Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Κομμάτια Ζωής - Πόλυ Μίλτου

  Κομμάτια Ζωής – Πόλυ Μίλτου

  -

  Κομμάτια ζωής

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Το βιβλίο «Κομμάτια ζωής» της συγγραφέως Πόλυ Μίλτου είναι ένα κοινωνικό βιβλίο, που αποτελείται από 9 διηγήματα, που μιλάνε για την αληθινή ζωή. Είναι εμπνευσμένα από διάφορα περιστατικά και μιλούν στην καρδιά.

  Κομμάτια ΖωήςΜερικοί από τους ήρωες μάς θυμίζουν άτομα που ίσως γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει να μιλάνε γι’ αυτά. Στο βιβλίο αναφέρονται οι νοοτροπίες και οι απαρχαιωμένες ιδέες, που κάνουν τους ανθρώπους αρνητικούς και επιθετικούς σε καθετί νέο ή διαφορετικό.

  Η υποβάθμιση της γυναίκας και ο τρόπος που της συμπεριφέρονται στα απομακρυσμένα χωριά, που δεν έχουν αλλάξει όσο κι αν έχουμε εξελιχθεί. Η ντροπή των πατεράδων για το θηλυκό τέκνο, η έλλειψη μόρφωσης και οι κανονισμένοι γάμοι, χωρίς να υπολογίζεται η άποψη της υποψήφιας νύφης. Η  απαξίωση που νιώθουν για τους ανθρώπους που είναι φτωχοί, εξαρτημένοι, άσχημοι και διαφορετικοί.

  Ο ρατσισμός που έχει πολλές μορφές και ασκείται σε διάφορες ομάδες. Το χρήμα που καταδυναστεύει τον κόσμο, που εξαγοράζει συνειδήσεις, κλείνει στόματα και μάτια και γεννά την αδιαφορία. Η θρησκεία που μιλάει για ένα Θεό που μοιράζει αγάπη και οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν για δική τους εξυπηρέτηση. Μιλώντας στο Όνομά του κάνουν κακό σε άλλους ανθρώπους, εκδικούνται, κατηγορούν αθώους και βγάζουν το δηλητήριο που κρύβουν μέσα τους, δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο στους γύρω τους.

  Σηκώθηκε και τον έκλεισε σε μια σφικτή αγκαλιά. Και ύστερα ξέσπασε σε λυγμούς. Έκλαιγε για ώρα, για όλα και για όλους, για χρόνια αμέτρητα μιας χαμένης ζωής, για την πολλή αδικία και την αφάνταστη απανθρωπιά και αναλγησία που μάστιζαν τη λεγόμενη ηθική κοινωνία. Ποιος αποφάσιζε για ποιον και με ποια κριτήρια; Αν είχε ακούσει τα παιδιά του ο γέρος… Αν στέκονταν να ακούσουν όλοι ο ένας του άλλου την καρδιά… Πόσος πόνος… Γιατί;

  Η εποχή που εξελίσσονται οι περισσότερες ιστορίες είναι τα Χριστούγεννα, που από μόνη της χαρίζει αγάπη και ελπίδα. Υπάρχουν και κάποιοι όμως, που έχουν χάσει τα πάντα και δεν βλέπουν σωτηρία μπροστά τους… Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι βοήθειας. Να τους δείξει κάποιος ότι νοιάζεται για την τύχη τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα οικονομική βοήθεια αλλά συναισθηματική.

  Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που κρύβουν αγάπη και καλοσύνη στην καρδιά. Μπορεί να προδόθηκαν, να πόνεσαν, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν αγάπη. Δεν καθορίζει το DNA μας την πορεία αλλά και την κατάληξη στη ζωή. Ούτε η συγγένεια με κάποιους ανθρώπους δημιουργεί την οικογένεια. 

  Έγινε γνωστή από τα έργα και την αγάπη της η Καρολίνα στη μικρή τους πόλη. Έδειξε ανεξικακία σε όλους όσους την είχαν πικράνει. Όχι πως τα ξεχνούσε! Ας μη γελιόμαστε! Ποτέ ένας περιφρονημένος άνθρωπος, τσαλαπατημένος κάτω από το πέλμα των ανθρώπων, δεν ξεχνά τι έχει περάσει! Μα ξεχνούσε την κακία! Αυτή η λέξη, που τόσο πολύ την είχε ζήσει στο πετσί της εκ μέρους της γριάς Μάγδας, είχε βάλει σκοπό της να την εξορίσει για πάντα από την καρδιά της και τα είχε καταφέρει! Είχε καταφέρει να σκέφτεται μόνο το καλό.

  Ένα βιβλίο που με έκανε να κλάψω σε πολλά σημεία βλέποντας την αδικία από τη μια και τη δοτικότητα από την άλλη. Τόσα πολλά μαθήματα ζωής σε ένα τόσο μικρό βιβλίο. Τα συναισθήματα που σου γεννά είναι τόσο έντονα, που σου δημιουργούν ένα κόμπο στον λαιμό. Αυτό που σου μένει έντονα είναι η δύναμη της αγάπης και της προσφοράς. Η ελπίδα που αχνοφέγγει στις καρδιές και χαρίζει ευτυχία. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους.

  Περίληψη: Κομμάτια είναι η ζωή. Πλήθος κομμάτια. Έτσι είναι και η ψυχή! Κομματιάζεται από την πρώτη της ανάσα. Κάποιοι θα φανούν πιο τυχεροί. Σχεδόν άτρωτοι και ανέγγιχτοι, προχωρούν αγέρωχα θεωρώντας πως όλα χαμογελούν για χάρη τους. Άλλοι θα αρχίσουν να μετράνε θραύσματα, μικρά ή μεγάλα, να πονάνε και να αγκομαχούν.

  Μα υπάρχουν και εκείνοι που έχουν θρυμματιστεί εις βάθος, είτε από την πρώτη τους στιγμή είτε από κάποιο μεγάλο σφάλμα στην πορεία τους ανάμεσα στις δολερές παγίδες. Τα διηγήματα αυτού του βιβλίου είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες. Είναι κομμάτια του κοινωνικού συνόλου, κομμάτια ψυχών. Ένας καθρέφτης όπου ο καθένας μας μπορεί να παρατηρήσει το μέσα του και του γύρω του. Θυμήσου πως κι εσύ κουβαλάς μια ιστορία, η οποία δεν είναι πάντα όμορφη και αψεγάδιαστη… Θυμήσου την αξία και του πιο μικρού κομματιού στο συμπλήρωμα του πίνακα της ζωής.

  Κομμάτια ΖωήςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Κομμάτια Ζωής

  Συγγραφέας: Πόλυ Μίλτου

  Εκδόσεις:Ελκυστής

  ISBN: 978-618-84043-2-8

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία φωτογραφίας: M.Liove S. 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here