Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η Βίλκα – Άννα Μακρή

  Η Βίλκα – Άννα Μακρή

  -

  Η Βίλκα – Άννα Μακρή

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Νεραϊδόνη

  Ένα απ’ τα καλούδια που συνέλεξα απ’ το φετινό Φantasticon ήταν και η φοβερή και τρομερή “Βίλκα” της Άννας Μακρή. Ρούφηξα το βιβλίο μέσα σε δύο μέρες και συγχαίρω τη συγγραφέα για τον ζωντανό και μεστό λόγο της.

  Ήξερα ποια ήταν η πραγματική ζωή κι ας μην γνώριζα τις λεπτομέρειές της. Ήταν αυτή στη γη, ν’ αναπνέεις τον αέρα που μυρίζει βρεγμένα φύλλα και φλοιούς δέντρων, να πατάς χώμα κι όχι πίσσα και τσιμέντο, να βλέπεις πράγματα που είναι φυσικά για τα μάτια κι όχι ηλεκτρικές επιγραφές.

  Η Βίλκα
  Η Βίλκα – Άννα Μακρή

  Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, πράγμα που σε ταυτίζει αμέσως με την κεντρική μας ηρωίδα. Η Ιουλία λοιπόν είναι μια κοπέλα που δεν κατάφερε ποτέ τίποτα σημαντικό, δεν θέλησε κάτι πάρα πολύ, της έλειπε πάντα αυτό το κάτι και το φέρει βαρέως στην ψυχή της.

  Μετά από ένα αποτυχημένο προσωπικό της γεγονός – που δεν θέλω να σας αποκαλύψω γιατί είναι σημαντικό για την ιστορία – μαζεύει παραμάσχαλα τις ενοχές της και φεύγει για το σπίτι στο χωριό. Το μόνο που της έχει απομείνει, και είναι μακριά απ’ όλους. Γιατί αυτό επιθυμεί σε αυτή την φάση της ζωής της, να φυτοζωεί μακριά από ανθρώπους.

  Στο κάτω κάτω κανείς δεν θέλει να ξέρουν οι άλλοι πόσο ανθρώπινος τελικά είναι.

  Κάτι που δεν είναι τόσο απλό, αφού το σπίτι το ίδιο αλλά και η προγονική της κληρονομιά κρύβουν σκοτεινά μυστικά που η μάνα της είχε αποφύγει να της αποκαλύψει.

  Το δεύτερο πράγμα που πρόσεξα ήταν τα μαλλιά της. Κρέμονταν σαν σχοινιά σε μήκος που ξεπερνούσε την μέση της, ήταν κάτασπρα και θ’ αντανακλούσαν το φεγγαρόφωτο, αν υπήρχε.Το ύψος της δεν με εντυπωσίαζε -με κοιτούσε αφ’ υψηλού- γιατί το πρόσωπό της μου έκοβε την ανάσα. Εκείνα τα ζωώδη μάτια με είχαν καρφώσει στη θέση μου και μ’ έκαναν ανίκανη να κοιτάξω άλλου.

  Η Ιουλία παρασύρεται σε μια μάχη με τους παιδικούς της φόβους, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, που δεν την αφήνουν να πνίξει την μελαγχολία της στο τσιγάρο. Καταλήγει τελικά να παλέψει με την ίδια της τη φύση. Ο αναγνώστης ακολουθεί όλη την εσωτερική της αγωνία, και μάλιστα το να περιγράφει τι φοβάται ότι θα της συμβεί, είναι πολύ πιο τρομακτικό απ’ αυτό που τελικά της συμβαίνει.

  Εγώ σαν αναγνώστης αυτό αποκόμισα δηλαδή. Ότι οι φόβοι μας είναι κυρίως οι ανεπάρκειες που νιώθουμε να γιγαντώνονται και να μετατρέπονται σε τέρατα. Κι η Ιουλία μάς δείχνει ότι αυτά τα τέρατα που μεγαλώνουμε μέσα στο κεφάλι μας, στην πόλη, με τόσα πράγματα να μας αποσπάνε την προσοχή, καταφέρνουμε και τα κρύβουμε καλά και βαθιά μέσα μας.

  Η ΒίλκαΌταν όμως ερχόμαστε σε επαφή με την άγρια πλευρά της φύσης και τη σιωπή του δάσους, απογυμνωνόμαστε και τότε όλα τα τέρατα βγαίνουν στη φόρα. Η Ιουλία ήθελε δεν ήθελε αναγκάστηκε να παλέψει. Άλλοι αναγνώστες θα κρίνουν βέβαια ότι υπέκυψε στα ζωώδη ένστικτά της κι άλλοι ότι βρήκε τη λύτρωση. Αυτό που πάντα έλειπε σαν κρίκος στην αλυσίδα της ζωής της. Εγώ πάντως βρήκα άλλο ένα βιβλίο να αγαπήσω. Εύχομαι να το αγαπήσετε κι εσείς.

  Όμως το αίμα έχει την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Ήταν το υπέρτατο μαγικό. Η ουσία των μυστηρίων, έπρεπε να το ξέρουμε καλά, αφού γεννιόμαστε μέσα σ’ αυτό και τρεφόμαστε με αυτό μέσα στην κοιλιά της μάνας μας, και μετά όταν τρώμε ζώα, πάλι αίμα τρώμε, αυτό είναι η μόνη αλήθεια.

  Περίληψη: Η Ιουλία φεύγει. Φεύγει για να ξεφύγει από τη θλίψη της, από το παρελθόν της, από την ίδια της τη ζωή. Δεν τα καταφέρνει. Αυταπατάται, γιατί τρέχει προς μία ολοκαίνουργια ζωή για αυτήν, μία ζωή αναπάντεχα μαγική και τρομακτική, βίαιη και τρυφερή, γεμάτη μνήμες αρχαίες, αλλά όχι ξεχασμένες. Μία ζωή που είναι τόσο παλιά όσο και ο πόνος της μητρότητας.

  «Έμεινα τελείως ακίνητη, έχοντας βγει η μισή από το χώμα, σαν ρίζα αιωνόβιας βελανιδιάς, και περίμενα. Ήμουν έτοιμη, όμως, να απαντήσω στην παραμικρή απειλή με επίθεση, με νύχια και με δόντια πάλι, όπως πριν μέσα στη γη, όπως θα έκανα πάντα από τότε και στο εξής».

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος : Η Βίλκα

  Συγγραφέας: Μακρή Άννα

  Εκδότης: Mamaya

  ISBN: 9786185224616

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here