Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Λόγω Τεχνών Kάποτε στο Βόσπορο - Θεατρική παράσταση

  Kάποτε στο Βόσπορο – Θεατρική παράσταση

  -

  Kάποτε στο Βόσπορο. Μια παράσταση για την Πόλη της καρδιάς μας. Από τις 6 Νοεμβρίου του 2020 στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Βεάκη.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών κι ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα, ανακαλώντας μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής. 

  Το κοινό θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να παρακολουθήσει έργο με αφορμή τα γεγονότα του 1955, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προϋπάρξει ανάλογη παράσταση ή ταινία.

  «Κάποτε στο Βόσπορο»

  Ο Άκης Δήμου, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του («Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης», «…και Ιουλιέττα»), έγραψε κατά παραγγελία των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη ένα έργο το οποίο σκιαγραφεί τον μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης της καρδιάς μας.

  Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον σκληρό Σεπτέμβριο του 1955, όταν το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στο στόχαστρο των επίσημων τουρκικών αρχών με συνέπεια την εξόντωσή του, το «Κάποτε στο Βόσπορο» ανατρέχει στην ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και του τραγικού διωγμού τους. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία ετοιμάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου τα περίφημα γλέντια της Πόλης εναλλάσσονται με την ποίηση και το δράμα του τόπου και του χρόνου. 

  Λίγα λόγια για την πλοκή: Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα του 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.

  Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.

  Kάποτε στο Βόσπορο, μια μουσικοθεατρική παράσταση για τις ανοιχτές πληγές εκείνης της Πόλης και των ανθρώπων της.

  Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

  Δάνης Κατρανίδης, Στέλιος Μάινας, Θεοφανία Παπαθωμά, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Αναστασία Παντούση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη. Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης.

  Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ: 210 52 23 522/ 216 90 05 423

  Έναρξη: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

  Κάθε Τετάρτη στις 7:00, Πέμπτη 8:00, Παρασκευή 9:00, Σάββατο 5:00 και 9.00, και Κυριακή 5:00.

  Διάρκεια: 120 λεπτά

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here