Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Κρατική όπερα της Βουδαπέστης

  Κρατική όπερα της Βουδαπέστης

  -

  Κρατική όπερα της Βουδαπέστης

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας πηγαίνοντας στην κρατική όπερα. Η Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης λειτουργεί από το 1884. Χτίστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τις όπερες του Παρισιού, της Βιέννης και της Δρέσδης. Ήταν το έργο ζωής του μεγάλου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ.

  Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με έργα Ούγγρων καλλιτεχνών, όπως ο Στρομπλ και Λοτζ. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα, η Όπερα έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους διασημότερους συνθέτες, όπως οι Έρκελ, Γκούσταβ Μάλερ και Ότο Κλέμπερερ. Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Αψβούργους και είναι εφάμιλλη σε λαμπρότητα με εκείνη της Βιέννης, χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει.

  Η κεντρική αίθουσα της Όπερας είναι στολισμένη με έναν μπρούντζινο πολυέλαιο βάρους 3,050 κιλών, ο οποίος φωτίζει μια θαυμάσια νωπογραφία του Λοτζ με τους θεούς του Ολύμπου. Επίσης, το Βασιλικό Θεωρείο είναι διακοσμημένο με γλυπτά που συμβολίζουν τις τέσσερις φωνές της όπερας: Άλτο, σοπράνο, μπάσο, τενόρο.

  Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το κτίριο του κοινοβουλίου.

  Πρόκειται για το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας. Αποτελεί ένα νεογοτθικό μεγαλούργημα χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου. Στον σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε, νικητής αναδείχτηκε ο Ίμρε Στέιντλ, που δημιούργησε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα – σύμβολο έκτοτε της Βουδαπέστης.

  Χτισμένο πάνω στον Δούναβη, αποτελεί ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο, καθώς είναι πανέμορφο εξωτερικά και φυσικά αξίζει και μία επίσκεψη στο εσωτερικό του. Οι χώροι επίσκεψης του κοινού είναι σχετικά περιορισμένοι και περιλαμβάνουν ένα χολ με αγάλματα των Ούγγρων ηγεμόνων του Μεσαίωνα, μία αίθουσα με ένα στέμμα εκείνης της εποχής (κατά το ήμισυ βυζαντινό) που φρουρείται από βλοσυρούς στρατιώτες, κι ένα μπαλκόνι από το οποίο βλέπετε την αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής.

  Κρατική όπερα της Βουδαπέστης

  Πηγές: toptraveller.gr &  pamediakopes.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here