Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μουσεία Λουίτζι Πιραντέλλο: Το Σπίτι-Μουσείο του συγγραφέα

  Λουίτζι Πιραντέλλο: Το Σπίτι-Μουσείο του συγγραφέα

  -

  Ο Λουίτζι Πιραντέλλο γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας. Προερχόταν από αστική οικογένεια που ήταν ιδιοκτήτρια κτημάτων και ορυχείων θείου. Αρχικά, ήθελε να ακολουθήσει σταδιοδρομία φιλολόγου. Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 1936 στη Ρώμη. Θάφτηκε αρχικά στη Ρώμη, όμως το 1946 οι στάχτες του μεταφέρθηκαν μέσα σε ελληνικό βάζο στο αρχαιολογικό μουσείο της ιδιαίτερης πατρίδας του, ενώ το 1949, η βίλα «Χάος» στην οποία γεννήθηκε, ανακηρύχθηκε εθνικό ιταλικό μνημείο και οι στάχτες του μεταφέρθηκαν εκεί.

  Λουίτζι Πιραντέλλο

  Tα πρώτα του δημοσιεύματα είναι μικροί τόμοι λυρικών ποιημάτων που κλίνουν προς την ευαισθησία του λυκόφωτος και του ρομαντισμού, όπως τα Mal giocondo (Χαρούμενο κακό, 1889), Pasqua di Gea (Πάσχα της Γης, 1891) και Elegia renane (Ελεγεία του Ρήνου, 1895), που έχουν δημιουργηθεί λίγο πολύ πάνω στο πρότυπο των ρωμαϊκών ελεγειών του Γκαίτε, τις οποίες μετέφρασε τον επόμενο χρόνο.

  Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη, ο Πιραντέλλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του.

  Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ. Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν τα θεατρικά του έργα. Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Πιραντέλλο το έγραψε σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι’ αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του. Από τα πολλά έργα του Πιραντέλλο αναφέρουμε τα: Όπως με θέλειςΝα ντύσουμε τους γυμνούςΈξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέαΈτσι είναι αν έτσι νομίζετε, Απόψε αυτοσχεδιάζουμε.

  Το πατρικό του σπίτι στο Αγκριτζέντο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Γεννήθηκε σε αυτό το σπίτι το 1867. Κηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1949, αγοράστηκε το 1952 από την Περιφέρεια της Σικελίας, η οποία επέβλεπε την αποκατάσταση και τη διαμόρφωση της οικίας.

   Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: Wikipedia

  ItalyMuseum

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here