Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ποίηση Ξόρκι - Ευδοξία Γραμμένου

  Ξόρκι – Ευδοξία Γραμμένου

  -

  Ξόρκι

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Νεραϊδόνη

  Όταν ακούμε την λέξη ποίηση, όσο φανατικοί αναγνώστες κι ας είμαστε, οφείλουμε να το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι νιώθουν αμήχανα. Στην πραγματικότητα, νιώθουμε ότι η ποίηση είναι  cringy. Είναι η εννοιολογική σημασία που έχει δώσει η γενιά της ψηφιακής εποχής, όπως μου εξήγησαν οι μαθητές μου, στο συναίσθημα του «άβολου».

  Γιατί όμως; Ίσως γιατί διδαχτήκαμε ποίηση αναγκαστικά στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από φιλόλογους που στην πλειοψηφία τους στάθηκαν στο συντακτικό ή θέλησαν να μας ταΐσουν με το ζόρι τα δικά τους νοήματα. Ενώ στην ουσία η ποίηση είναι μια  πόρτα που πρέπει ο αναγνώστης να βρει το κλειδί.

  Πώς όμως να βρούμε τα κλειδιά όταν δεν μας έχουν μάθει να εξερευνούμε; Όταν οι περισσότεροι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποθεώνουν συγκεκριμένους μόνο ποιητές που απεβίωσαν και χλευάζουν τους νέους συγγραφείς που ασχολούνται με την ποίηση;

  Πριν προλάβετε να διαμαρτυρηθείτε όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σηκώστε τα χέρια σθεναρά όσοι διαβάζετε τακτικά ποίηση νέων συγγραφέων. Όσοι υποστηρίζετε σαν εμένα ότι χρειάζεται να καλούνται νέοι ποιητές στα σχολεία να μιλάνε για το έργο τους στα παιδιά.

  Και κυρίως όσοι δεν χαρακτηρίσατε «παράξενο» κάποιον άνθρωπο που σας είπε ότι γράφει ποιήση.

  Η Ευδοξία Γραμμένου λοιπόν είναι μια συγγραφέας που με θάρρος και κόντρα σε αυτό το ρεύμα «αμηχανίας κι απαξίωσης», εξέθεσε το εσώτερο είναι της σε ένα ιδιαίτερο μικρό θησαυρό που λέγεται «Ξόρκι». Να πω αρχικά συγχαρητήρια στην ομάδα που επιμελήθηκε το εξώφυλλο κι ας προχωρήσουμε τώρα στα ενδότερα.

  Ναι, θα περίμενα μια συλλογή ποιημάτων για να χορτάσω την γραφή της Ευδοξίας Γραμμένου.  Το περιεχόμενο είναι ένα εκτενές ποίημα που παρεμβάλλεται από σαγηνευτικά σκοτεινές εικόνες ζωγράφων όπως του Wetherbee και του Whymper.

  Μάγισσα μαύρης αλμύρας εγώ, προσταγή

  Για τον αφανισμό σου δίνω,

  Σε όντα άψυχα και άλμυρα,

  Μιας θαλάσσης πιο σκοτεινής απ’ της δικής σου,

  Να πιουν, να γευτούν, να καταπιούν και να ξεχάσουν

  την ύπαρξη σου, που την δική μου αφάνισε.

  Ναι, δεν είναι μια εύκολη ποιητική ανάγνωση. Θα έλεγα ότι έχει μια αισθητική της ποίησης του Baudelaire και του Rimbaud. Αυτούς οι οποίοι κάποτε αποκαλέστηκαν «καταραμένοι» γιατί εξέφραζαν την έλξη προς το απύθμενο σκοτάδι των ανθρώπινων συναισθημάτων. Και παρότι είναι άκομψο κι αδόκιμο να συγκρίνουμε έργα ποιητών ακριβώς για τον λόγο που ανέφερα πιο πάνω, κάνω την σύγκριση γιατί ακριβώς το ίδιο εκφράζει και η Ευδοξία Γραμμένου στο «Ξόρκι» της. Και γι’ αυτό είναι ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα που μπορείτε να χαρίσετε σε ανθρώπους που έχουν στιγματίσει την ζωή σας.

  Ακόμα καλύτερα σε εφήβους που ευτυχώς έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους ρεύμα εξερεύνησης της ποίησης και ανάμιξη του παλιού με το καινούριο, αντίθετο απ’ το προαναφερθέν ρεύμα απαξίωσης των ενηλίκων.

  Το Ξόρκι όπως και κάθε άλλο ποιητικό ανάγνωσμα θα προσφέρει σε κάθε αναγνώστη διαφορετικό και μοναδικό νόημα μόνο για κείνον. Κι αυτό είναι η συγκλονιστική μαγεία της ποίησης. Κάποιοι στίχοι μπορεί να μην αρέσουν γιατί άνοιξαν παραθυράκια της ψυχής που δεν θέλουμε να αντικρύσουμε ακόμα ή μας θύμισαν πληγές που είχαμε θάψει πριν επουλωθούν. Όμως αυτή δεν είναι η δουλειά της ποίησης; Η θεραπεία;

  Περίληψη: Κι όταν το δέρμα σου γίνει λείο

  και η λάβα σου σβήσει,

  και δεν έχει πια το κουράγιο να ερωτευτεί

  Τότε εγώ θα είμαι αυτή που θα σπρώξω τις ιδέες

  και τα θέλω σου

  να βουλιάξουν σε ένα νερό νεκρό

  Σε μια γη που ζωντανό ον δεν υπάρχει,

  σε μια αμμουδιά που ψάρια νεκρά θα τρώνε

  τα όνειρα που ποτέ δεν έκανες για ‘μένα.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ξόρκι

  Συγγραφέας: Ευδοξία Γραμμένου

  Είδος: Ποίηση

  Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

  Έκδοση: Λάρισα, 2018

  Σελίδες: 37

  ISBN: 978-960-607-106-5

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here