Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η φονική θηλή - Θάνος Τσιτσής-Κούσκος

  Η φονική θηλή – Θάνος Τσιτσής-Κούσκος

  -

  Η Φονική θηλή 

  Προσωπική άποψη: Χαρά Ξένου

  Η Φονική θηλή είναι ένα από τα 25 διηγήματα που έχει συμπεριλάβει ο συγγραφέας στο βιβλίο του με τον ομώνυμο τίτλο. Κάθε διήγημα και μια ξεχωριστή ιστορία που εξιστορεί, περιγράφει και αναλύει τα στιγμιότυπα της ζωής των ηρώων, ανθρώπων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, που συναντάμε καθημερινά στους χώρους που εργαζόμαστε, που κινούμαστε και ζούμε.

  Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή και κατανοητή και σε αρκετά σημεία γλαφυρή και σκωπτική.

  Η φονική θηλήΟι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι που νιώθουν τη ζήλια να τους θυμώνει. Κουβαλούν το βάρος μιας οικογένειας που ζει στα ψέματα, και προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο της στεγνής καθημερινότητάς τους. Άνθρωποι που κουβαλούν τους φόβους τους οι οποίοι φρενάρουν την προσωπική τους εξέλιξη, ενώ κουβαλούν το βάρος των μυστικών τους που προσδιόρισαν το παρελθόν τους και που η αποκάλυψή τους θα επηρεάσει και θα καθορίσει το παρόν τους.

  Ο Μάκης ζηλεύει αδικαιολόγητα τον γκέι φίλο της Βάσως. Η Μαρίκα θα γίνει φίλη με τη Στέλλα, μια πόρνη από την Τρούμπα, και η σχέση τους θα είναι καταλυτική για τη ζωή της Στέλλας που θ’ αλλάξει. Για την Αλεξάνδρα, η μοναξιά και η ανάγκη θα γίνουν κακοί σύμβουλοι, αλλά οι ηθικοί κανόνες της ζωής της αφορούν μόνο τον μικρόκοσμό της, εκείνη, τον γιο της και τον άνδρα της.

  Με  δεδομένα τη γενική κατάσταση και την προσωπική της κατάσταση (απογοητεύσεις, προδοσίες, θανάτους), η Στέλλα είχε καταφέρει σαν τους στρατιώτες σε επικίνδυνη αποστολή, που βάφουν το πρόσωπό τους και φορούν ρούχα παραλλαγής – στην περίπτωσή της τα φανταχτερά ρούχα- να αποπλανά και να παραπλανά τον «εχθρό» πως ούτε καρδιά ούτε ψυχή δεν είχε, με αυτόν τον τρόπο η Στέλλα κατάφερνε να τις διατηρεί και τις δύο άθικτες.

  Για τον Τόμας Πέρντι και τη Γιασμίν, η «θηλή» στο στήθος, όπως μοιάζει η Σκύρος, θα γίνει η απειλή που θα τραντάξει τη ζωή τους, όπως η απειλή του σεισμού που καιροφυλακτεί στη «θηλή», θα γίνει απειλή θανάτου.

  Η Σκύρος μοιάζει με ένα τεράστιο βυζί, που βγαίνει από το τρύπιο ρούχο της θάλασσας και λιάζεται στο ήλιο χωρίς κανέναν φόβο να πάθει καρκίνο, όπως θα πάθαινε ένα ανθρώπινο βυζί. Άλλωστε τα βράχια δεν γνωρίζουν κανέναν καρκίνο, μόνο νιώθουν την υπερβολική ζέστη και το υπερβολικό κρύο,που τα κάνουν να διαστέλλονται και να συστέλλονται, με αποτέλεσμα να θρυμματίζονται  σιγά  σιγά.

  Η φονική θηλήΗ Ανθή, όταν θα συναντήσει τον Θωμά μετά από 25 χρόνια, θα του αποκαλύψει το μυστικό της εγκυμοσύνης που σταμάτησε βίαια και μια παγωνιά θα πέσει στις καρδιές τους και μια σιγή σαν βάλτος.

  Ένα μικρό κορίτσι από ένα ‘’Τμήμα Ένταξης’’ για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με τη στάση ζωής του θα δώσει ένα μάθημα ζωής στον καθηγητή Παυλόπουλο για τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει από αυτά τα παιδιά.

  Ο Λεωνίδας, χωρίς αυτοπεποίθηση, έρμαιο των φόβων του, σαν το πεσμένο φύλλο σε ερμητικό ποτάμι, δεν ήτανε ποτέ ο εαυτός του. Όταν όμως συναντήσει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας Αγγλίδας φίλης του, που θα τον επιβεβαιώσει σαν άνδρα, θα του ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του, αυτό θα λειτουργήσει θετικά ώστε να βρει τον εαυτό του, μέχρι να τον χάσει πάλι όταν οι φόβοι της ανασφάλειας θα τον κυριεύσουν.

  Το νερό και ο αέρας επίσης παίρνουν μέρος στην καταστροφή των βράχων. Αυτό το τεράστιο βυζί έχει στην κορυφή μια πολύ μεγάλη θηλή, και γύρω από τη θηλή είναι κτισμένα όλα τα σπιτάκια της Χώρας, τα οποία είναι πάρα πολλά και κολλητά το ένα το άλλο.

  Ο Νάσος μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πολλούς καβγάδες, οι συμμαθητές του τον αποδοκίμαζαν και τον κορόιδευαν, μέχρι που η φιλία του με τον συμμαθητή του τον Χάρη θα έχει καταλυτική επίδραση στην προσωπική του εξέλιξη αλλά και στη σχέση του με την οικογένειά του.

  Ένα  γατάκι, ο Κίτσος, θα βρεθεί στα πόδια του, μέσα στο κρύο και θα το μαζέψει με καλοσύνη αλλά και μισή καρδιά, δεν ήθελε την ευθύνη που θα έφερνε η περίθαλψη του ζώου. Η καθημερινή ζωή του όμως θα αλλάξει, θα αποκτήσει συναισθήματα για τον Κίτσο, παίρνει τόση χαρά από αυτόν που νιώθει ευγνωμοσύνη που αυτός τον επέλεξε για «μητερούλα» του.

  Τα δε καλντερίμια της μοιάζουν με τη διαδρομή μιας σταγόνας βροχής στο τζάμι ενός παραθύρου. Εκεί λοιπόν στη Χώρα, στην πρωτεύουσα του νησιού, οι άνθρωποι και τα σπίτια μοιάζουν να είναι χύμα και ανακατεμένα.

  Περίληψη: Όλα μπερδεύονται γλυκά στην εύφορη κοιλάδα του μυαλού μου, όπου ένα αγγελάκι κυκλοφορεί με άδειο κεφάλι, μια οικογένεια αποκοιμιέται με ψέματα και ξυπνάει με αλήθειες, ένας συγγραφέας ακροβατεί στην ετοιμόρροπη γέφυρα που ενώνει το Χαλάνδρι με τον Δήμο Ουτοπίας.

  Στον ίδιο τόπο αλλά σε διαφορετικούς χρόνους, η Ανθή θυμώνει με τον Θωμά αλλά στο τέλος τού κάθεται, μια φίλη βολεύεται με τον φορτηγατζή που έφτυνε εδώ και χρόνια, η Βάσω είναι ζευγάρι με τον Τάκη αλλά αγαπάει και τον Δημοσθένη την αδελφή, ο Φίλιππος παίζει το κεφάλι του με τον διάολο, ο Λεωνίδας πορεύεται με τους… τριακόσιους φόβους του, ενώ πάνω από τα κεφάλια όλων, πετάει ένα τσοπανόσκυλο ελληνικό.

  Α! Να μην ξεχάσω να σας ξεναγήσω σε μια εφορία γεμάτη ευφορία και να σας εξηγήσω πώς μια αγκαλιά αγκάθια μπορεί να χωρέσει σε μια επιστολή…

  Όλα δοσμένα με λόγο άμεσο, γεμάτο χιούμορ, ανθρωπιά και φαντασία, σε ένα βιβλίο τρυφερό και σκανδαλιάρικο, που λειτουργεί σαν καλειδοσκόπιο, μέσα από το οποίο βλέπουμε τους χαρακτήρες να ζουν και να αναπνέουν, να συρρικνώνονται και να ποδοπατιούνται, να διαστέλλονται και να ασφυκτιούν, να ερωτεύονται και να ανασταίνονται.

  Η φονική θηλήΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η φονική θηλή

  Συγγραφέας: Θάνος Τσιτσής-Κούσκος

  Εκδόσεις: Άνεμος

  Σελίδες: 308

  ISBN: 978-960-9585-92-7 

  Έτος έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Χρυσούλα Παπαβασιλείου  

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Οι άθλοι του Ηρακλή – Λεύκη Σαραντινού

  Οι «άθλοι του Ηρακλή» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα της συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα,...

  Αυτός είναι φίλος μου – Μαριάννα Κουμαριανού

  Το «Αυτός είναι φίλος μου» είναι το νέο βιβλίο της συγγραφέως Μαριάννας Κουμαριανού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική με εξαιρετική εικονογράφηση της Γιώτας...

  Αγιοβασιλέματα – Μαριέττα Κόντου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Μαριέττας Κόντου «Αγιοβασιλέματα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Βασίλη Κουτσογιάννη. Απευθύνεται σε ηλικίες 7+. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Αρχές Δεκέμβρη, τα...

  Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πορτμπαγκάζ – Θοδωρής Καπετανάκης

  Το βιβλίο «Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πορτμπαγκάζ» του συγγραφέα Θοδωρή Καπετανάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και απευθύνεται σε εφηβικό, νεανικό και ενήλικο κοινό. Προσωπική...

  62 – Πόσο καλά γνωρίζεις την ελληνική γλώσσα;

  62 - Πόσο καλά γνωρίζεις την ελληνική γλώσσα; Υπάρχουν λέξεις που τις συναντάμε σε βιβλία που διαβάζουμε. Γνωρίζουμε όμως τη σημασία τους; Πόσες σωστές απαντήσεις...

  Η θλίψη που φωλιάζει μέσα μου – Μαρία Αλεξοπούλου

  Η θλίψη που φωλιάζει μέσα μου είναι ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο. Είκοσι σπονδυλωτά διηγήματα-ύμνοι στην αδερφική αγάπη, στην οικογενειακή γαλήνη, στη φιλία και στην...

  Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς! (απόσπασμα) – Ελένη Κατσαμά

  Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς! (απόσπασμα) - Ελένη Κατσαμά Γνωρίζουμε τα παιδικά χρόνια του μεγάλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του, τα γεγονότα...

  Οι Σκιές (απόσπασμα) – Alex North

  Οι Σκιές (απόσπασμα) - Alex North Πολ, Τζέιμς, Τσάρλι. Τρεις φίλοι. Ο ένας θύτης, ο άλλος θύμα, ο τρίτος έμεινε πίσω να μαζέψει τα κομμάτια...Πριν...