Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΚοάλεμος-Κινούμενη Άμμος - Στέλιος Ανατολίτης

  Κοάλεμος-Κινούμενη Άμμος – Στέλιος Ανατολίτης

  -

  Κοάλεμος-Κινούμενη Άμμος

  Προσωπική άποψη: Ηλίας Τσιάρας

  Εάν μου ζητούσε κάποιος να του περιγράψω με μια φράση τι ακριβώς πραγματεύεται το πρώτο αυτό μυθιστόρημα του Στέλιου Ανατολίτη, μάλλον δε θα τα κατάφερνα και πολύ καλά.

  Κοάλεμος-Κινούμενη Άμμος – Στέλιος Ανατολίτης

  Αυτό που θα απαντούσα όμως παρ’ όλα αυτά, είναι πως πρόκειται για ένα πιο σκοτεινό, ελληνικότατο Χάρι Πότερ, 300+ σελίδες γεμάτες δράση, αγωνία και γέλιο. Επιτρέψτε μου να σταθώ λιγάκι σε αυτό το τελευταίο, καθώς μιλάμε για ένα κατεξοχήν διασκεδαστικό βιβλίο, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αστεία σκηνικά και τις έξυπνες ατάκες των πρωταγωνιστών, χωρίς όμως να καταντήσει υπερβολικό, γελοίο και προσβλητικό για την ευφυΐα του αναγνώστη. Ένα μπράβο από μένα στον συγγραφέα, γιατί αν και Stand-up κωμικός –μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων–, καταφέρνει να κρατά τις ισορροπίες μεταξύ σοβαρού και αστείου με απαράμιλλη μαεστρία. Και τώρα ήρθε η στιγμή να περιγράψω την πλοκή χρησιμοποιώντας περισσότερες της μίας φράσης. Είστε έτοιμοι;

  Έχουμε συμφωνήσει πανελλαδικώς ότι αυτή η πόλη είναι το σύμβολο του «χαλαρά». Αν αρχίσουν να τρέχουν κι οι χοντροί, πάει, γίναμε Αθήνα. Δεν έχω άλλη επιλογή όμως. Πρέπει να βρω τον βρικόλακα.

  Η Κινούμενη Άμμος είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς φαντασίας (urban fantasy για τους τυπολάτρες, αγγλόφωνους φίλους) Κοάλεμος. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Ηρακλής Ανδρέου, ένας τριαντάχρονος μυστικός πράκτορας που ειδικεύεται στο κυνήγι (και την εξόντωση) υπερφυσικών πλασμάτων. Αντλώντας έμπνευση από τα δημοφιλή επιτραπέζια RPGs της White Wolf, ο Ανατολίτης μάς ξανασυστήνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε, που στο βιβλίο του μοιραζόμαστε με βρικόλακες, λυκανθρώπους, δρακονιανούς, νεράιδες, νύμφες, σάτυρους, νάνους, ξωτικά και λοιπά γλυκούλικα πλάσματα του Φανταστικού.

  Κοάλεμος-Κινούμενη Άμμος – Στέλιος Ανατολίτης

  Ο Ανδρέου είναι ένας από τους λίγους εκλεκτούς, τους Χαρισματικούς, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να διακρίνουν την πραγματική μορφή των υπερφυσικών κι έτσι, μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση, τίθενται στη διάθεση της Υπηρεσίας. Υποτίθεται πως οι δύο πλευρές ζουν σε ένα καθεστώς μιας εύθραυστης ειρήνης, τη λεγόμενη Συνθηκολόγηση, όμως μάλλον έχετε ήδη μαντέψει πως κάτι τέτοιο δεν κρατά για πολύ, αλλιώς δε θα υπήρχε και κάτι να γράψει ο άμοιρος ο συγγραφέας.

  Εγώ υπόκειμαι σε νόμους, σε αξίες που οφείλουν να παραμείνουν κρυφές από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τόσα χρόνια έχω θυσιάσει την ίδια μου τη ζωή και το μόνο που εισέπραξα ήταν αδιαφορία. Ούτε ένα ευχαριστώ.

  Δύο είναι τα κύρια στοιχεία που κερδίζουν τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες του συγκεκριμένου τίτλου. Το ένα είναι το συγγραφικό τέχνασμα τις παράλληλης αφήγησης, μέσω του οποίου σε ένα κεφάλαιο βλέπουμε τον πράκτορα Αντρέου να μπλέκει σε μια υπόθεση πολύ πάνω από τις δυνάμεις του (και των δύο φίλων-συνεργατών του), και στο επόμενο συναντάμε τον έφηβο Ηρακλή να περνάει για πρώτη φορά τις ξύλινες πύλες της Ακαδημίας, όπου μαθαίνει τα πάντα για τους υπερφυσικούς, μέσω περίεργων και πρωτότυπων μαθημάτων, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη ζωή στο Hogwarts (ναι, και η Ακαδημία έχει τους δικούς της κινδύνους). Το δεύτερο είναι η πρωτοπρόσωπη αφήγηση (εγώ τουλάχιστον, τη λατρεύω) η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα κωμικά στοιχεία του βιβλίου αλλά και βοηθά τα μέγιστα στη σκιαγράφηση της ιδιαίτερης προσωπικότητας του Ηρακλή.

  Δεν είναι ότι είμαι αυτοκτονικός. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Απλά ανακάλυψα μικρός ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ποσότητα χαράς που μπορεί να χωρέσει στο σώμα τους κι εγώ τείνω να χωράω λίγη. Στο Γουίνι το Αρκουδάκι εγώ ταυτίζομαι με το γαϊδούρι. Βασικά, παίζει να είμαι το γαϊδούρι.   

  Συνοψίζοντας, θα τολμήσω να πω πως το Κινούμενη Άμμος είναι μια πολλά υποσχόμενη αρχή σε μια σειρά που έχει όλα τα φόντα να γίνει σημείο αναφοράς στο ελληνικό Φανταστικό. Με αιχμή του δόρατος το έξυπνο, διορατικό και καυστικό χιούμορ του Ανατολίτη, που ποτίζει τις σελίδες του μυθιστορήματος μέσα από τις βιτριολικές και άκρως κυνικές ατάκες του πρωταγωνιστή, συμπαραστάτες μια γραφή στρωτή, καθαρή και τεχνική, την κινηματογραφική δράση και με περιτύλιγμα μια ελληνική δημόσια υπηρεσία και την πιο ερωτική πόλη της χώρας μας, είναι ένα βιβλίο που δύσκολα θα αφήσετε από τα χέρια σας και αναμφίβολα θα επιθυμείτε διακαώς να κυκλοφορήσει σύντομα η συνέχεια.

  Κοάλεμος-Κινούμενη Άμμος – Στέλιος Ανατολίτης

  Στα συν, να προσθέσω και τις πολυάριθμες αναφορές σε κόμικ (Preacher, μεγάλη λατρεία) αλλά και σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της γενικότερης geek/nerd/pop κουλτούρας που την τελευταία πενταετία κυριαρχεί παντού, έχοντας εδραιωθεί για τα καλά στα κόκκινα χαλιά και τα έντονα φώτα του προσκηνίου. Θα ήταν άδικο να πω πως μόνο οι μυημένοι της εν λόγω κουλτούρας θα απολαύσουν το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, αλλά σίγουρα θα το εκτιμήσουν ένα τσικ περισσότερο, καθώς ο συγγραφέας φροντίζει με υπέρμετρη μαεστρία να χαϊδέψει απαλά κάποιες ευαίσθητες χορδές της εφηβείας μας. Εν ολίγοις, ένα βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι επιθυμούν να διαβάσουν κάτι ποιοτικό, που σίγουρα ξεχωρίζει στον χώρο του ελληνικού fantasy, ενώ οι φαν του Χάρι του Πότερ, της 9ης Τέχνης, κι όσοι παίζουν DnD και Magic, θα το λατρέψουν.

  «Να προσέχεις», είπε η Σαμπίνα. «Θα μου λείψεις».

  «Κι εμένα», είπα και για πρώτη φορά στη ζωή μου, βγήκε αβίαστο. Χωρίς να ντρέπομαι. Χωρίς να το σκεφτώ ώρες. Χωρίς να δυσκολεύομαι να πω σε έναν άνθρωπο αυτό που νιώθω. Τα καλά της Ακαδημίας. Στην προσπάθειά της να μου μάθει για τους υπερφυσικούς, με έκανε λίγο πιο άνθρωπο.

  Περίληψη: Α, ναι.
  Μικρή λεπτομέρεια: Η δουλειά μου είναι να κυνηγάω πλάσματα που έχεις δει σε θρίλερ και σε έχουν πείσει ότι δεν υπάρχουν, πως είναι αποκυήματα της φαντασίας. Αλλά δεν είναι.
  Τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι είναι πέρα για πέρα αληθινά. Θεσσαλονίκη, Ιούλιος, αφόρητη ζέστη, νεράιδες, σάτυροι, δουλέμποροι και άλλα θηρία. Ένα κυνήγι βρικολάκων που για τον Ηρακλή Ανδρέου θα ήταν ρουτίνα, αποδεικνύεται η αρχή μιας επικίνδυνης, υπερφυσικής συνωμοσίας. Αν θέλει να σταματήσει τον επερχόμενο πόλεμο, πρέπει να αναμετρηθεί με το παρελθόν, να βρει τους παλιούς του συντρόφους και να λύσει έναν γρίφο που έχει τις ρίζες του στην απαρχή του χρόνου. Και όλα αυτά πριν λιώσουν τα παγάκια του καφέ.

  Κοάλεμος-Κινούμενη ΆμμοςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Κινούμενη άμμος

  Συγγραφέας: Στέλιος Ανατολίτης

  Εκδόσεις: Χρονικό

  Σελίδες: 320

  ISBN: 9789609569055

  Έτος Κυκλοφορίας: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ