Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η Γκουέντι και το κουτί - Stephen King, Richard Chizmar

  Η Γκουέντι και το κουτί – Stephen King, Richard Chizmar

  -

  Η Γκουέντι και το κουτί. Η συμπάθειά μου για τον εβδομηντατριάχρονο πλέον Stephen King είναι δεδομένη. Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι στη συλλογή μου υπάρχουν όλα του τα βιβλία που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, τα οποία στο σύνολό τους κοντεύουν τα εκατό.

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Κάποια τα βρήκα ευκολότερα, ορισμένα πιο δύσκολα. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά έχουν πλέον εξαντληθεί, αν και κατά καιρούς μερικά επανεκδόθηκαν. Τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, οι εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ κάνουν μια εξαιρετική προσπάθεια μαζικής επανέκδοσης των έργων του κορυφαίου αυτού συγγραφέα τρόμου, αλλά και έκδοσης ορισμένων που ποτέ έως τώρα δεν είχαν μεταφραστεί στα ελληνικά. Εγώ δεν έχω παρά να επικροτήσω την προσπάθεια αυτή του εκδοτικού οίκου και να αναφέρω δύο λόγια για ένα από αυτά τα βιβλία, τη νουβέλα “Η Γκουέντι και το κουτί”, η οποία συνυπογράφεται και από τον Richard Chizmar.

  Η δωδεκάχρονη Γκουέντι ανεβαίνει για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό τα τριακόσια πέντε απόκρημνα σκαλοπάτια της “Σκάλας της Αυτοκτονίας”. Είναι η σκάλα που απαιτείται να ανέβει κάποιος για να φτάσει από το –γνωστό και αγαπημένο σε όλους εμάς τους λάτρεις του Stephen King– Καστλ Ροκ (Κούτζο, Χρήσιμα Αντικείμενα, Στάσου πλάι μου) στο Καστλ Βιου. Μόλις φτάσει καταϊδρωμένη στην κορυφή, κατευθύνεται προς την παιδική χαρά. Στη διαδρομή, συναντάει έναν άντρα με μαύρο κουστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρο καπέλο, ο οποίος κάθεται σε ένα παγκάκι. Ο τριανταοκτάχρονος άντρας, ο Ρίτσαρντ Φάρις, την καλεί να καθίσει δίπλα του. Η μικρή Γκουέντι διστάζει. Είναι γι’ αυτήν απλά ένας άγνωστος. Μόλις όμως ο κύριος Φάρις της αναφέρει στοιχεία και γεγονότα, ακόμα και μυστικά για τη ζωή και την οικογένειά της που κανονικά κανένας άλλος δεν έπρεπε να γνωρίζει, όπως για παράδειγμα το ότι προσπαθεί να αδυνατίσει ή ότι στο σχολείο τη φωνάζουν κοροϊδευτικά “Γκουντγίαρ”, η Γκουέντι εντυπωσιάζεται και πείθεται τελικά να καθίσει δίπλα του. Ο κύριος Φάρις, εμφανώς ικανοποιημένος, της προσφέρει ένα περίτεχνο και συνάμα εντυπωσιακό κουτί από μαόνι. Η Γκουέντι παίρνει το κουτί στα χέρια της και το περιεργάζεται.

  Το κουτί έχει πάνω του οχτώ κουμπιά σε διάφορα χρώματα, ενώ στο πλάι υπάρχουν δύο μοχλοί. Τα έξι κουμπιά μόλις πατηθούν από τον κάτοχο του κουτιού καταστρέφουν ολοσχερώς μία από τις έξι ηπείρους – εκτός της ακατοίκητης Ανταρκτικής. Το κόκκινο είναι για “ό,τι θελήσει ο κάτοχος του κουτιού”, ενώ το μαύρο…

  «Και το μαύρο;»

  «Είναι τα πάντα», λέει ο Φάρις και σηκώνεται. «Όλο το πακέτο. Ο μεγάλος Μανιτού, όπως θα έλεγε ο πατέρας σου.»

  Η Γκουέντι τον κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια. Ναι, έτσι λέει ο πατέρας της. «Πώς το ξέρετε ότι ο πατέ…»

  Η Γκουέντι τραβάει τον ένα μοχλό και βγαίνει ένα σοκολατάκι σε σχήμα ζώου. Μόλις το φάει διαπιστώνει ότι είναι το πιο εξαίσιο σοκολατάκι που έχει φάει στη ζωή της. «Δε θα ήθελες να κάνεις κανένα λάθος με τα κουμπιά, όχι. Ιδίως με το μαύρο», της λέει με αυστηρό ύφος ο κύριος Φάρις. Τραβάει τον άλλο μοχλό και βγαίνει ένα ασημένιο δολάριο, εμφανώς πολύ μεγάλης αξίας. Η νεαρή πρωταγωνίστρια αδυνατεί να συνειδητοποιήσει αν όλα αυτά είναι πραγματικά ή απλώς της φαντασίας της.

  Η Γκουέντι βγάζει ένα ξέπνοο γέλιο σαν ψίθυρο. Νιώθει σαν να έφαγε γροθιά στο στομάχι. «Κύριε Φάρις, γιατί μου το δώσατε; Γιατί σ’ εμένα;»

  Επιστρέφοντας στο σπίτι της, η πρώτη της δουλειά είναι να κρύψει καλά το κουτί. Κάθε μέρα πηγαίνει σε αυτό και βγάζει ένα σοκολατάκι και ένα δολάριο. Ξαφνικά, όλα δείχνουν να της πηγαίνουν τέλεια. Αδυνατίζει, ξανασυνδέεται με παλιές της φίλες, τα αγόρια τη βλέπουν με άλλο μάτι, το μπούλινγκ σταματάει, στο σχολείο επιλέγεται για την ομάδα ποδοσφαίρου, δεν τραυματίζεται και δεν πονάει. Σύντομα όμως, θα διαπιστώσει ότι για όλα αυτά υπάρχει ένα τίμημα. Και είναι πολύ ακριβό. Είναι όμως ήδη αργά για να αντιστρέψει την κατάσταση…

  Τι θα γίνει αν συναντήσει την Όλιβ στα μισά της σκάλας; Την Όλιβ με το μισό κρανίο της βουλιαγμένο και το ένα μάτι να κρέμεται στο μάγουλό της; Κι αν η Όλιβ τη σπρώξει; Ή την πείσει να πηδήσει στο κενό;

  Η “Γκουέντι και το κουτί” είναι μια ευχάριστη νουβέλα φαντασίας και τρόμου, ένα παραμύθι (το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το “Χάνσελ και Γκρέτελ”, των αδερφών Γκριμ – 1812) για μικρούς και μεγάλους που κατά τη γνώμη μου είναι κατά κύριο λόγο γραμμένη από τον Stephen King, με κάποιες πινελιές ίσως από τον μέχρι πρότινος άγνωστο σε μένα προσωπικά Richard Chizmar. Υπάρχουν σκηνές μέσα στη διήγηση που αντιλαμβάνεσαι με τη μία ότι είναι βγαλμένες από τη φαντασία και την αξεπέραστη μυθοπλασία του King, όπως το συμβάν με τη ρόδα στο πανηγύρι για τη γιορτή του Χάλογουιν στο Καστλ Ροκ, η αναφορά στη μαζική αυτοκτονία των πιστών που θυμίζει έντονα το βιβλίο του 1999 “Storm of the Century” (τάμα το έχω κάνει να μεταφραστεί επιτέλους στα ελληνικά!) και φυσικά η επιλογή του αγαπημένου μας Καστλ Ροκ ως ο τόπος όπου διαδραματίζεται η ιστορία.

  Η γραφή είναι ιδιαίτερα απλή και απευθύνεται σε σχεδόν όλες τις ηλικίες (εντάξει, υπάρχουν και κάποιες σχετικά τολμηρές σκηνές για τους μικρούς μας φίλους αναγνώστες, αλλά αν δεν στοιχειώσει τα παιδικά όνειρα ο Βασιλιάς, τότε ποιος θα το κάνει;), η ροή της ιστορίας βαίνει με ολοένα και αυξανόμενο το ενδιαφέρον για τη συνέχεια, ενώ τα μικρά κεφάλαια καθιστούν το έργο ιδιαίτερα εύκολο και μη κουραστικό στην ανάγνωση. Οι δύο συγγραφείς δεν πλατειάζουν με ανούσιες και δίχως νόημα περιγραφές, ενώ συνάμα καταφέρνουν να θίξουν και επίκαιρα ζητήματα όπως οι δυσκολίες της ενηλικίωσης και η μάστιγα του μπούλινγκ. Το προτείνω ανεπιφύλακτα ως κάτι πιο ανάλαφρο, πάντα όμως αξιολάτρευτο, από όσα μας έχει συνηθίσει ο Stephen King, αν και αμφιβάλλω ότι μετά θα θελήσουν οι πιο νεαροί φίλοι αναγνώστες να ξαναδούν μπροστά τους μαύρο καπέλο…

  Ο Ρίτσαρντ Φάρις απλώς χαμογελάει, κουνάει δεξιά αριστερά το κεφάλι του και αρχίζει να βαδίζει προς το χείλος του γκρεμού και την πινακίδα που γράφει: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥ! Ύστερα στρέφεται προς τη Γκουέντι. «Αλήθεια! Γιατί τη λένε Σκάλα της Αυτοκτονίας, Γκουέντι;»

  Περίληψη: Ελάτε… προσοχή στα σκαλιά… η ανηφόρα είναι απότομη…

  Μόλις φτάσατε στο Καστλ Ροκ του Μέιν. Έχετε ξανάρθει εδώ. Ξέρετε τις παράξενες ιστορίες που κυκλοφορούν γι’ αυτό το μέρος –Κούτζο, Στάσου πλάι μου, Χρήσιμα αντικείμενα… Όμως δεν είχε ειπωθεί ποτέ μέχρι τώρα η ιστορία για την Γκουέντι και το κουτί.

  Είναι καλοκαίρι του 1974 και η δωδεκάχρονη Γκουέντι Πίτερσον δέχεται το μαγικό κουτί που της προσφέρει ένας μυστηριώδης άντρας. Οχτώ πολύχρωμα κουμπιά στολίζουν το κουτί από μαόνι που, όπως ισχυρίζεται ο άγνωστος, θα τη βοηθήσει στη ζωή της. Ταυτόχρονα όμως την προειδοποιεί: «Να προσέχεις το κουτί. Δίνει δώρα, όμως τα δώρα του είναι μικρή ανταμοιβή σε σχέση με την ευθύνη…»

  Και πράγματι, υπέροχα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στην Γκουέντι. Μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να πατήσει ένα από τα κουμπιά…

  O Stephen King μόλις επέστρεψε και υπογράφει, μαζί με τον Richard Chizmar, μια ολοκαίνουργια νουβέλα, βγαλμένη από την καρδιά του τρομακτικού, γοητευτικού σύμπαντός του.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Η Γκουέντι και το κουτί

  Συγγραφέας: Stephen King, Richard Chizmar

  Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

  Έτος έκδοσης: 2017

  Σελίδες:  152

  ISBN: 9789604617814

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here