Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Λογοτεχνικοί αντιήρωες – Σεντ από Angel Eyes

  -

  Λογοτεχνικοί αντιήρωες – Σεντ από Angel Eyes, ο Φύλακας-δαίμονας της σειράς

  Γράφει η Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου

  Οι λογοτεχνικοί και όχι μόνο ήρωες, όσο αγνοί, καλοί και τέλειοι, αν και έχουν υπάρξει φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση ανά τους αιώνες είναι, κατά τη γνώμη μου σαφώς πιο δύσκολο να προσεγγίσουν τον σύγχρονο αναγνώστη. Κρατιούνται σε απόσταση σαν άγιοι, σαν τέλειες θεότητες που δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει και να αγγίξει, και αυτό καταλήγει να αποτελεί τροχοπέδη στη σχέση ήρωα-αναγνωστικού κοινού.

  Το Angel Eyes σαν ιστορία λοιπόν βρίσκεται να χτίζει πολύ περισσότερους αντιήρωες παρά ήρωες και έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις ιστορίες φαντασίας παλαιότερων εποχών. Η χρήση του αντιήρωα, όχι απαραιτήτως σε ρόλο εκπροσώπου του Κακού, αποδεικνύεται μια πάρα πολύ χρήσιμη τεχνική για το έργο, καθώς ο αναγνώστης αναγνωρίζει δικά του κομμάτια χαρακτήρα πάνω σ’ αυτόν, ταυτίζεται με το ένα ή το άλλο ελάττωμα ή πάθος, προβληματίζεται, ακόμα ίσως και μπαίνει κι ο ίδιος σε διαδικασία εξέλιξης.

  Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγω να σας παρουσιάσω εδώ έναν από τους πιο αγαπημένους των αναγνωστών μου αντιήρωα, που δεν είναι άλλος από τον Σεντ – τον Φύλακα-δαίμονα του Angel Eyes.

  Ο daemon της ιστορίας λαμβάνει το όνομα Σεντ από τον αντίποδά του και πρωταγωνιστή Φύλακα-άγγελο, Μίχο. Και είναι ο δεύτερος προστάτης, ο μέντορας, και σκοτεινός αστρικός εραστής της κεντρικής ηρωίδας Αμόρια. Ο Σεντ περνάει από διάφορες μορφές. Αρχικά είναι μια επαναστατική φωνή που ακούει ο Μίχο μέσα στο κεφάλι του. Κι έπειτα, όταν ξεφεύγει από τον ουράνιο δεσμοφύλακά του, μετατρέπεται σε μια σκοτεινή, ζεματιστή σφαίρα ενέργειας. Στο τέλος του 1ου βιβλίου Φύλακες, ο Σεντ παίρνει υπόσταση ανθρωπόμορφη και με αυτή θα παραμείνει σε όλο το έργο.

  Λογοτεχνικοί αντιήρωες – Σεντ από Angel Eyes

  Ο Σεντ περιγράφεται ψηλός, γύρω στο 1.90, με στιβαρή σωματική κατασκευή, μελαχρινός με μακριά κυματιστά μαλλιά, και αλλόκοσμα πράσινα μάτια στο χρώμα του φωσφόρου. Η αύρα του είναι πορφυρή και η ουσία του καυτή και μεγάλης πυκνότητας. Αναδίνει από το σώμα του μια ευωδιά κόκκινου ρόδου που υπνωτίζει. Το σιγίλιο του δαίμονα είναι ένα ανάποδο τριγωνικό ασημί μενταγιόν με το σύμβολο του ματιού χαραγμένο πάνω του. Στο 1ο βιβλίο της σειράς, το χαρίζει στην μαθητευόμενή του την Αμόρια και έτσι με τη θέλησή του καθιστά τον εαυτό του υπό τις διαταγές της. Άλλα χαρακτηριστικά του Σεντ είναι το δερματόστικτο που έχει στην αριστερή πλευρά του λαιμού του, ένα μαύρο ρόδο, καθώς και οι διπλοί κρίκοι που φοράει ψηλά στο πτερύγιο του αφτιού του. Ο λόγος που επέλεξα να χτίσω τον αντιήρωά μου εύμορφο και γοητευτικό δεν είναι άλλος απ’ το ότι τον επιθυμούσα ικανό να μας γητέψει και να μας παρασύρει όλους.

  Λογοτεχνικοί αντιήρωες - Σεντ από Angel EyesΟ χλωμόδερμος δαίμονας είναι ικανότατος μάγος και χειρίζεται ξόρκια που έχουν τη βάση τους στον μαγνητισμό ή την απορρόφηση. Είναι ιδιοφυής στη στρατηγική, αλχημιστής και προλέγει το μέλλον εφόσον αυτό έχει ήδη αποφασιστεί. Δεν φέρει κανένα όπλο παρά μόνο τη Μαγεία του και στις μάχες αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός στον πόνο. Όπως όλοι του είδους του, έχει τη δυνατότητα επούλωσης, αλλά επειδή δεν είναι αυτόνομος ενεργειακά, η πρόσληψη ενέργειας από άλλα πλάσματα είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του.

  Πολλές φορές μέσα στην ιστορία, η ουλή που έχει πάνω στην καρδιά του ανοίγει όταν πρέπει να ακολουθήσει το μεγάλο πλάνο του με κάθε θυσία. Και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται πάρα πολύ επικίνδυνος. Οι ίριδες των ματιών του παίρνουν χρώμα πορφυρό και τα κυνόδοντά του επιμηκύνονται. Ο Σεντ φέρει αρκετά χαρακτηριστικά του αρχετύπου του βρικόλακα, αλλά επίσης, όταν ζευγαρώνει, έχει τις ιδιότητες του incubus (αρσενικού δαίμονα) που θα ήταν ικανός να απομυζήσει την ενέργεια της ερωμένης του μέχρι θανάτου.

  Σαν χαρακτήρας, ο Σεντ είναι πολύ ανοιχτόμυαλος, αγαπάει τα βιβλία και αποζητάει κάθε γνώση – παλαιά και καινούργια. Απεικονίζεται εξαιρετικά ήρεμος στις περισσότερες δύσκολες καταστάσεις και διαθέτει ένα ειρωνικό χιούμορ. Δεινός με τον λόγο, είναι δομημένος γητευτής. Παρ’ όλα τα δαιμονικά χαρακτηριστικά του, ο Σεντ διαφαίνεται προστατευτικός με τους συντρόφους του και ειδικά με την Αμόρια, για την οποία γίνεται τα πάντα. Δάσκαλος, ένθερμος εραστής, συνοδοιπόρος, σκλάβος. Το αγαπημένο του παιχνίδι μοιάζει να είναι το να βάζει τον άγγελο Μίχο σε πειρασμό, όμως μας μπερδεύει συνεχώς για τις προθέσεις του.

  Λογοτεχνικοί αντιήρωες – Σεντ από Angel Eyes

  Ο Σεντ δεν έχει μόνο έναν στόχο στον τέλειο νου του. Είναι πολύπλοκος και δυσνόητος. Και έχει ήδη καταφέρει πολλά. Έχει ξεφύγει από τον άγγελο, έχει πάρει υπόσταση, έχει κερδίσει την αγάπη της Αμόρια, έχει συμμαχήσει με τον Μίχο ενάντια σε ένα πραγματικό Κακό. Επιλέγει να ακολουθήσει το μονοπάτι μέχρι τον τελικό προορισμό.

  Επιλέγει να τιμήσει το δαιμονικό ρόλο του, ακόμα κι αν αυτό εμπεριέχει προδοσία. Είναι ανάγκη να υπάρξει ως ‘το απόλυτο άλλοθι του φωτός’, όπως συχνά λέει στο έργο. Θα κλιθεί να αντέξει όλα τα αμαρτήματα της πορείας, διότι το μόνο που τελικά αποζητά είναι η κρυμμένη Αλήθεια πίσω από το δόγμα και η αποδοχή. Ο Σεντ είναι ο αποστάτης που ονειρεύεται την απόλυτη Ελευθερία Ύπαρξης. Και εμείς, ακολουθώντας τον στις οδυνηρές του δοκιμασίες προς τον ιερό αυτόν σκοπό, βασανιζόμαστε, αντέχουμε, πεισμώνουμε και προχωράμε μαζί του.

  Λογοτεχνικοί αντιήρωες - Σεντ από Angel Eyes

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ