Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαKάμερα - Κατερίνα Γαϊτάνου

  Kάμερα – Κατερίνα Γαϊτάνου

  -

  Συνήθως δεν επιλέγω συλλογές διηγημάτων για ανάγνωση. Κι αυτό συμβαίνει γιατί μετά από κάθε διήγημα νιώθω ότι κάτι του λείπει. Πολύ μικρό για τα γούστα μου, όταν επιλέγω πολυσέλιδα βιβλία συνήθως. Το βιβλίο Kάμερα μου το πρότειναν και έτσι είπα να του δώσω μια ευκαιρία. Ο τίτλος του είναι άκρως αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου, και το έντονο κόκκινο του εξωφύλλου τού δίνει τη δυνατότητα να μην περάσει απαρατήρητο…

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Το βιβλίο έχει ως θέμα καθημερινά στιγμιότυπα της ζωής ανθρώπων συνηθισμένων, χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα που να τους ξεχωρίζει από το σύνολο. Ανθρώπους που τους έχει κουράσει η καθημερινότητα, τους έχει κατακλύσει η δυστυχία και η κατάθλιψη, τους έχει διαβρώσει η εκμετάλλευση και ο θυμός και τους έχει ξεφύγει η ευτυχία και χαρά. Αληθινά συμβάντα που θέλουν να μας παρουσιάσουν πτυχές της ζωής που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν, κάποιοι προσποιούνται ότι δεν συμβαίνουν και κάποιοι γνωρίζουν και δεν κάνουν τίποτα να τ’ αλλάξουν.

  Η ώρα της αναμέτρησης. Την είχε σκεφτεί, την είχε φανταστεί. Είχε προσπαθήσει να την περιγράφει στον εαυτό της με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, προκειμένου να εξοικειωθεί μαζί τους, ώστε να μη φοβηθεί όταν κάποτε θα το έβλεπε αναπόφευκτα μπροστά της. Είχε επίσης ορμηνεύσει τον εαυτό της να καταγράψει όλα τα συναισθήματα που θα βίωνε εκείνη τη στιγμή, για να τα συγκρίνει με τη φαντασία. 

  Η αντιμετώπιση των ανθρώπων απέναντι στα προβλήματα και τις κακουχίες των άλλων είναι ένα ακόμα πρόβλημα της καθημερινότητας. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει, και έτσι δεν διαθέτει τον χρόνο και την όρεξη να βοηθήσει ή να συνδράμει στις κακουχίες των άλλων. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, πλάθουν δικούς τους κόσμους και ίσως χαρακτηριστούν τρελοί… Η μοναξιά, η φτώχια και η δυστυχία τείνουν να υπάρχουν σε όλο και περισσότερα σπίτια, με αποτέλεσμα να υπάρχει απομόνωση αυτών των ανθρώπων για να μη χαλάσουν τον ονειρικό κόσμο κάποιων που ακόμη πιστεύουν στα όνειρα. 

  Τώρα μόνη, αλλά για πόσο ακόμη; Μια ερώτηση που ήταν αδύνατον να απαντηθεί. Ίσως για μισή ώρα, ίσως για μερικές μέρες, ίσως και για λίγους μήνες, σίγουρα πάντως η επιστροφή θα ήταν το ίδιο καταναγκαστική κι αμετάκλητη. Έπρεπε λοιπόν, μιας και δεν είχε την πολυτέλεια να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα, τουλάχιστον να εκμεταλλευτεί τη μοναξιά της και ν’ απολαύσει την ελευθερία της. 

  Αυτό το βιβλίο μου έδειξε την άσχημη πλευρά της ζωής. Μου απέδειξε ότι ο κόσμος που ζούμε είναι εγωιστικός, με ανθρώπους κακούς που κοιτούν μόνο το συμφέρον τους, ατομικιστές, ανθρώπους βυθισμένους στην κατάθλιψη και την απογοήτευση, ανθρώπους που υποφέρουν μόνοι χωρίς κάποιο στήριγμα δίπλα τους και ανθρώπους που δεν βρίσκουν καμία αναγνώριση ακόμα και από τους πιο κοντινούς τους. 

  Δεν ήταν η κατάλληλη εποχή για μένα να διαβάσω ένα τέτοιου είδους βιβλίο. Θα ήθελα κάτι πιο χαρούμενο, καθώς αντιμετωπίζω αρκετό άγχος τελευταία. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τη ζοφερή πραγματικότητα. Αυτή που γνωρίζουμε ότι υπάρχει γύρω μας αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια. Η πραγματικότητα που συμβαίνει, αλλά όχι ίσως σε μας τους ίδιους. Ο κόσμος που μας οδηγεί όλους στην παράνοια, τον θυμό και την εκδίκηση. Η ζήλια, η δυστυχία, ο εγωισμός, η φτώχια, η κακοπέραση, η κακομεταχείριση σωματική και λεκτική και η χαμηλή αυτοεκτίμηση που επηρεάζουν τη ζωή και τους γύρω μας. Η κάμερα αποτυπώνει την αληθινή ζωή και μας την παρουσιάζει όπως ακριβώς είναι μέσα από τον φακό της. Ένα βιβλίο χωρίς καμουφλάζ και ωραιοποίηση!

  Περίληψη Kάμερα: Η “Kάμερα” είναι μια σειρά από διηγήματα με κοινό παρονομαστή απλά, καθημερινά στιγμιότυπα στη ζωή συνηθισμένων ανθρώπων στην προσπάθειά τους να έρθουν σε συμφιλίωση με τη μοναξιά, τις τύψεις ή τις πληγές τους. Πολλές φορές αρκεί ένα γεγονός σύντομο σαν το κλικ! μιας φωτογραφικής μηχανής προκειμένου οι χαρακτήρες να δουν την αλήθεια κατάματα ή να κάνουν το αποφασιστικό βήμα που θα τους λυτρώσει από τα αδιέξοδά τους. Η λύτρωση αυτή έρχεται πάντοτε στο τέλος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και αποτυπώνεται στο άλμπουμ του χρόνου, που θα μπορούσε να είναι το άλμπουμ με τις αναμνήσεις του καθενός από εμάς.

  Kάμερα - Κατερίνα ΓαϊτάνουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Kάμερα

  Συγγραφέας: Κατερίνα Γαϊτάνου

  Εκδόσεις: Ελκυστής 

  Σελίδες: 208

  ΙSBN: 978-618-5525-30-9

  Έτος έκδοσης: 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here