Το βιβλιο Κάποτε στη Σαλονίκη της Μεταξία Κράλλη είναι μια ιστορία αγάπης πολύ δυνατή, πλημμυρισμένη από έντονα συναισθήματα, την εποχή που οι Εβραίοι βιώνουν εγκλήματα και ο κλοιός στενεύει τα περιθώρια της ζωής τους.

Προσωπική άποψη: Μαρία Γραμμένου

Αγάπη και πόνος

Ένας Εβραίος και μια Χριστιανή ζουν τον απολυτό έρωτα και καταρρίπτουν τα στερεότυπα που τους θέλουν χώρια σε μια κοινωνία στη δύνη του πολέμου.

Πρόσωπα που συνδέονται στην πορεία μεταξύ τους δίνουν στην ιστορία την αίσθηση ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η παράλληλη πλατωνική αγάπη, στην αρχή, του πάμφτωχου νεαρού που εισχωρεί στην Αντίσταση και λατρεύει στην κυριολεξία την όμορφη και πλούσια Νινόν, μας χρωματίζει έντονα την κοινωνική και οικονομική διαφορά των ανθρώπων στα χρόνια της Κατοχής.

Η συγγραφέας, σ’ ένα βιβλίο αρκετά διαφορετικό απ’ αυτά που έχει συνηθίσει το κοινό της, εκθειάζει τον έρωτα χωρίς διαφορές σε θρήσκευμα και οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ενδυναμώσει το αίσθημα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ηρώων και μας μεταφέρει άριστα στο κλίμα της εποχής εκείνης, τονίζοντας πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις και να διαπρέψεις ως επιστήμων, αν ανήκεις στο γυναικείο φύλο.

Αναμφισβήτητα, σε ό, τι αφορά τα ιστορικά στοιχεία έχει προηγηθεί εκτεταμένη έρευνα.

έρωτας 

μίσος

πατριωτισμός

διχόνοια

πείνα

δυστυχία

πόλεμος

Βυθίζεσαι σε ξεχασμένες ιστορίες της συμπρωτεύουσας, με ηθογραφικά στοιχεία μιας  νοσταλγικής εποχής…

Χρήμα, Πιστεύω και Ανθρωπιά συγκρούονται μεταξύ τους και δίνουν εικόνες μοναδικές στην ιστορία αυτή.

Η αφήγησή του έχει ωραία ροή, χωρίς περιττές περιγραφές ή μελοδραματισμούς και σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και τη τελευταία σελίδα του.

Τελειώνοντας το βιβλίο αυτό, ένα αίσθημα πληρότητας και δικαίωσης με κατέκλυσε και μου έδωσε την εντύπωση ενός άρτια γραμμένου μυθιστορήματος. Αισθηματικό, ιστορικό ή και τα δύο; Εσείς θα αποφασίσετε!

Περίληψη: Χριστίνα Παπάζογλου και ο Αλμπέρτο Ματαλών συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη το 1927. Είναι γείτονες και πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Αυτά είναι και τα μοναδικά πράγματα που τους ενώνουν. Εκείνη είναι ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης κι εκείνος γιος μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας.

Ο έρωτας που θα γεννηθεί μεταξύ τους μοιάζει καταδικασμένος. Στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου -ένα μωσαϊκό προσφύγων, φτωχολογιάς, αλλά και μιας πλούσιας, ανθηρής ισραηλιτικής κοινότητας- οι κανόνες της κοινωνίας και της θρησκείας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στο ζευγάρι παρά να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κι από κει στη μακρινή Βιέννη, ο Αλμπέρτο και η Χριστίνα γίνονται μάρτυρες των ταραγμένων στιγμών πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όταν αυτός ξεσπάει, ό, τι ως τότε θεωρούνταν δεδομένο ανατρέπεται μέσα στη λαίλαπα των γεγονότων. Η Χριστίνα, ο Αλμπέρτο, ο Μπενίκο, η Νινόν, η Ρούλα και ο Αστέρης θα κληθούν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και τις πεποιθήσεις τους, αλλά και με όσα, σε πείσμα των καιρών, ποτέ δεν απαρνήθηκαν.

Ένα βιβλίο για μια πόλη, δυο κοινότητες και τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και την Ιστορία.

    
Στοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Κάποτε στη Σαλονίκη

Συγγραφέας: Κράλλη Μεταξία

ΕκδότηςΨυχογιός

ISBN: 9786180116717

Αριθμός Σελίδων: 752

Έτος Έκδοσης: 2016

Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here