Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Η Παράξενη παρέα του Ορφέα - Βασίλης Κάργας

  Η Παράξενη παρέα του Ορφέα – Βασίλης Κάργας

  -

  Η Παράξενη παρέα του Ορφέα

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπουζάρας

  Η Παράξενη παρέα του Ορφέα είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι στο παρελθόν. Μας θυμίζει τη γνωστή παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Ορφέας -ο πατέρας των τραγουδιών κατά τον ποιητή Πίνδαρο- υπήρξε γιος του Οίαργου, βασιλιά της Θράκης, και της Καλλιόπης, της Μούσας της επικής ποίησης.

  Ο μύθος λέει ακόμα πως πήρε ως δώρο τη λύρα του από τον Απόλλωνα, την οποία μάλιστα εξέλιξε από 7 σε 9 χορδές. Με την υπέροχη μουσική του μάγευε ανθρώπους, ζώα, ακόμα και αντικείμενα.

  Η Παράξενη παρέα του Ορφέα είναι μια κιβωτός, ένα ταξίδι στο παρόν. Οι ήρωες είναι ζώα, μια τεχνική των Αισώπειων ιστοριών, που θεωρείται απαραίτητο στοιχείο του μύθου. Τα ζώα μιλούν, σκέφτονται, συμπεριφέρονται και ενεργούν σαν άνθρωποι. Μια τεχνική πλέον με την οποία τα παιδιά είναι πολύ εξοικειωμένα, αφενός λόγω του όγκου των παραμυθιών που κάνουν χρήση της τεχνικής αυτής και αφετέρου λόγω του ότι τα παιδιά θεωρούν πως τα ζώα κατέχουν ορισμένες ανθρώπινες ιδιότητες.

  Μια φορά κι έναν καιρό

  ήταν ένα καγκουρό

  που ’πινε πολύ νερό

   μα δεν έλεγε το ρο.

  Ήτανε και μια καμήλα

  που μασούσε όλο μήλα.

  Μια χελώνα με μπικίνι

  κολυμπούσε στην Κερκίνη.

  Μια κιβωτός λοιπόν με διαφορετικά ζώα, μια καμήλα, μια χελώνα, έναν ουρακοτάγκο, ένα καγκουρό, έναν κροκόδειλο. Μια πραγματικά ασύνδετη εκ πρώτης όψεως παρέα, ασυνήθιστη, πολύχρωμη, στην οποία όμως έρχεται κοντά ο ένας στον άλλο μέσα από ένα ταξίδι, και μάλιστα ένα ταξίδι μετά μουσικής. Γνωρίζονται και αυτό δημιουργεί γέφυρες, δημιουργεί οικειότητα, ταύτιση και ανοίγει τον δρόμο για την αποδοχή και την απελευθέρωση.

  Αυτή η απελευθέρωση ξεκινά πρωτίστως από τον εαυτό τους, εκτίθενται, ανοίγονται, τραγουδούν. Μιλούν για τα όνειρά τους και αφήνουν στην άκρη τα πρέπει, τα μη, τις συμβάσεις, τους περιορισμούς και τα στερεότυπα. Γίνονται στο τέλος μια παρέα με όλη τη σημασία της λέξης. Με φάρο πρώτα την αγάπη για τον εαυτό τους, η οποία προκύπτει από τον σεβασμό στις επιθυμίες, την έκφραση των συναισθημάτων και κατόπιν την αγάπη για τον φίλο, την αγάπη για την ίδια τη ζωή.

  Η Παράξενη παρέα του Ορφέα είναι ένα δώρο που θα θέλαμε να κάνουμε στο μέλλον. Ένα δώρο που θα ταξιδέψει από στόμα σε στόμα, όπως ταξίδεψε και ταξιδεύει ο μύθος, ένα δώρο που θα υμνεί την αγάπη, τη φιλία, τη δύναμη της μουσικής.

  Ο Βασίλης Κάργας κατάφερε να κάνει τον μύθο πραγματικότητα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κείμενο στο οποίο ο άρτια τεχνικά έμμετρος στίχος ρέει σαν πολύχρωμο ποτάμι, προσδίδει ζωντάνια και φρεσκάδα. Στο άκουσμα του, ο μικρός ή μεγάλος  αναγνώστης μαγεύεται, τον ακολουθεί σε ένα διαφορετικό ταξίδι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ο μικρός για ένα ταξίδι γνωριμίας και ο μεγάλος για ένα ταξίδι (επανα)γνωριμίας.

  Η Παράξενη παρέα του Ορφέα – Βασίλης Κάργας

  Δημιούργησε όχι απλά άλλο ένα έμμετρο παραμύθι, αλλά έναν ζωντανό οργανισμό, μέσα από τον οποίο αναδύονται συναισθήματα, ακούγονται μουσικές, γίνονται ερωτήσεις και δίνονται απαντήσεις.

  Το παραμύθι πραγματεύεται την αξία της φιλίας, την αποδοχή, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της μουσικής, τη δύναμη της τέχνης, τη δύναμη της αγάπης.

  Μας πάει και λίγο παραπέρα, μας ωθεί να ψάξουμε, να βρούμε ποια είναι αυτά που μπορούν να μας ενώσουν, να μας φέρουν κοντά. Μας θυμίζει πως είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, αρκεί να υπάρχει μεταξύ τους ένα και μόνο συνδετικό υλικό, μια κόλλα που αντέχει στον χρόνο η οποία είναι να ικανή να κρατήσει γερά αυτή την ένωση: η αγάπη.

  Χωρίς ίχνος διδακτισμού, διδάσκει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μέσα στο οικείο περιβάλλον που τόσο έντεχνα έχτισε στο λευκό χαρτί ο συγγραφέας, ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

  Περίληψη: Μια απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα, που με τη λύρα και τη μουσική του τους αλλάζει τη ζωή.

  Ένα έμμετρο παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μια σύγχρονη, παιδική «Κιβωτός του Νώε».

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η παράξενη παρέα του Ορφέα

  Συγγραφέας: Βασίλης Κάργας

  Εκδόσεις: Λιβάνη

  ISBN: 9789601433295

  Ημ. Έκδοσης: 06/07/2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here