Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Η Σμαρώ και οι καρτ ποστάλ - Ιουλία Κωστοπούλου

  Η Σμαρώ και οι καρτ ποστάλ – Ιουλία Κωστοπούλου

  -

  Το βιβλίο της συγγραφέως Ιουλίας Κωστοπούλου «Η Σμαρώ και οι καρτ ποστάλ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου. Ανήκει στη σειρά Διαβάζω ιστορίες και απευθύνεται σε ηλικίες 8+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Δεν κρύβω ότι ανυπομονούσα να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο της Ιουλίας Κωστοπούλου. Είχε περάσει ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του προηγούμενου βιβλίου της και μου είχε λείψει η γραφή της. Άξιζε όμως αυτή η αναμονή.

  Η συγγραφέας μάς παρουσιάζει μια ευφάνταστη ιστορία με χιούμορ, μυστήριο, συγκίνηση αλλά και γνώσεις, και μας συστήνει μια μοναδική ηρωίδα, τη Σμαρώ. Από την πρώτη σελίδα ταυτίστηκα με την ηρωίδα της, που δεν συμπαθεί πολύ το μάθημα της γεωγραφίας. Τη θεωρεί το πιο βαρετό μάθημα, με την απομνημόνευση ονομάτων και ορισμών και, φυσικά, τα διαγωνίσματα.

  Τον τελευταίο καιρό, εκτός από τη γεωγραφία και την καθημερινή της αργοπορία στο σχολείο τα πρωινά, έχει και μια μεγάλη στεναχώρια. Της λείπει πολύ ο παπαγάλος της, ο Βέγας, που τον άφησε η ίδια να φύγει γιατί έβλεπε πως η ζωή του στο κλουβί τού δημιουργούσε μελαγχολία.

  Ο Βέγας άνοιξε τις μακριές φτερούγες του σε πολύχρωμο σχηματισμό και πέταξε. Δεν είδα προς τα πού πήγε. Τα μάτια μου ήταν δακρυσμένα. Τα χέρια μου έτρεμαν. Είδα όμως ότι δεν γύρισε να με κοιτάξει.

  Όλα αλλάζουν για τη Σμαρώ όταν ανακαλύπτει στο γραφείο της την πρώτη καρτ ποστάλ, από τη Γουινέα. Ούτε που ήξερε πού βρισκόταν αυτό το μέρος. Και ύστερα βρήκε κι άλλες. Από μέρη περίεργα, με ονόματα παράξενα, που δεν ήξερε πού βρίσκονταν καν.

  «Κυρία, το Αλγέρι πού βρίσκεται;» ρωτάω τη δασκάλα μου την πρώτη ώρα.

  Η κυρία Μαρία με κοιτάει έκπληκτη, όπως η μαμά το πρωί. «Σμαρώ, τώρα κάνουμε Μαθηματικά. Πού έχεις το μυαλό σου;»

  Μα ποιος αφήνει τις καρτ ποστάλ στο γραφείο της; Μήπως κάποιος θέλει με αυτές κάτι να της πει; Έχει σχέση ο παπαγάλος της με αυτές; Θα καταφέρει η Σμαρώ να δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει;

  Ένα βιβλίο που ταξιδεύει τους αναγνώστες του σε μέρη διαφορετικά, μακρινά, αλλά με πολύ ενδιαφέρον. Ακόμα και αν τα παιδιά δεν συμπαθούν πολύ τη γεωγραφία, μετά την ανάγνωση του βιβλίου θα αρχίσουν να τη βλέπουν με άλλα μάτια. Γιατί τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται αρχικά.

  Έμμεσα, η συγγραφέας περνάει μηνύματα φιλοζωίας, υπενθυμίζοντάς μας τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στα δικαιώματα και στις ανάγκες των ζώων.

  Σε μια εποχή που τα ταξίδια, εξαιτίας της πανδημίας, έχουν απαγορευτεί, η συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, προσφέρει μοναδικά ταξίδια και γνώσεις. Γεννάει επιθυμίες για εξερεύνηση του κόσμου που υπάρχει γύρω μας. Εξάπτει τη φαντασία των παιδιών και τα οδηγεί σε ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι. Το βιβλίο περιέχει και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  Περίληψη: Η Σμαρώ έχει σχολείο, μαθήματα, πρωινό ξύπνημα… και τον Βέγα, τον παπαγάλο της. Όταν ο Βέγας φεύγει, έρχονται οι καρτ ποστάλ. Ουρανοκατέβατες και μυστηριώδεις. Από τόπους άγνωστους και μακρινούς, χωρίς αποστολέα, χωρίς ταχυδρομείο, με μοναδικό παραλήπτη εκείνη. Έρχονται και δημιουργούν ερωτήματα και απορίες. Η Σμαρώ θα περάσει από χάρτες, νησιά, στεριές, από αστέρια και αναγραμματισμούς, αναζητώντας τον αόρατο αποστολέα. Θα καταφέρει να τον βρει;

  Η Σμαρώ και οι καρτ ποστάλΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Σμαρώ και οι καρτ ποστάλ

  Συγγραφέας: Ιουλία Κωστοπούλου

  Εικονογράφος: Πετρούλα Κρίγκου

  Σελίδες: 64

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Ημ. Έκδοσης: 19/11/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here