να δώσει ορισμούς σε θέματα που τον εμπνέουν· κάτι που κάνει με ενδιαφέροντα τρόπο η κυρία Ορφανάκου στα ποιήματα «[Αγάπη και Έρωτας] (σε πέντε πράξεις)» σελ. 11-12 και «ο ύμνος του ποιητή» σελ. 54, για να ορίσει τον έρωτα και τον ποιητή αντίστοιχα.

  «Xάραξε πάνω μου συναισθήματα»

  Είναι εύστοχος και πρωτότυπος ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «εν δυνάμει ανθρώπους» και «εν δυνάμει ευτυχισμένους» στο ποίημα «μια ιστορία χωρίς αρχή και τέλος» σελ. 15.

  Στο ποίημα «μέτριοι» σελ. 34 παρατηρείται μια έντονη και συνάμα εκλεπτυσμένη διαμαρτυρία για τη σύγχρονη κοινωνική παρακμή.

  Στα ποιήματα «περιμένοντας…» σελ. 31 και «νάρκισσος» σελ. 52, ο διάχυτος αισθησιασμός περνά στον αναγνώστη με μεγάλη φυσικότητα και φίνες διατυπώσεις.

  Λίγοι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να μην ταυτιστούν με τον στίχο «όταν πεινάς τρως ό,τι απέμεινε από τον εαυτό σου» στο ποίημα «πρωταθλητές» σελ. 49.

  Στα κείμενα υπάρχουν, επίσης, ευφυείς και καίριες εκφράσεις για πράγματα που δεν τολμούμε να θίξουμε. Εξάλλου, ποίηση είναι η πιο τολμηρή και ευφάνταστη έκφανση της γλώσσας μας.

  Ένα μεγάλο μπράβο για αυτό το πόνημα, το οποίο είναι μια όμορφη στιγμή για την ποίηση. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κυρία Ράνια Ορφανάκου.

  Περίληψη: «Η αθωότητα της ανυπαρξίας» είναι μια συλλογή ποιημάτων που πραγματεύεται την διαρκή αναζήτηση της αθωότητας πέρα από την ύπαρξη που βιώνουμε με τις απουσίες και τον αγώνα προσαρμογής και επιβίωσης σε έναν κόσμο που δεν προορίζεται για αθώους. Πρόκειται για ένα εσωτερικό ταξίδι που ξεκινά σαν tabula rasa που επιθυμεί να χαραχθούν πάνω του συναισθήματα και συνεχίζει με τα όνειρα και τις απώλειες της παιδικής και ενήλικης ψυχής που αποζητά την αποτίναξη της ύλης και το ντύσιμό της με την αρχική της αθωότητα.

  Η αθωότητα της ανυπαρξίαςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η αθωότητα της ανυπαρξίας

  Συγγραφέας: Ράνια Ορφανάκου

  Εκδόσεις: Πνοή  

  ISBN: 978 618 5520 02 1

  Ημ. Έκδοσης: 09/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ