Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΗ ζωή στον δυτικό Καναδά - Γιώργος Μπούσουλας

  Η ζωή στον δυτικό Καναδά – Γιώργος Μπούσουλας

  -

  Η ζωή στον δυτικό Καναδά. Ένα μυθιστόρημα που αποτελεί απεικόνιση της ζωής των μεταναστών και κατ’ επέκταση των ντόπιων κατοίκων της χώρας.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Τον κύριο ρόλο έχει ο Θανάσης, ο οποίος απελπισμένος από την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αυτή έφερε στην Ελλάδα, αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά. Ο σκοπός του δεν είναι να μείνει απαραίτητα εκεί για πάντα, έχει άλλωστε μια πολύ όμορφη σχέση στην Ελλάδα. Θέλει απλώς να δουλέψει για λίγο καιρό και μετά να αποφασίσουν με την κοπέλα του αν θα την προσκαλέσει εκεί ώστε να στήσουν μια καινούργια ζωή ή αν θα γυρίσει πίσω έχοντας μαζέψει κάποια χρήματα. Εκτός από τον Θανάση, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα στην ιστορία, Έλληνες που επίσης μετανάστευσαν στον Καναδά, και με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας προσπαθεί να καλύψει κάθε τομέα της ζωής στη χώρα αυτή.

  Ο Μάνος, με το που πήρε το αυτοκίνητο, ξεκίνησε να ψάχνει δεύτερη δουλειά. Δεν άργησε να βρει τετράωρη απασχόληση ως διανομέας εφημερίδων. Στον Καναδά η διανομή των εφημερίδων στα σημεία πώλησης ήταν διαφορετική. Δεν υπήρχε πρακτορείο διανομής. Τα εκδοτικά συγκροτήματα φρόντιζαν να διανέμουν τα έντυπά τους με δικούς τους διανομείς.

  Το μυθιστόρημα καλύπτει την πορεία των πρωταγωνιστών από τη στιγμή που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν, με το κύριο βάρος να πέφτει στον πρώτο καιρό που έφτασαν, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αλλά και τη βοήθεια που βρήκαν. Είναι αρκετές οι λεπτομέρειες που μας δίνει ο συγγραφέας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει πολλά βιωματικά στοιχεία το βιβλίο. Έχει προσπαθήσει (και νομίζω ότι τα κατάφερε) να είναι αντικειμενικός και να δείξει τις δυσκολίες που λογικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας μετανάστης τον πρώτο καιρό, τις βασικές διαφορές στην καθημερινότητα με την Ελλάδα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βρει βοήθεια.

  Κάθισε στην άκρη του κρεβατιού, έσκυψε το κεφάλι του και κάλυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του. Το συναίσθημα ήταν έντονο, αρνητικό, δυνατό, επώδυνο.

  Αυτή είναι η αξία σου; ρώτησε τον εαυτό του.

  Ανασήκωσε το κεφάλι του και πήρε μια βαθιά αναπνοή.

  Τόσα αξίζεις; ξαναρώτησε. Μήπως τόσο πραγματικά αξίζεις;

  Μιλά για μια δύσκολη καθημερινότητα με πολλές ώρες δουλειάς. Βλέπεις, οι θέσεις εργασίες αφορούν κατά κύριο λόγο ημιαπασχόληση και συνεπώς είναι χαμηλά αμειβόμενες, οπότε οι περισσότεροι αναγκάζονται να δουλεύουν σε περισσότερες από μία δουλειές για να επιβιώσουν, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και ότι θα καταφέρουν να αποταμιεύσουν χρήματα. Μας λέει για συνήθειες και ήθη που έχουν στον Καναδά, για τις παροχές του κράτους (ή της εργασίας) προς τον πολίτη αλλά και για άλλες βασικές διαφορές στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα ότι συνηθίζουν να νοικιάζουν μεμονωμένα δωμάτια στα σπίτια και να μοιράζονται όλοι οι ένοικοι το μπάνιο και την κουζίνα.

  Ο Θανάσης είχε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια ένιωθε ικανοποίηση γιατί είχε περάσει όμορφα μετά από πολύ καιρό, όμως τον στεναχωρούσε πως την επόμενη μέρα θα έπρεπε να επιστρέψει στη γνωστή άσχημη και σκληρή ρουτίνα που τον περίμενε. Χρειαζόταν ακόμη πολύ χρόνο και σκληρή δουλειά για να πετύχει τους στόχους του.

  Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί κάτι σαν οδηγός για όσους σκέφτονται τη μετανάστευση, μάλλον όχι, σίγουρα όμως θα βοηθήσει, αφού αποσαφηνίζει κάποια από τα πιο βασικά που θα χρειαστεί να γνωρίζει ο μετανάστης τον πρώτο καιρό. Δεν προτρέπει κάποιον να μεταναστεύσει ούτε και αποτρέπει κάποιον που έχει πάρει την απόφασή του, απλά ξεκαθαρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο κατά καιρούς περιγράφονται.

  Περίληψη: Η ζωή των Ελλήνων και άλλων μεταναστών στον δυτικό Καναδά. Οι δυσκολίες, τα προβλήματα, οι προοπτικές, οι ευκαιρίες σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα χώρα με πολλά καλά κρυμμένα ένοχα μυστικά.

  Η ζωή στον δυτικό ΚαναδάΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Η ζωή στον δυτικό Καναδά

  Συγγραφέας: Γιώργος Μπούσουλας

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  Σελίδες: 428

  Ημερομηνία έκδοσης: 10/12/2021

  ISBN: 978-618-5525-84-2

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ