Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
More
    ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΗ συκιά και ο καρπός της

    Η συκιά και ο καρπός της

    -

    Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τη συκιά και τον καρπό της. Οι πρώτες αναφορές για το σύκο χάνονται στα βάθη των αιώνων, μέσα στην αχλή του μύθου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από πριν την ομηρική εποχή.

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Στην αρχαιότητα ήταν ευρέως γνωστή και φημισμένη για την ποιότητά της η ποικιλία «Βασιλική». Μάλιστα, ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει ότι βασικός λόγος της εκστρατείας του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη ήταν η κατάκτηση της Αττικής, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τρώει όχι μόνο αποξηραμένα, αλλά και νωπά σύκα.

    Ας δούμε τώρα κάποιους μύθους για το δέντρο και τον καρπό του.

    Η συκιά και τον καρπό της
    Η συκιά και ο καρπός της. Ripe fig fruits on the tree. Closeup shot.

    Η συκιά είναι το πρώτο δένδρο που αναφέρεται στη Βίβλο. Ο Αδάμ και η Εύα δοκίμασαν φύλλα συκής ως το πρώτο ένδυμα από τη δημιουργία του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και ο Ιούδας σε συκιά κρεμάστηκε. Σκληρό δένδρο, σαν πολεμιστής, λέγεται ότι είναι η γήινη μορφή του μοναδικού επιζήσαντα Τιτάνα, του Συκέα, που όταν οι σύντροφοί του ηττήθηκαν από τους συμμάχους του Δία, ήταν ο μόνος που κατόρθωσε ν’ ανέλθει από τα Τάρταρα, αλλά -δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα- έγινε δέντρο…

    Άλλοι μύθοι αναφέρουν ότι ο Διόνυσος είχε ως αγαπημένο δένδρο τη συκιά, και ένας άλλος λέει ότι η Δήμητρα ήταν αυτή που χάρισε τη συκιά στους Αθηναίους όταν διήγε την περίοδο πένθους λόγω της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

    Στην Αθήνα, πάντως, το σύκο εθεωρείτο όχι μόνο ιερό, αλλά και πολύτιμο για την υγεία φρούτο, αφού όπως αναφέρεται σε πηγές, οι πελταστές (στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό) κουβαλούσαν, μαζί με την ασπίδα, την περικεφαλαία και το δόρυ, οπωσδήποτε αποξηραμένα σύκα μαζί τους.

    Αλλά και για το εμπόριο τα σύκα στην αρχαία Αθήνα ήταν πολύτιμα, και ως εκ τούτου απαγορευόταν με ειδικό νόμο η εξαγωγή των σύκων από την Αθήνα. Κατά τον Πλούταρχο, συκοφάντης ήταν αυτός που κατήγγελλε τους παράνομους εξαγωγείς σύκων. Το σύκο έχει παίξει τον ρόλο του και στην καταστροφή της Καρχηδόνας. Ο Κάτων (234-149 π.Χ.), μιλώντας στη ρωμαϊκή γερουσία, σήκωσε ψηλά ένα σύκο και το έδειξε σε όλους: «Πότε νομίζετε ότι κόπηκε αυτό το σύκο; Κρίνοντας από το πόσο φρέσκο είναι, θα πρέπει να είναι λίγος καιρός. Ε, λοιπόν, αυτό το σύκο πριν από τρεις ημέρες ήταν στην Καρχηδόνα. Τόσο κοντά μας είναι ο εχθρός» είπε ο Κάτων και επιτόπου πάρθηκε απόφαση για πόλεμο.

    Πηγές: https://sykomythies.gr/

    https://www.facebook.com/TheMythologists

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ