Τετάρτη, 25 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΗ ηρεμία πριν την καταιγίδα - Marina Heib

  Η ηρεμία πριν την καταιγίδα – Marina Heib

  -

  Η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας δέχονται την πρόσκληση για μια κρουαζιέρα με ιστιοφόρο από το Λας Πάλμας προς τα νησιά Κέιμαν. Την παρέα απαρτίζουν τρία αδέρφια (οι γιοι του ιδιοκτήτη του ιστιοφόρου), οι κοπέλες των δύο από αυτούς, ένα φιλικό ζευγάρι και μια ακόμα κοπέλα.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Τα προβλήματα ξεκινούν ήδη λίγο πριν από την αναχώρηση, όταν ο ένας από τους τρεις αδερφούς δεν εμφανίζεται και ενημερώνει για την απουσία του απλά με ένα μήνυμα. Παρ’ όλα αυτά, η παρέα αποφασίζει να μην ακυρώσει την κρουαζιέρα και ξεκινά το ταξίδι. Στην αρχή όλα είναι ιδανικά, το ιστιοφόρο πλέει ήρεμα, οι κοπέλες κάνουν ηλιοθεραπεία, όλοι κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και γενικά όλα είναι μια χαρά, αξιοζήλευτα. Πολύ γρήγορα όμως τα πράγματα αλλάζουν, αφού συναντούν ένα σκάφος που βουλιάζει και χρειάζεται να περισυλλέξουν τον ναυαγό καπετάνιο του και να αλλάξουν πορεία, ώστε να τον μεταφέρουν στην πιο κοντινή ακτή. Και η κατάσταση στη συνέχεια γίνεται πραγματικά πολύ άσχημη, όταν το επόμενο πρωί το ένα από τα άτομα της παρέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένο μέσα στο σκάφος. Και μακάρι τα προβλήματά τους να τελείωναν σε αυτό το σημείο…

  Το πρώτο κύμα ξέσπασε εντελώς απροειδοποίητα πίσω από τον Χένινγκ. Το γιοτ έγειρε από τη μια μεριά, η κουπαστή πλησίασε επικίνδυνα την επιφάνεια της θάλασσας και το κατάστρωμα σαρώθηκε από το νερό. Ο Χένινγκ έχασε την ισορροπία του και η κούπα με τον καφέ έσκασε με θόρυβο στο κατάστρωμα.

  Γενικά, η πλοκή της ιστορίας ήταν ωραία. Μου θύμισε ταινία, νομίζω θα στεκόταν όμορφα σαν σενάριο χωρίς πολλές μετατροπές, ίσως μάλιστα το βιβλίο να είναι γραμμένο με τέτοια πρόθεση. Εμβόλιμα στην πλοκή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες μας παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα από το παρελθόν κάποιων από τους πρωταγωνιστές, κύρια στοιχεία της ιστορίας τους που θα παίξουν ρόλο στην πλοκή ή που δικαιολογούν κινήσεις και στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ιδιαίτερα μου άρεσε ο τρόπος που παρουσιάζει το παρελθόν ενός από τα τρία αδέλφια, είναι από τις λίγες φορές που ένιωσα να γνωρίζω τόσα πολλά για τη ζωή κάποιου μυθιστορηματικού ήρωα σε τόσες λίγες σελίδες.

  Φρενάρισε ξαφνικά. Κοκάλωσε. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Πίσω της. Αισθάνθηκε στον σβέρκο της να της σηκώνεται η τρίχα. Κρύος ιδρώτας την περιέλουσε και έτρεξε στην πλάτη της. Φοβόταν να γυρίσει. Δεν ήθελε, ούτε όμως να συνεχίσει μπορούσε. Είχε μείνει στήλη άλατος.

  Μου άρεσε ο τρόπος που δείχνει τις αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά των ατόμων που επιβαίνουν στο ιστιοφόρο, είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Επίσης, μου άρεσε πολύ η ιστορία του τρίτου αδερφού, αυτού που δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού για την κρουαζιέρα, νομίζω ότι ήταν άρτια και πολύ σωστά αναπτυγμένη.

  Τα πουλιά βουβάθηκαν. Ούτε να τα δει μπορεί ούτε να τα ακούσει. Τι άλλο θα μπορούσε να αποδείξει την ύπαρξή τους; Ή τη δική του; Δεν μπορεί να ακούσει ούτε την ίδια του την ανάσα, αυτό είναι το χειρότερο.

  Βρήκα λίγο αδύναμους τους διαλόγους. Εννοώ ότι αν άκουγα μια παρέα να μιλάει έτσι θα μου φαινόταν φυσιολογικό, αλλά στα γραπτά συνήθως είναι λίγο πιο σύνθετος ο λόγος που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς. Ωστόσο αυτό ταιριάζει με τη γενικότερη αίσθηση που μου δημιούργησε όλο το βιβλίο, ότι είναι γραμμένο με τρόπο που μπορεί εύκολα να γίνει σενάριο.

  Βλέπω ότι η συγγραφέας έχει γράψει πολλά βιβλία στα γερμανικά, πιστεύω ότι θα άξιζε να γίνει μια προσπάθεια να μεταφραστούν κι άλλα από τα βιβλία της, νομίζω ότι έχει ωραίες ιδέες.

  Περίληψη: Οι τρεις γιοι ενός εφοπλιστή από το Κίελο κάνουν όνειρα για την ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα που πρόκειται να κάνουν με φίλους. Ωστόσο από το ξεκίνημα κιόλας η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Ένας από τους γιους δεν εμφανίζεται καν στο λιμάνι της Γκραν Κανάρια, απ’ όπου πρόκειται να σαλπάρουν. Στην ομάδα επικρατεί κλίμα εμφυλίου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγο αφότου σηκώσουν άγκυρα πρέπει να περισυλλέξουν έναν ναυαγό. Τότε γίνεται ένας φόνος. Φόβος και καχυποψία δηλητηριάζουν τις σχέσεις. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο κόβεται ξαφνικά. Σύντομα οι υποψίες όλων επικεντρώνονται στο πρόσωπο του ξένου. Είναι πράγματι όμως ο δολοφόνος; Όταν ανακαλύπτουν ακόμη ένα πτώμα η μέχρι πρότινος φιλική παρέα καταλαμβάνεται από σύγχυση και πανικό…

  Στοιχεία βιβλίου

  Η ηρεμία πριν την καταιγίδαΤίτλος: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

  Συγγραφέας: Marina Heib

  Μετάφραση: Βασίλης Κωστόπουλος

  Εκδοτικός: Ελκυστής

  Σελίδες: 430

  Έκδοση: 2021

  ISBN: 978-618-5525-53-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here