Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Καλοκαίρι και ανάγνωση

  Καλοκαίρι και ανάγνωση

  -

  Καλοκαίρι και ανάγνωση

  Γράφει η Αγγελική Δαφτσίδου

  Ποιος δεν έχει στο μυαλό του μια ξαπλώστρα μπροστά στη θάλασσα και ένα βιβλίο στο χέρι. Το κύμα να σκάει στα πόδια και να ξεφυλλίζουμε  τις σελίδες του. Όμορφη εικόνα, δε συμφωνείτε; Λες και είναι βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Μάλλον είμαι από τους λίγους που με θλίβει αυτή η εικόνα. Βιβλίο, αντηλιακό και καφεδάκι… Μόδα; Καλοκαιρινό στερεότυπο; Όπως και να ΄χει είναι γεγονός.

  Μήπως, όμως, είναι κι αυτός ένας από τους πολλούς λόγους που έχουμε σταματήσει να διαβάζουμε; Περιμένουμε να καλοκαιριάσει, να πάμε διακοπές και να αγοράσουμε και ένα, συνήθως, ευκολόπεπτο βιβλίο. Διακοπές είναι, μη μας πιάσει και κανένας πονοκέφαλος από το διάβασμα!  Θεωρούμε το βιβλίο αξεσουάρ, κάτι που προορίζεται μόνο για τις διακοπές μας. Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως αυτό είναι ‘βιβλίο παραλίας’.

  Θα μου πείτε οι ρυθμοί της ζωής μας είναι εξαντλητικοί. Πού να βρεθεί χρόνος για ανάγνωση; Δουλεία, τρέξιμο, άγχη και φυσικά η εύκολη λύση της οθόνης. Ευκολοχώνευτη πάντα. Ξεκούραστη. Δεν προϋποθέτει κριτική σκέψη, προβληματισμούς και φαντασία. Απλώς τρώμε αυτό που μας σερβίρουν.  Ίσως φταίει που από μικροί, από τα σχολικά μας χρόνια, βρίσκουμε  κουραστικό το διάβασμα. Δεν μας έμαθαν πως το βιβλίο είναι ξεκούραση, χαλάρωση, ταξίδι, τροφή για το μυαλό και την ψυχή. Ένα μυστικιστικό ξύπνημα των αισθήσεων που δίνει μεγάλη χαρά.

  Σκέφτομαι μια βροχερή μέρα με βαριά την ατμόσφαιρα και ένα βιβλίο στο χέρι. Ίσως γράφει για λιακάδες και φωτεινούς ανθρώπους… Η μια αντίστοιχη χειμωνιάτικη μέρα με τόσο κρύο που παγώνει το μέσα σου και στις σελίδες του βιβλίου που ξεφτιλίζεις να καίει μια φλόγα… της επανάστασης, του έρωτα… ποιος ξέρει; Ας κρατήσουμε το βιβλίο σφιχτά όλες τις εποχές, σαν πολύτιμο θησαυρό, σαν έναν πιστό και αγαπημένο φίλο και τότε ναι, ας μας συντροφεύσει και στις καλοκαιρινές μας διακοπές.

  Άλλωστε εμείς που αγαπάμε το βιβλίο δεν το αφήνουμε από τα χέρια μας όλο τον χρόνο.

  Καλοκαίρι και ανάγνωση

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here