Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More
  Αρχική Βιογραφίες Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο - Ελένη Αντωνιάδου

  Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο – Ελένη Αντωνιάδου

  -

  Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο. Την ”αμαρτία” μου θα την πω. Μέχρι να φτάσει αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, ο Τίτος Πατρίκιος μού ήταν γνωστός ως ένας ποιητής με πολιτικοποιημένη πένα. Αυτό. Τίποτε παραπάνω. Δεν είχα διαβάσει κάτι δικό του, δεν γνώριζα τίποτε για τη ζωή του.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Τα «Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο» είναι μία συλλογή ομιλιών αφιερωμένες στον ποιητή. Μια συλλογή απαύγασμα της δουλειάς του από ανθρώπους που γνώρισαν τον ίδιο αλλά και το έργο του. Η Ελένη Αντωνιάδου, με πολλή αγάπη και προσοχή, μετά από προσπάθεια σειράς ετών, συγκέντρωσε το υλικό που απαρτίζει το βιβλίο και ρίχνει φως στον κόσμο του Τίτου Πατρίκιου και καταδεικνύει την ποίησή του μέσα από μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση.

  Θυμάμαι πάντα τους πρώτους στίχους του που απομνημόνευσα. Ήταν το ποίημα «Η Σάρκα».

  Η σάρκα μου
  πάντα πονάει στα χτυπήματα
  πάντοτε χαίρεται στα χάδια.
  Ακόμα τίποτε δεν έμαθε.

  Κείμενα για τον Τίτο ΠατρίκιοΈχοντας η ίδια φιλικές σχέσεις με τον Τίτο Πατρίκιο, συγκέντρωσε το υλικό στο χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2018. Σε αυτό το βιβλίο καταθέτει εκτός των ομιλιών σε εκδηλώσεις, συνέδρια και συμμετοχές σε παρουσιάσεις, και τέσσερις δικές της ανέκδοτες εργασίες που συνθέτουν πλήρως το προφίλ του ποιητή. Παρουσιάζει άλλοτε μέσα από στίχους του Πατρίκιου και άλλοτε μέσα από ιστορικά γεγονότα, την ιστορία μιας γενιάς που αγωνίστηκε στα ταραγμένα χρόνια της νεότερης Ελλάδας. Ελευθερία, θυσία, αυταπάρνηση, αγώνας, έρωτας, όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην ποίηση αλλά και στα πεζά κείμενα του Πατρίκιου, η κυρία Αντωνιάδη καταφέρνει να τα μεταλαμπαδεύσει στον αναγνώστη. 

  Η δομή του βιβλίου έχει την ακόλουθη μορφή: Η ζωή και το έργο του, Η συνομιλία με τους ομότεχνους, Οι τόποι, Τα βιβλία, Πρώτες δημοσιεύσεις, Ευχαριστίες, Σημειώσεις, Πρώτες εκδόσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

  Θεωρώ πως το βιβλίο αυτό αποτελεί άριστο εγχειρίδιο για όποιον θέλει να γνωρίσει τον Τίτο Πατρίκιο, τόσο ως άνθρωπο όσο και ως ποιητή. Τα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία που παρουσιάζονται μαζί με τον έκδηλο θαυμασμό της Ελένης Αντωνιάδου, δίνουν έναυσμα στον αναγνώστη να καταπιαστεί σοβαρά με το έργο του Πατρίκιου. 

  Ένα εξαίρετο βιβλίο.

  «Αν σ’ αγγίζω με την άκρη του δαχτύλου μου
  σ’ αγγίζουν εκατομμύρια άνθρωποι.
  Αν σου μιλήσει μια λέξη μου
  σου μιλάνε εκατομμύρια άνθρωποι.»

  (Τέλος του καλοκαιριού)

  Περίληψη: Πριν από πολλά χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος είχε λέει επισκεφθεί την Αίτνα, για να δει το ηφαίστειο από κοντά. Σε κάποια στιγμή και παρά την αυστηρή προειδοποίηση του ξεναγού, διέφυγε της προσοχής του και προχώρησε μόνος, να δει το βάθος του κρατήρα. Φυσικά διακινδύνευσε, αλλά τελικά κατάφερε σχεδόν έρποντας να ξαναβρεί τους άλλους της ομάδας.
  Είναι ευχής έργον που εξακολουθούν έως και σήμερα να τον ελκύουν, «τα ρήγματα της γης», «οι σήραγγες των τρένων», «οι πύργοι του νερού». «Εκεί απάνω» εξάλλου «τον βρίσκει η ποίηση». Μια ποίηση που είναι η αυτοβιογραφία ενός σπουδαίου ποιητή, είναι η ποιητική μετατροπή της ιστορίας των Ελλήνων μιας ολόκληρης εποχής, είναι τέλος ένας θησαυρός αυτογνωσίας για όλους μας.
  Τα μελετήματα της Ελένης Αντωνιάδου, που περιλαμβάνονται στον ανά χείρας τόμο, είναι προϊόν δουλειάς πολλών ετών. Είναι ομιλίες σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Τίτο Πατρίκιο, εισηγήσεις σε συνέδρια, συμμετοχές σε παρουσιάσεις βιβλίων του. Μπορεί ημερολογιακά να καλύπτουν περίπου 20 χρόνια, από το 1998 έως το 2019, αλλά στην πραγματικότητα ενσωματώνουν έρευνα και μελέτη του έργου του Πατρίκιου πολύ περισσότερων ετών.

  Κείμενα για τον Τίτο ΠατρίκιοΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο

  Συγγραφέας: Ελένη Αντωνιάδου

  Εκδόσεις: Βάκχικον

  Σελίδες: 234

  Έτος έκδοσης: 2019

  ISBN: 978-960-638-047-1

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here