Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Locus-7 - Εκδόσεις Άλλωστε

  Locus-7 – Εκδόσεις Άλλωστε

  -

   Locus-7 – Εκδόσεις Άλλωστε

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα γνωρίσουμε δύο εκδοτικούς οίκους. Μας μιλά για αυτούς η εκδότρια κυρία Σαββανή.

  Ρωτάει ο Παντελής Μαυρομμάτης

  Συνέντευξη 

  Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου σας; Κάνατε όνειρα για την πορεία σας; Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

  Λέγομαι Χριστίνα Σαββανή, είμαι εκδότρια, κι έχοντας πολύχρονη πείρα στον χώρο των εντύπων και των εκδόσεων, θα σας μιλήσω για τους δύο εκδοτικούς οίκους που αποτελούν μέλη του “Μορφοδιάταξις Group”.

  Όταν γνώρισα τα βιβλία της Έρευνας του Παράξενου και τη Λογοτεχνία του Φανταστικού μέσα από τα έργα και τις μεταφράσεις του βραβευμένου Γιώργου Μπαλάνου, ο υπέροχος κόσμος που μου αποκαλύφθηκε με έπεισε ότι άξιζε να στηρίξω επαγγελματικά και να αναδείξω αυτόν τον πλούτο συγγραφικών έργων, γνώσεων, ιδεών και απόψεων.

  – Οι εκδόσεις Locus-7 ιδρύθηκαν με τη σημερινή μορφή τους το 1998, θεωρούνται πλέον κλασικές, και οι επιλογές και η ποιότητα των βιβλίων μας είναι που καταξίωσαν τις εκδόσεις μας πανελλαδικά επί δεκαετίες στη συνείδηση των αναγνωστών.

  ­­­­- Το 2013, όμως, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τις “Εκδόσεις Άλλωστε”, ώστε να δώσουμε βήμα και σε Έλληνες συγγραφείς, κάτι που μας ζητούσαν επίμονα οι αναγνώστες μας. Επειδή είχαμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε αρκετούς αξιόλογους νέους δημιουργούς, αποφασίσαμε να επεκταθούμε σε κάθε κατηγορία ποιοτικού βιβλίου, και όχι μόνο μίας θεματολογίας, αλλά πάντα με προσεκτική επιλογή τίτλων.

  Το ταξίδι στο βιβλιοσύμπαν είναι αρκετό για να γεμίσει τον νου και την καρδιά των συντελεστών του με υπέροχες εμπειρίες, παρά τις όποιες αντιξοότητες!

  Προωθείται η φιλαναγνωσία από όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις; Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

  Βιβλίο δεν είναι απλώς μια αξιοπρεπής εκτύπωση, δεν πουλάμε χαρτί με το κιλό – είναι πολλά περισσότερα. Οι πιο πολλοί συνάδελφοι εκδότες ασχολούνται με το βιβλίο εξαιτίας της αγάπης τους γι’ αυτό. Τα τελευταία χρόνια είχαμε και φαινόμενα εισόδου στον χώρο ανθρώπων που δεν αγαπούν το βιβλίο, αλλά με φιλοδοξία μιας οικονομικής επιτυχίας χωρίς ουσιαστική βάση. Βέβαια το καλό βιβλίο αντέχει στον χρόνο, και δεν χάνεται ποτέ, και οι αναγνώστες το έχουν αποδείξει παγκοσμίως. Πάντως, σε καιρούς υπερπροσφοράς βιβλίων, ακόμα και τα πολλά αλλά μέτρια βιβλία είναι απείρως προτιμότερη συνθήκη σε σχέση με τη μείωση του διαθέσιμου χρόνου διαβάσματος.

  Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

  – Αναφορικά με τις “Εκδόσεις Άλλωστε”, παρακολουθούμε με φιλαναγνωστική χαρά βιβλία αρκετών άλλων εκδοτικών, όσων τουλάχιστον θεωρούμε ότι εκδίδουν έργα με παρόμοια κριτήρια ποιότητας με τα δικά μας.

  – Από την άλλη πλευρά, όμως, εκείνη των εκδόσεων Locus-7, έχουμε το προνόμιο να έχουμε θέσει τόσο ψηλά τον πήχη, που να συγκρίνουμε τους τίτλους μας με μάλλον περιορισμένο αριθμό παρόμοιων βιβλίων. Πάντως, όσο καλύτερα τα βιβλία των ανταγωνιστών τόσο μεγαλύτερο το όφελος για κάθε εκδοτικό οίκο στη χώρα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να επικρατήσει το καλό βιβλίο. Εξάλλου, το σύνθημά μας είναι «Άλλωστε …Διαβάζουμε!» και φιλοδοξία μας τα σήματά μας να αποτελούν πάντα εγγύηση καλού βιβλίου.

  Locus-7 – Εκδόσεις Άλλωστε

  Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις; Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

   – Οι “Εκδόσεις Locus-7” έχουν την τιμή να έχουν στις λίστες τους βιβλία μεγάλων και καταξιωμένων συγγραφέων του χώρου του Παράξενου και του Φανταστικού, κάποιοι από τους οποίους είχαν προσωπική επικοινωνία με τον Γιώργο Μπαλάνο, που τους μετέφρασε στα ελληνικά (πέραν των δικών του έργων). Το αποτέλεσμα ήταν βιβλία που έκαναν γνωστούς σε τρεις και πλέον γενιές μοναδικούς συγγραφείς και σχολές σκέψης.

  – Στις “Εκδόσεις Άλλωστε”, η θεματολογία των βιβλίων μας είναι ποικίλη, αλλά οι συγγραφείς μας είναι από καλοί έως άριστοι, ο καθένας στο είδος του. Επίσης, με αρκετούς μοιραζόμαστε και κοινές αξίες, για την κοινωνία, τον άνθρωπο, την επιστήμη, τη λογοτεχνία, και με αρκετούς για το χώρο του Παράξενου επίσης. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία τους ξεχωρίζει για την ποιότητα αλλά και το ήθος. Για τον λόγο αυτό, είμαστε φίλοι με τους συγγραφείς μας, και είμαστε ευτυχείς γιατί και οι ίδιοι, στην πορεία, γίνονται φίλοι και μεταξύ τους.

  Locus-7 – Εκδόσεις Άλλωστε

  Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

  Σήμερα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντικατάσταση του βιβλίου από τη multimedia επίδραση δεν αποτελεί πηγή ολοκληρωμένης πληροφόρησης ούτε απόλαυση λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα έχει αρνητική επίδραση στο πώς διαμορφώνονται οι εγκεφαλικές συνάψεις, η ικανότητα έκφρασης, η δόμηση της σκέψης, κ.ά. Προσκαλώ όλους τους αναγνώστες να ερευνήσουν και να μοιραστούν όποια σχετική πληροφορία εντοπίσουν για το θέμα.

  Οι Έλληνες χρειάζονται οπωσδήποτε προσπάθειες όπως των Θεματοφυλάκων, που στηρίζουν και αναδεικνύουν το καλό βιβλίο. Όπως αντίστοιχα κι εμείς εκδοτικά, από την πλευρά μας, στηρίζουμε τη φιλαναγνωσία ως έναν από τους ελάχιστους τόσο αποδοτικούς τρόπους να εξελιχθεί και να ανελιχθεί η ελληνική κοινωνία.

  Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here