Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2023
More
    ΑρχικήΆρθρα συνεργατώνΛογοτεχνικοί έρωτες... Frank Kafka - Milena Jesenská

    Λογοτεχνικοί έρωτες… Frank Kafka – Milena Jesenská

    -

    Ας ανακαλύψουμε μαζί τους λογοτεχνικούς έρωτες. Ένας από αυτούς είναι του Franz Kafka και της Milena Jesenská. Ο Κάφκα και η Μίλενα συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε έναν λογοτεχνικό κύκλο στην Πράγα, το 1920.

    Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Έχοντας διαβάσει και γοητευτεί από το διήγημά του «The Stoker», που ήταν γραμμένο στα γερμανικά, η Μίλενα πρότεινε στον Κάφκα να το μεταφράσει στα τσεχικά. Ο Κάφκα, που ήταν 12 χρόνια μεγαλύτερός της και μοιραζόταν την ίδια πατρίδα, δέχτηκε. Από εκείνη τη στιγμή, τον Απρίλιο του 1920, ξεκίνησε η αλληλογραφία τους. 

    Στην αρχή ήταν αυστηρά επαγγελματική, αλλά με τον καιρό η σχέση τους γινόταν πιο ουσιαστική και προσωπική. Αφού διάβασε τη μετάφρασή της, συνειδητοποίησε ότι μέσω των όρων που επέλεξε για να μεταδώσει νοήματα από τη μια γλώσσα στην άλλη, η Μίλενα κατάφερε να αντιληφθεί τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνος.

     Λογοτεχνικοί Έρωτες...Frank Kafka - Milena Jesenská 
    Λογοτεχνικοί Έρωτες…Frank Kafka – Milena Jesenská

    Ως ζευγάρι είχαν πολλές διαφορές μεταξύ τους: εκείνος ήταν μελαγχολικός, ακατάλληλος για συνύπαρξη, ενώ εκείνη ήταν γενναιόδωρη, κοινωνική και γεμάτη ζωντάνια. Αρχικά, ο Κάφκα είχε προσπαθήσει να δείξει μια φυσιολογική εικόνα στα μάτια της Μίλενα. Σύντομα, όμως, θα πει: «Είμαι διανοητικά ανάπηρος, ψυχικά ασθενής». Την προειδοποίησε: «Αν μπλέξεις μαζί μου, θα βυθιστείς στην άβυσσο».

    Όταν οι δυο τους αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν, περνώντας τέσσερις μέρες μαζί στη Βιέννη, δεν υπήρξε καμία σωματική επαφή μεταξύ τους. Ο Κάφκα της είχε πει: «Δεν τολμώ να σου προσφέρω το χέρι μου, το βρόμικο, ασταθές, κρύο χέρι μου». 

    Την έβλεπε σαν κάτι άθικτο, κάτι τόσο όμορφο, που δεν τολμούσε να την πλησιάσει από φόβο μήπως τη μολύνει με τη «βρομιά» που ένιωθε ότι κουβαλούσε πάνω του. Πέρασαν τον χρόνο τους συζητώντας. Αυτές οι μέρες που πέρασαν μαζί, ήταν οι πιο ευτυχισμένες της ζωής του Κάφκα.

    Η αλληλογραφία τους έληξε απότομα το 1924 λόγω παρεξηγήσεων. Ο Κάφκα πέθανε την ίδια χρονιά από φυματίωση. 

    Η Μίλενα συνελήφθη αργότερα από την Γκεστάπο επειδή βοήθησε αντιφρονούντες και Εβραίους να φύγουν από τη Γερμανία και κλείστηκε στο στρατόπεδο του Ravensbrück, όπου και πέθανε την άνοιξη του 1944. Εκεί γνώρισε και έγινε φίλη με τη Margarete Buber-Neumann, μια συγγραφέα στην οποία διηγήθηκε την επιστολική της ιστορία με τον Κάφκα. Η Margarete υποσχέθηκε να γράψει ένα βιβλίο για τη σχέση της Mίλενα και του Κάφκα, μια υπόσχεση που κράτησε γράφοντας το βιβλίο Μιλένα, η ιστορία μιας αξιοσημείωτης φιλίας/Milena, the story of a remarkable friendship.

    Πηγή: https://www.lovellis.it/

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ