Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η σκιά - Βαγγέλης Γιαννίσης

  Η σκιά – Βαγγέλης Γιαννίσης

  -

   Η σκιά

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Η σκιά είναι το 4ο βιβλίο του συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση με ήρωα τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ένα βιβλίο που, κατά τη γνώμη μου, είναι το καλύτερό του μέχρι στιγμής!! To πιο …σκανδιναβικό!

  Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης προσπαθεί ακόμα να ξεπεράσει όσα πέρασε. Πηγαίνει σε ψυχολόγο στην προσπάθειά του να σταματήσει τις κρίσεις πανικού που αντιμετωπίζει μόλις πιέζεται και αγχώνεται, κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει με την δουλειά που κάνει. Η θέση του ως επιθεωρητής στο τμήμα ανθρωποκτονιών στο αστυνομικό τμήμα του Έρεμπρο τον φέρνει αντιμέτωπο με επικίνδυνους εγκληματίες κάθε εθνικότητας. Και εκεί που όλα δείχνουν ήρεμα, ένα αποτρόπαιο έγκλημα έρχεται να διαταράξει το Έρεμπρο.

  Μια αιματοβαμμένη ιστορία με μεταφυσικό χαρακτήρα

  Ένας άντρας με πολτοποιημένο πρόσωπο βρίσκεται σε δασική και απομονωμένη περιοχή. Η μακάβρια σκηνή που αντικρύζουν σοκάρει όλους τους παρόντες και τα λόγια του επικεφαλή της Σήμανσης αφήνουν άφωνο τον Άντερς. Όποιος σκότωσε τον άντρα πρέπει να έχει το κακό μέσα του για να φερθεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Από εκείνη τη στιγμή μια σκιά και μια έντονη μυρωδιά αποσύνθεσης και θανάτου φαίνεται να ακολουθεί κάθε τους βήμα. Περιμένοντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ευρημάτων και της νεκροψίας, ψάχνουν στις λίστες με τους αγνοούμενους μήπως βρουν την ταυτότητα του θύματος. Δύο άτομα ταιριάζουν στο προφίλ, ένας Αλβανός που ήταν έμπορος λευκής σαρκός και ένας άντρας που κακοποιούσε λεκτικά και σωματικά τη σύζυγο του.

  Η σκιά

  Σκοτεινοί Σκανδιναβικοί μύθοι του Θεού Όντιν, με ανθρωποθυσίες, με μυστικές σέκτες Black Metal συγκροτημάτων και ένα αιμοβόρο Ντράουγκρ που ψάχνει εκδίκηση…

  Οι έρευνες τους μπλέκουν σε μονοπάτια περίεργα και επικίνδυνα. Σε κάποιους ξυπνούν άσχημες μνήμες που πίστευαν ότι έχουν ξεπεράσει και έτσι δυσκολεύουν τη πορεία των ερευνών. Καινούργια στοιχεία που έρχονται στο φως φανερώνουν πως ο τρόπος θανάτου του θύματος κρύβει κάποια τελετουργία. Παγανιστικές θρησκείες, εμπρησμοί εκκλησιών και black metal συνδέονται μεταξύ τους και ο Άντερς με τη βοήθεια της ομάδας του προσπαθεί να βγάλει άκρη. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τη black metal μουσική πιστεύουν σε αρχαίες θρησκείες, στην περίπτωσή μας στον Όντιν, Θορ κτλ. Πιστεύουν επίσης στη νεκρανάσταση και αν και το θύμα θάφτηκε με τρόπο που δεν επέτρεπε τη νεκρανάσταση βρήκε τον τρόπο και ξέφυγε. Οι παλιοί πίστευαν ο ο νεκρός γύριζε ως Ντάουγκρ με σκοπό να εκδικηθεί αυτόν ή αυτούς που τον σκότωσαν.

  Η κουζίνα ήταν παγωμένη, και προς στιγμήν φοβήθηκε πως είχε ξεχάσει το παράθυρο ανοιχτό, ωστόσο οι φόβοι του δεν αποδείχτηκαν πραγματικοί. Άναψε το φως του απορροφητήρα και έβαλε νερό στον βραστήρα. Ήταν περασμένες δύο κι ακόμα δεν μπορούσε να κοιμηθεί, γιατί, παρά το γεγονός πως είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να αφήνει τη δουλειά έξω από το σπίτι, η σκέψη του νεκρού είχε κολλήσει σαν σκοτεινή βδέλλα στο μυαλό του, ρουφώντας κάθε στάλα προσοχής.

  Η σκιάΟ Άντερς με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου προσπαθεί να μάθει για τη black metal μουσική, τα συγκροτήματα, τα τατουάζ τους για να καταλάβει με τι έχει να κάνει. Πραγματικά, η βοήθειά του είναι καταλυτική και βοηθάει απίστευτα την ομάδα, αν και ακόμα δεν έχουν βρει την ταυτότητα του θύματος. Όταν σιγά σιγά αρχίζουν τα στοιχεία να οδηγούν κάπου, ένα ακόμα θύμα έρχεται να ανταστατώσει το Έρεμπρο. Φαίνεται ότι το Ντάουγκρ άρχισε να εκδικείται. Πρώτο στοιχείο είναι ο τρόπος θανάτου του δεύτερου θύματος, η μυρωδιά που έχει ποτίσει τον χώρο και το dna που βρέθηκε στον νεκρό. Όλα μοιάζουν με εφιάλτη, ο Άντερς νιώθει έντονη φοβία για τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς αισθάνεται μια σκιά να τον ακολουθεί. Τα στοιχεία τους οδηγούν στην Νορβηγία και πίσω. Καθώς όλα σιγά σιγά μπαίνουν στη θέση τους, ο Άντερς θα έρθει μπροστά σε μια ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα!!!

  Αν τη δεις, είναι ήδη πολύ αργά…

  Ο Οικονομίδης παρατήρησε τον χώρο γύρω του. Παρόλο που κόντευε μεσημέρι, η πηχτή ομίχλη δεν έλεγε να υποχωρήσει, δίνοντας μια απόκοσμη πινελιά στο μοναχικό τοπίο. Οι τεχνικοί της Σήμανσης, οι οποίοι τριγυρνούσαν στο αγρόκτημα φορώντας τις λευκές στολές τους, έμοιαζαν με φαντάσματα που περιφέρονταν στον κάτω κόσμο. Δύο δέντρα δίχως φύλλωμα στεφάνωναν την πετρόχτιστη αγροικία με τους σοβατισμένους τοίχους. Δεν υπήρχε άλλο σπίτι σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Το μέρος ήταν απομονωμένο. Ιδανικό σημείο για ερημίτες – ή δολοφόνους.

  Ο επιθεωρητής κοίταξε τριγύρω του. Έβλεπε ένστολους που φορούσαν φωσφοριζέ γιλέκα. Έβλεπε τους τεχνικούς της Σήμανσης. Δύο τραυματιοφορείς περίμεναν υπομονετικά, ακουμπώντας στο πλάι ενός ασθενοφόρου. Ένας νεαρός αγκάλιαζε μια κοπέλα. Εκείνη βρήκε το θύμα. Μια αστυνομικός της έπαιρνε κατάθεση. Και ένα νεκρό, παραμορφωμένο σώμα στεκόταν σαν ζωντανό, απειλητικό μες στη μέση του ξέφωτου. Ο Άντερς μπορούσε να δει κάθε άτομο, ζωντανό ή μη, το οποίο βρισκόταν στο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούσε να διώξει από το μυαλό του την αίσθηση πως κάποιος κρυβόταν ανάμεσα στους σκοτεινούς κορμούς των δέντρων, παρακολουθώντας την κάθε τους κίνηση. Θέλοντας να καθησυχάσει τους φόβους του, έβγαλε τον φακό από την τσέπη του κι έστειλε τη δέσμη του να φωτίσει το σκοτάδι.

  Οικογενειακοί δεσμοί που διαταράσσονται, ψυχικά τραύματα βρίσκουν λύτρωση, ο φόβος και η περηφάνεια διαλύουν δεσμούς, η μοναξιά και η έλλειψη αυτοπεποίθησης κάνουν τον άλλο θύμα κακοποίησης, η δίψα για την κορυφή αναγκάζει τον άλλον να διαβεί παράνομα μονοπάτια, παγανιστικές θρησκείες (Οντινισμός)-θυσίες στους αρχαίους θεούς και black metal μουσική ένα μείγμα που φέρνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Οι περιγραφές είναι τόσο παραστατικές που νιώθεις ανατριχίλα, όπως και η απεχθής μυρωδιά. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο, ο φόβος και ο τρόμος του τι θα συναντήσεις σε κρατούν καθηλωμένο, οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις σε αφήνουν άφωνο. Ένα βιβλίο που σε κρατάει δέσμιο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα! Ένα μεγάλο μπράβο στον συγγραφέα και περιμένω με αγωνία την επόμενη υπόθεση, του αγαπημένου πλέον και ανθρώπινου με όλες τις αδυναμίες του, Άντρερς Οικονομίδη!! Το προτείνω!!!

  Περίληψη:  Η σκιά «Στο δάσος αυτό», της έλεγε ο παππούς της, «κυκλοφορούσε ένα ντράουγκρ, ένας νεκρός που είχε επιστρέψει στη ζωή». Η λέξη αντήχησε απειλητικά μέσα στο κεφάλι της. Ντράουγκρ.

  Λίγο έξω από το Έρεμπρο ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγνώστου. Όποιος κι αν ήταν ο δράστης, φρόντισε να δημιουργήσει μια μακάβρια σκηνή και να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που θα επέτρεπε την αναγνώριση του θύματος.

  Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης θα ακούσει έντρομος τον Γιούσι Αλεξάντερσον, τον επικεφαλής της Σήμανσης, να του λέει: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ασέβεια σε νεκρό. Όποιος και να το έκανε έχει τον διάβολο μέσα του. Και, παρόλο που δεν είμαι δεισιδαίμων, Άντερς, από χτες το βράδυ έχω την αίσθηση ότι αυτό το κακό κόλλησε πάνω μας και μας ακολουθεί παντού».

  Μια σκιά θα αρχίσει να στοιχειώνει τον επιθεωρητή και την ομάδα του, την ώρα που νέες δολοφονίες συνταράσσουν την ειδυλλιακή σουηδική πόλη.
  Σατανιστικά εγκλήματα και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες θα οδηγήσουν τον Άντερς σε έναν υπόγειο κόσμο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού θα γίνουν δυσδιάκριτα.  Η σκιά

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η σκιά

  Συγγραφέας: Γιαννίσης Βαγγέλης

  Εκδότης: Διόπτρα

  ISBN: 9789606054907

  Αριθμός Σελίδων: 424

  Ημερομηνία έκδοσης: 09/05/2018

  Επεξεργασία εικόνας:  Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here