Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
More

  Ήρωες των βιβλίων του Μάριου Καρακατσάνη

  -

  Ήρωες των βιβλίων του Μάριου Καρακατσάνη

  Γράφει ο Μάριος Καρακατσάνης

  Μέσα από τα βιβλία μου προσπαθώ να περάσω όλες μου τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, αλλά και τις απόψεις που έχω ως άνθρωπος για διάφορα, κοινωνικά και μη, δρώμενα που με απασχολούν. Για να γίνει σωστά αυτό, ακολουθώ μια πολύ συγκεκριμένη τακτική, όπου «σπάω» τον εαυτό μου σε κομμάτια και στο κάθε ένα από αυτά, χτίζω τον εκάστοτε χαρακτήρα μου. Είτε είναι ο κεντρικός ήρωας, είτε είναι δευτερεύων.

  Μέσα από τους διαλόγους που δημιουργώ, μεταφέρω φράσεις και κουβέντες όπως ακριβώς θα τις εξέφραζα εγώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καθώς επίσης και οι πράξεις τους είναι αυτές που θα έκανα αν μπορούσα ή που έχω ήδη κάνει. Για αυτό και τα έργα μου απευθύνονται σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να διαβάσουν κάτι ρεαλιστικό και ανθρώπινο και όχι κάτι λογοτεχνικό που θα δοθεί έμφαση στη γραφή και στον λόγο, αλλά που ποτέ κανείς μας δε θα χρησιμοποιούσε τέτοιο λεξιλόγιο στην καθημερινότητά του. Πόσο μάλλον σε στιγμές έντασης.

  Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι μέσα από την Άμυ παρουσιάζω μια άγρια και εκδικητική πλευρά, που όμως διακατέχεται από μια βαριά αίσθηση δικαιοσύνης. Όπου στον αντίποδα, η αδελφή της Μελίνα εμφανίζει μια παιδικότητα σε βαθμό αφέλειας θα τολμούσα να πω, όπου επίσης είναι ένα χαρακτηριστικό μου.

  Ήρωες των βιβλίων του Μάριου Καρακατσάνη

  Ο Κάιν, από την άλλη μεριά, είναι σκληρός, αδιάλλακτος, πλημμυρισμένος από ένα άσβεστο μίσος, που γεννήθηκε μέσα από ένα παράπονο που επέτρεψε να ανθήσει μέσα του, σαπίζοντάς του την ψυχή. Όμως και εκείνος διακατέχεται από ένα αίσθημα δικαιοσύνης, που όμως το εκφράζει με έναν τρόπο που ξεπερνά κατά πολύ τα ανθρώπινα όρια, γιατί έτσι το ορίζει η δαιμονική του φύση. Αυτά που λέει, όμως, και οι απόψεις που εκφράζει, είναι πέρα ως πέρα ανθρώπινες και δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος που να μην ταυτιστεί με αυτές.

  Κλείνοντας, θα συνοψίσω λέγοντας ότι αν κάποιος ενώσει όλους μου τους ήρωες, θα μπορέσει να καταλάβει όχι απλά τον συγγραφέα, αλλά και τον ίδιο τον Μάριο. Όπου θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι και το νόημα οποιουδήποτε βιβλίου. Να ανακαλύψει δηλαδή ο αναγνώστης τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις λέξεις, και όχι απλά μια ευφάνταστη ιστορία.  

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here