Κι όμως – Ηώ Αυγέρη

Προσωπική άποψη: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

«Κι Όμως» nothing is impossible. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μας περνάει η Ηώ Αυγέρη μέσα από το πρώτο της έντυπο συγγραφικό εγχείρημα. Στους δρόμους της Αμερικής, στα δάση και τις κοιλάδες της υπερδύναμης χώρας του κόσμου, μία παρέα 6 ατόμων (3 άντρες, 3 γυναίκες) διασχίζει με τις μηχανές και τα τροχόσπιτά τους τα αμέτρητα χιλιόμετρα και κατασκηνώνουν όπου τους μαγεύει το τοπίο.

Αρχηγός της παρέας αυτής ο Sky. Ένας νέος άντρας, περίπου 35 χρόνων, ο οποίος εξαιτίας μίας τραγωδίας αποφάσισε να εγκαταλείψει τη βολεμένη ζωή του και να ζήσει ως νομάς. Στο ταξίδι του αυτό τον ακολούθησαν και άλλες ψυχές βασανισμένες. Και κάπως έτσι βρίσκουν την ηρεμία στην ψυχή τους. Μία ηρεμία που ήρθε να «διακόψει» η Rose. Ένα 18χρονο κορίτσι που ζει στους δρόμους. Άλλη μία ψυχή που κουβαλά μέσα της μεγάλο πόνο … Και η περιπέτεια αρχίζει!

Ο Sky και η Rose είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες. Σκληρός και κλειστός ο Sky, χαμογελαστή και έξω καρδιά η Rose. Και αυτοί οι δύο καλούνται να συνυπάρξουν… Πόσο εύκολο είναι; Τι πρέπει να θυσιάσει ο καθένας τους προκειμένου η παρέα να μείνει ενωμένη; Η Ηώ Αυγέρη μέσα από την γραφή της μας προσφέρει ένα μοναδικό ψυχογράφημα ανθρώπινων υπάρξεων. Αν και η βασική ιστορία αφορά τον Sjy Και τη Rose, η Ηώ Αυγέρη καταφέρνει να τονίζει και να τοποθετεί σε κεντρική θέση και τους δευτεραγωνιστές του βιβλίου.

Κι όμως - Ηώ Αυγέρη«Κι Όμως», όλα είναι πιθανά. Μέσα από τους αντισυμβατικούς ήρωες, τις ιστορίες τους, τις περιπέτειές τους, συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Με λόγο συγκεκριμένο, χωρίς περιτές λέξεις και φαμφάρες, η Ηώ Αυγέρη παρουσιάζει τα προβλήματα επικοινωνίας των ανθρώπων. Ξεδιπλώνει με ρεαλισμό τις προσωπικότητες των ηρώων και με σταθερά, αλλά όχι αργά, βήματα τους οδηγεί στη λύτρωση.

Αυτό το οποίο, όμως, με εξέπληξε ιδιαίτερα είναι ότι η Ηώ Αυγέρη δεν δίστασε να να τοποθετήσει την ιστορία της σε μία ξένη χώρα, σε μία χώρα τη νοοτροπία της οποίας έχουμε γνωρίσει κυρίως μέσω ταινιών, βιβλίων, σειρών και ειδήσεων. Και μας προσφέρει ένα όμορφο ταξίδι σε μία τόσο μακρινή χώρα και μας μεταφέρει στις ομορφιές της. Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, οι περιπλανήσεις και παράλληλα θέλετε να ανακαλύψετε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν με μία μηχανή, τότε το «Κι Όμως» είναι αυτό που θα σας γεμίσει το μυαλό και την ψυχή με εικόνες και συναισθήματα.

Περιγραφή: Τα πέπλα της νύχτα είχαν καλύψει τη πλάση και αυτός έριξε τα μάτια του στο έδαφος. Στα απομεινάρια της πράξης του. Απόκοσμο ύφος που τρόμαζε όλα τα δαιμόνια και έσβηνε τις φωτιές της κόλασης. Πίστευε πως στο τέλος, εκείνο το βάρος που καταπλάκωνε το στήθος του θα αποχωρούσε, μα αυτό, τον είχε συνθλίψει. Σήκωσε το βλέμμα και βγήκε έξω. Πήρε στα χέρια του το σάκο, που ήταν πεταμένος στο πορτ- μπαγκάζ και εξαφανίστηκε.

Το παρελθόν του Σκάι παραμένει άγνωστο σε πολλούς. Αυτό που τον έτρεψε σε φυγή, εγκαταλείποντας όσα έχτισε με κόπο. Και βρέθηκε να ταξιδεύει, συναντώντας όμοιους ανθρώπους, δραπέτες της ζωής.

Όσα δε μπορεί να ξεχάσει, όσα δεν αντέχει να αρθρώσει και όσα έπαψε να νιώθει, υπάρχουν γραμμένα σε ένα φθαρμένο απόκομμα μιας εφημερίδας, που κρατά πάντα μαζί του. Το όνομά του, έχει ιστορία. Το χαμένο χαμόγελό του, η κλειδωμένη καρδιά του και η άγρια όψη του, έχουν δικαιολογία.

Ο ήλιος έπαιζε, πετώντας τις αχτίδες του ολούθε. Μα, εκείνη δε χρειαζόταν το φως του για να ζήσει. Από μόνη της μια λάμψη και όσοι την έβλεπαν να απολαμβάνει τον πρωινό της περίπατο, τη χαρακτήριζαν ως αγγελόπλαστο θηλυκό. Μέχρι που ο φόβος έσπασε την εικόνα σε χίλια κομμάτια.

Η Ρόουζ είναι ένα ορφανό κορίτσι που επιβιώνει στους επικίνδυνους δρόμους της Αμερικής. Πολλοί γνωρίζουν την ιστορία της, μα ελάχιστοι την αλήθεια. Τα γαλάζια της μάτια, το μέσο για να τρυπώνει στους Δαίδαλους των ψυχών. Το χαμόγελό της, όμοιο με κόκκινο θάμπος και η αγνή καρδιά της, το ισχυρότερο όπλο.

Τι θα συμβεί όμως, όταν ένα τριαντάφυλλο συναντήσει το μολυβένιο ουρανό;

Μπορεί ο έρωτας, η καλοσύνη και το θάρρος να νικήσουν το κακό;

Μπορεί η ζωή να έχει δυο πλευρές;

Κι όμως…

Στοιχεία βιβλίου: 

Τίτλος: Κι όμως

Συγγραφείς: Ηώ Αυγέρη

Ημ. Έκδοσης: 17/01/2017

Εκδότης: Maradel Books

Επιμέλεια:  Σεμίνα Κυργιαφίνη

Σελίδες:  514

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here