Κρητική Κουζίνα
Προσωπική άποψη: Νεκταρία Πουλτσίδη
“Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου” είπε ο Ιπποκράτης.
Πριν κάποια χρόνια είχα βρεθεί στο όμορφο νησί της Κρήτης. Η λέξη φιλοξενία είναι συνώνυμη με το νησί της Κρήτης. Κι όταν στα χέρια μου βρέθηκε το βιβλίο μαγειρικής της, ‘‘Κρητική Κουζίνα”, αποφάσισα να δοκιμάσω την τέχνη μου στην μαγειρική. Για τους κρητικούς, το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας είναι η καλή διατροφή και η κρητική κουζίνα θεωρείται από τις πιο υγιεινές.
Το βιβλίο δεν ξεκινάει απευθείας με συνταγές, αλλά πρώτα μας ξεναγεί στις πρώτες ύλες της Κρήτης. Οι Κρητικοί τρώνε ό, τι παράγει η γη τους. Ο Εκδοτικός οίκος Mystis Edition θέλοντας να παραδώσει την σκυτάλη της γευσιγνωσίας στις επόμενες γενιές συγκέντρωσε όλες τις γνώσεις των παλαιών και τις κατέγραψε σε τούτο το βιβλίο.
Από την πρώτη σελίδα κιόλας μας εισάγει στην ιστορία της Κρήτης και τις Βιοκαλλιέργειές της. Με εξέπληξε η λεπτομερής και πλούσια αναφορά στα τοπικά προϊόντα της. Το ελαιόλαδό τους, τα αρωματικά φυτά, τα φρούτα και τα λαχανικά τους, τα κηπευτικά, τους ξηρούς καρπούς (σταφίδα), τα κηπευτικά, όλα τα είδη των τυριών (όπως το ανθότυρο, ξυνομυζήθρα, η κεφαλογραβιέρα, το πηχτόγαλο Χανιών το λαδοτύρι και πολλά ακόμη που θα βρείτε μέσα στις σελίδες του βιβλίου), τις ελιές, το κρητικό παξιμάδι και τέλος τα ποτά τους το κρασί και την τσικουδιά.
Μερικές από τις συνταγές που έφτιαξα και ξεχώρισα είναι τα καλτσούνια με χόρτα, το χανιώτικο μπουρέκι, το πουρέ σπανάκι, εντύπωση μου έκαναν οι πατάτες κοτολέτες, ο μπακαλιάρος στιφάδο, και το ψητό στο χαρτί. Το κοτόπουλο με κάστανα (εγώ τα αντικατέστησα με δαμάσκηνα) έκλεψε τις εντυπώσεις και για το τέλος άφησα το αγαπημένο μου γλυκό τα αυγοκαλάμαρα.
Περίληψη: Οι σημερινοί Κρητικοί νιώθουν την ανάγκη να παραδώσουν στην ανθρωπότητα το μυστικό της ζωής που κρατούν στα χέρια τους. Να προσφέρουν, μαζί με την ιστορία και τον πολιτισμό τους, το πολιτιστικό αγαθό που λέγεται “Κρητική διατροφή”. Να διαβεβαιώσουν πως σήμερα στο νησί τους βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγάντια προσπάθεια διατήρησης των παραδοσιακών αξιών και των διατροφικών συνηθειών των παλιότερων Κρητικών, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορα κέντρα προώθησης άλλων διατροφικών προτύπων, και κυρίως του γρήγορου φαγητού. Οι Κρητικοί παραγωγοί και οι κρητικές εταιρείες επεξεργασίας, συσκευασίας και προώθησης διαβεβαιώνουν πως τα κρητικά προϊόντα είναι πάντα αγνά, έτσι όπως τα πήραμε από τους προγόνους, όπως μας διδάσκει η ιστορία και ο πολιτισμός μας.
Στοιχεία βιβλίου:Τίτλος: Κρητική κουζίνα
Συγγραφείς: Διάφοροι συγγραφείς
Εκδόσεις: Mystis
ISBN: 978-618-5024-10-9
Σελίδες: 203
Χρονολογία έκδοσης: 2013