Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟ Δρόμος των Βασιλέων Τόμος Α' - Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα - Brandon...

  Ο Δρόμος των Βασιλέων Τόμος Α’ – Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα – Brandon Sanderson

  -

  Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα. Ο Δρόμος των Βασιλέων, το πρώτο βιβλίο της σειράς Το Αρχείο του Θυελλόφωτος, στα αγγλικά είναι ένα τρομακτικά ογκώδες βιβλίο 1000 σελίδων.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Στα ελληνικά, θα κυκλοφορήσει σε 4 (!) τόμους. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι δύσκολο να σχηματίσει κανείς μία ολοκληρωμένη άποψη και να γράψει ένα ολοκληρωμένο review, όταν επί της ουσίας έχει διαβάσει μόνο το ένα τέταρτο του βιβλίου. Αυτό που μπορούμε ωστόσο άφοβα να κάνουμε, είναι να συζητήσουμε τις πολύ καλές βάσεις που φάνηκαν να μπαίνουν στη Θρυμματισμένη Πεδιάδα, προμηνύοντας (ελπίζω) ότι αυτό που ακολουθεί θα είναι ένα εντυπωσιακό έπος φανταστικής λογοτεχνίας.

  «Έχω δει το τέλος και έχω ακούσει το όνομά του: Η Νύχτα των Θλίψεων, η Αληθινή Ερήμωση, η Παντοτινή Θύελλα».

  Το θετικό χαρακτηριστικό που γίνεται ήδη εύκολα διακριτό από αυτόν τον πρώτο τόμο, είναι ότι ο Sanderson δεν αρκείται στο πασάλειμμα μίας πρόχειρης κοσμοπλασίας – επενδύει τον χρόνο και την ενέργεια για να δημιουργήσει έναν δικό του κόσμο πολυδιάστατο και λεπτομερή. Ρισκάρει και επιλέγει την αργή ανάπτυξη της ιστορίας του, έτσι ώστε να εγκαθιδρύσει αυτόν τον κόσμο στον νου του αναγνώστη και να του αποδώσει τον απαραίτητο ρεαλισμό σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικό, στρατιωτικό, μεταφυσικό.

  Το πιο ενδιαφέρον από όλα για εμένα, και το στοιχείο που προς το παρόν έχει ξεχωρίσει το Αρχείο του Θυελλόφωτος, είναι η εξαιρετική του δουλειά με το φυσικό περιβάλλον, δουλειά που μου θύμισε το ενδελεχές σε αυτόν τον τομέα Dune του Frank Herbert. Ο Sanderson λοιπόν δεν βασίζεται στη συνειρμική ικανότητα του αναγνώστη – π.χ. να λέει «δάσος» και η σκέψη του αναγνώστη να συμπληρώνει την εικόνα βάσει των δικών του συσχετισμένων με τη λέξη παραστάσεων. Χτίζει το οικοσύστημα της Ρόσαρ από το μηδέν: γεωγραφία, μετεωρολογία, οικολογία και βιολογία των οργανισμών. Τίποτα από όσα περιγράφει δεν είναι τυχαίο: είναι φανερή, για παράδειγμα, η μελέτη του πάνω στις στρατηγικές άμυνας και επιβίωσης των οργανισμών σε βραχώδη και ερημικά οικοσυστήματα. Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια στην αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι προσεγμένη και προσαρμοσμένη στο φυσικό περιβάλλον. Αυτός ο τύπος ουσιώδους σχολαστικότητας κερδίζει αμέσως τον σεβασμό μου (περιβαλλοντολόγος γαρ).

  Το ξίφος αυτό ήταν κομμάτι του. Μπορούσε να αισθανθεί την ενέργεια που διέτρεχε τη λεπίδα του, λες και ανυπομονούσε. Ένας άνδρας δεν είχε γνωρίσει πραγματικά τη ζωή αν δεν είχε ορμήσει στη μάχη με Πανοπλία και Λεπίδα.

  Όσον αφορά την πλοκή, εδώ δεν έχω και πολλά να σας πω, γιατί ειλικρινά δεν έχω ιδέα ακόμη ποια είναι η πλοκή. Στη Θρυμματισμένη Πεδιάδα, ο «φακός» του Sanderson εστιάζει στις επιμέρους ιστορίες κυρίως τριών χαρακτήρων προς το παρόν. Η Σάλαν είναι μία νεαρή κοπέλα, από οικογένεια ευγενών, που παλεύει να κερδίσει μία υψηλού κύρους μαθητεία ως λόγια – σε έναν κόσμο όπου η γραφή, οι τέχνες και οι επιστήμες αποτελούν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει ο Sanderson με τον χαρακτήρα της. Ο Κάλαντιν είναι ένας νεαρός που ξεκίνησε ως χειρουργός και στρατιώτης με υψηλά ιδανικά και κατέληξε σκλάβος, αγωνιζόμενος να επιβιώσει στις σκληρότερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου πολέμου μεταξύ των Αλέθιων και των Παρσέντι, βοηθούμενος από ένα τελώνιο του αέρα που φαίνεται παράξενα έλλογο και νοήμον (και θυμίζει την Τίνκερμπελ, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε). Τέλος, ο Ντάλιναρ είναι θείος του νεαρού βασιλιά των περήφανων Αλέθιων, και προσπαθεί να καθοδηγήσει και να προστατέψει τον ανιψιό του στον πόλεμο.

  Τώρα, γιατί πολεμούν αυτοί οι δύο λαοί; Θα σας γελάσω. Γινόμαστε μάρτυρες της αφορμής αυτού του πολέμου, και της πραγματικότητας αυτού του πολέμου, αλλά οι αληθινοί λόγοι παραμένουν σκιώδεις και αινιγματικοί. Όσο σκιώδης και αινιγματική παραμένει και η γενικότερη πλοκή, μιας και σε αυτόν τον τόμο δεν έχει προλάβει ο «φακός» να ανοίξει αρκετά ώστε να έχουμε μία συνολική ιδέα, παρά μόνο γρίφους και ψήγματα του διακυβεύματος. Μας δίνει ωστόσο αρκετά, θεωρώ, για να μας ανοίξει την όρεξη και να συνεχίσουμε στον επόμενο τόμο.

  Περίληψη Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα:  Ρόσαρ, ένας κόσμος όπου κυριαρχεί η πέτρα και η βροχή, γεμάτος τερατώδη ζώα και με τρομερές θύελλες να σαρώνουν την επιφάνειά του. Ένας κόσμος όπου μεγάλα βασίλεια δημιουργούνται μέσα από ακατάπαυστους πολέμους, και στον οποίο το Θυελλόφως εμποτίζει κρυστάλλινες σφαίρες που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες φυλές των ανθρώπων με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, από μέσα φωτισμού μέχρι μονάδες χρήματος. Αυτός είναι ο κόσμος της Ρόσαρ, που κάποτε υπεράσπιζαν οι Ακτινοβόλοι Ιππότες, άνδρες και γυναίκες με θαυμαστές πανοπλίες υπερφυσικής δύναμης και ξίφη που μπορούν να κόψουν τα πάντα. Όμως τώρα, αιώνες μετά, οι Ακτινοβόλοι έχουν χαθεί μέσα στο μύθο, και η Αιώνια Θύελλα απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την πλάση.

  Α’ ΤΟΜΟΣ, Η ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΕΔΙΑΔΑ:

  Στα ανατολικά της Ρόσαρ, σε μια απέραντη πεδιάδα από πέτρινα οροπέδια που χωρίζονται μεταξύ τους από βαθιά χάσματα, δυο μεγάλοι στρατοί συγκρούονται επί χρόνια. Οι Αλέθιοι προσπαθούν να εκδικηθούν την δολοφονία του βασιλιά τους από τον Εκτελεστή με τα Λευκά, πολιορκώντας τους τρομερούς Παρσέντι, που έχουν δέρμα σαν μάρμαρο και θωράκιση που είναι ένα με το σώμα τους. Ο νεαρός Κάλαντιν εκπαιδευόταν για χειρουργός, αλλά θα καταλήξει από τη μοίρα στο πλήρωμα της Τέταρτης Γέφυρας, στο οποίο το προσδόκιμο ζωής είναι μία με δύο εβδομάδες!

  Ο Δρόμος των Βασιλέων Τόμος Α' - Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα - Brandon Sanderson

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Δρόμος των Βασιλέων – Η Θρυμματισμένη Πεδιάδα

  Σειρά: Το Αρχείο του Θυελλόφωτος, Βιβλίο 1ο, Τόμος Α’

  Συγγραφέας: Brandon Sanderson

  Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος 

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

  Σελίδες: 384

  ISBN: 978-618-5194-51-2

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here