Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η διαθήκη του Ζάνα - Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη

  Η διαθήκη του Ζάνα – Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη

  -

  Η διαθήκη του Ζάνα

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλιοταξίδι έφτασε στο τέλος του! Τι να πρωτοπώ, δεν ξέρω. Τα συναισθήματα που μου άφησε, πολλά. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Ζάνας Αλεξάνδρου σαν άνθρωπος δεν μου γέννησε το μίσος αλλά τη συμπόνια…

  Τρεις άνθρωποι, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, καλούνται από τον συμβολαιογράφο του πάμπλουτου Ζάνα Αλεξάνδρου να είναι παρόντες στην ανάγνωση της διαθήκης του.

  Η Ελενίτσα από τον Κολωνό, η Ζέτα από τα Πετράλωνα και ο Έντουαρντ από την Αγγλία. Τους ζητείται να εξιχνιάσουν τον φόνο της εγγονής του Ζάνα, Αγγελικής και έτσι θα κληρονομήσουν ένα αρκετά μεγάλο ποσό ο καθένας τους. Η Ελενίτσα και η Ζέτα δέχονται αμέσως σε αντίθεση με τον Έντουαρντ που λόγω της θέσης του στην αριστοκρατία της Αγγλίας, πρώτον δεν έχει χρόνο και δεύτερον δεν έχει ανάγκη τα χρήματα. Ωστόσο, δέχεται μετά από παράκληση της γιαγιάς του, Λαίδης Μαίρη.

  Ο Έντουαρντ, για πρώτη φορά από τότε που τη γνώρισε, την άκουσε να του μιλάει στα σοβαρά και με έναν τόσο απλό, αλλά παράξενο τρόπο να καθορίζει την πορεία της έρευνάς τους, ενώ η Ελενίτσα είχε μείνει με το στόμα ανοικτό. Όταν εκείνη διαπίστωσε πως ο Έντουαρντ δεν είχε σκοπό να αντιδράσει σε όσα είπε, άρχισε να προχωρά προς το καφενείο με εκείνον και την Ελενίτσα να την ακολουθούν.

  Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι των τριών αυτών ανθρώπων στην Μουρίτσα, ένα μικρό χωριό έξω από τα Γιάννενα, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα που θα είναι η βάση τους για όσο καιρό τους χρειαστεί.

  Η Ζέτα σκέφτηκε πως ήταν απίστευτα αντιπαθητικός, αλλά δεν μπορούσε να μην παραδεχτεί την αντικειμενική ομορφιά του. Ευτυχώς, ήταν πολύ μακριά από τα γούστα της, γιατί δεν μπέρδευε ποτέ τη δουλειά με τη διασκέδαση. Η Ελενίτσα, βέβαια, είχε διαφορετική άποψη, αλλά καμία ελπίδα. Ήταν σίγουρη πως στη χώρα του τον κυνηγούσαν μανιωδώς οι πιο όμορφες γυναίκες, μόνο και μόνο για τον τίτλο και τα πλούτη του, πόσο μάλλον για την ομορφιά του, η οποία ήταν καθηλωτική.

  Η διαθήκη του ΖάναΘα μάθουν την ιστορία του Ζάνα που βρέθηκε εγκαταλειμμένος στα βουνά του Πωγωνίου από τον άρχοντα της περιοχής, την αγάπη που εισέπραξε από τον ίδιο και την μεγάλη του κόρη, σε αντίθεση με τον πόνο και το μίσος που εισέπραξε από τη σύζυγο και την μικρή του κόρη. Η ανάγκη του για την απόκτηση χρημάτων και ο έρωτας που στιγμάτισε τη ζωή του.

  Η λαχτάρα του να αποκτήσει όσα του στέρησαν τον οδήγησαν σε δύσβατους δρόμους αλλά χάρη στην εξυπνάδα του και την ευστροφία του κατάφερε πολλά! Η ατυχία που τον κυνήγησε στον αισθηματικό τομέα καθώς και οι κατάρες όσων αδίκησε τον ακολούθησαν μέχρι το τέλος της ζωής του.

  Θα καταφέρουν οι τρεις τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι να λύσουν το μυστήριο; Γιατί διάλεξε αυτούς ειδικά ο Ζάνας Αλεξάνδρου; Πόσο πολύ θα αλλάξουν οι ζωές τους όταν κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος θα έρθουν στο φως; Πόσο θα επηρεαστούν οι ήρωές μας και τι κατάληξη θα έχουν; Πόσο κρατάει η αληθινή αγάπη και πόσο στιγματίζει η προδοσία; Πόση δύναμη έχει το μίσος και πόση αγαλλίαση φέρνει η ανταπόδοση; Θα καταφέρουν άραγε να βρουν τη λύση και να φτάσουν στην κάθαρση;

  Η ζωή του Ζάνα ξεκινά από τη στιγμή που τον βρήκε ο άρχοντας της περιοχής. Μόχθησε πολύ για να αποκτήσει όσα απέκτησε, την αγάπη δεν κατάφερε να την ζήσει στο έπακρο. Κάποιες φορές ήταν μονόπλευρη, άλλες είχε εμπόδια και άλλες ήρθε πολύ αργά. Όταν έχασε τον τελευταίο άνθρωπο που αγαπούσε, η ζωή του έπαψε να έχει αξία. Η επιλογή των τριών αυτών ετερόκλητων ανθρώπων ήταν άραγε τυχαία; Τι τον οδήγησε στην επιλογή τους; Τι περιμένει άραγε να ανακαλύψουν και τι επιπτώσεις θα έχει η ανακάλυψή τους;

  Η Ζέτα σοκαρίστηκε από την αμεσότητά του. Ήταν το τελευταίο που περίμενε από τον Έντουαρντ. Τον κοίταξε και μέσα της ένιωσε συμπόνια για εκείνον, συναίσθημα που δεν περίμενε ποτέ ότι θα της δημιουργηθεί. Μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν ένας Άγγλος σνόμπ, που η έκφραση του έδειχνε αποστροφή κάθε λεπτό που περνούσε μαζί τους.Τ ώρα ήταν εντελώς διαφορετικός. Τα χαρακτηριστικά του είχαν λειάνει. 

  Είναι πολύ δύσκολο για τον αναγνώστη να αφήσει ένα βιβλίο όταν αυτό έχει αγωνία. Σ’ αυτό το βιβλίο η αγωνία σταματάει μόλις κλείσεις την τελευταία σελίδα του. Πραγματικά το απόλαυσα σε τέτοιο βαθμό που ξαναδιάβασα τα τελευταία του κεφάλαια. Σίγουρα το προτείνω προς ανάγνωση. Είμαι σίγουρη ότι θα το χαρείτε όσο κι εγώ!!

  Περίληψη: Η διαθήκη του Ζάνα Η Ζέτα, ο Έντουαρντ και η Ελένη, τρεις νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους, είναι οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του πανίσχυρου επιχειρηματία, Ζάνα Αλεξάνδρου. Στη διαθήκη, όμως, υπάρχει ένας όρος: να εξιχνιάσουν τον φόνο της εγγονής του.

  Αν και αγνοούν τον λόγο για τον οποίο αναφέρθηκαν στη διαθήκη, αποδέχονται την πρόκληση και μετακομίζουν στο αρχοντικό του Ζάνα, στην Ήπειρο. Εκεί αρχίζουν, σιγά σιγά, να ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής του, προκειμένου να φτάσουν στον δολοφόνο της εγγονής του, της Αγγελικής.

  Η ανεξέλεγκτη πορεία του Ζάνα προς την επιτυχία και τον πλούτο ξεκινά από τα βουνά του Πωγωνίου, όπου βρέθηκε εγκαταλειμμένος όταν ήταν μικρό παιδί. Ο έρωτας που τον σημάδεψε, οι ψυχές που δεν ηρέμησαν και το αίμα που έβαψε τόσες ζωές, συνθέτουν όλη του τη ζωή.

  Με έδρα τους το αρχοντικό, οι τρεις νέοι ξεκινούν ένα οδοιπορικό που θα τους οδηγήσει ακόμα και σε ένα κάστρο στη νότια Αγγλία.

  Όμως, κάθε νέα ανακάλυψη ανατρέπει την προηγούμενη, κάθε καινούργιο στοιχείο αποτελεί και μία έκπληξη. Έρωτες, πάθη, προδοσίες, εκδίκηση και θάνατος περιμένουν σε κάθε τους βήμα. Όσο πιο βαθιά εισχωρούν στην ιστορία, τόσο πιο δύσκολο είναι να απεγκλωβιστούν από αυτήν. Τα μυστικά είναι πολλά και οι αποκαλύψεις συγκλονιστικές.

  Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος όταν τον έχει τυφλώσει το μίσος και η απελπισία;

  Ο έρωτας λυτρώνει τις ψυχές ή τις καταδικάζει;

  Για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει ταυτόχρονα να εξερευνήσουν και το δικό τους παρελθόν. Αυτά που θα ανακαλύψουν, θα αλλάξουν ριζικά τις ζωές τους, ενώ ο έρωτας που γεννιέται περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση…

  Η διαθήκη του ΖάναΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η διαθήκη του Ζάνα

  Συγγραφέας: Ανδρόνικου – Βασιλάκη Θεοφανία

  Εκδότης: Χάρτινη Πόλη

  ISBN: 9789606210105

  Αριθμός Σελίδων: 576

  Έτος Έκδοσης: 2017

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here