Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Λυδία Βλάχου

  Συνέντευξη – Λυδία Βλάχου

  -

  Συνέντευξη – Λυδία Βλάχου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Λυδία Βλάχου, με αφορμή την κυκλοφορία του παιδικού της βιβλίου «Η μεγαλοψυχία του Σπίθα» από τις εκδόσεις Οσελότος

  Ρωτάει η Ασημίνα Στασινοπούλου

  Συνέντευξη

  Ποια είναι η Λυδία Βλάχου;

  Λ.ΒΛ. Από τη φύση μου είμαι ένα αισιόδοξο άτομο, που χαμογελώ ακόμη και στις αναποδιές της ζωής γιατί ξέρω ότι κάτι καλύτερο με περιμένει παρακάτω. Σε μια ζωή γεμάτη αντιξοότητες πάλεψα και κατάφερα να διατηρήσω τις αξίες της ζωής, που ήταν από τα σημαντικότερα εφόδια που πήρα από την οικογένειά μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πόλη, την Καρδίτσα, όπου και έζησα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια, αλλά με αρκετές στερήσεις, όπως σχεδόν τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου. Τελειώνοντας το λύκειο ήρθα στην Αθήνα, όπου εξακολουθώ και ζω, για επιπλέον σπουδές και εύρεση εργασίας. Με τη συνταξιοδότησή μου και καθώς ακόμη ένιωθα την ικανότητα να προσφέρω, έψαξα να βρω ποια ήταν αυτά που ήθελα να κάνω και δεν έκανα όλα τα χρόνια που έπρεπε να δουλεύω και να προσπαθήσω να τα πραγματοποιήσω. Η οποιαδήποτε μορφή τέχνης ήταν ο κρυφός μου πόθος. Έτσι, παίρνοντας μαθήματα, άρχισα να ασχολούμαι με την αγιογραφία και διάφορες τεχνοτροπίες. Ο εθελοντισμός και γενικά η ανιδιοτελής προσφορά ήταν αυτό που θαύμαζα σε ανθρώπους, έτσι και έγινα εθελόντρια σε πολλές δομές που βοηθούσαν ευπαθείς ομάδες. Με τις δημιουργίες στήριξα και συνεχίζω να στηρίζω τις δομές που είμαι εθελόντρια στα διάφορα bazaar που διοργανώνονται.

  Είστε συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου είδους;

  Λ.ΒΛ. Η μετεγκατάσταση της οικογένειας του γιου μου στο εξωτερικό και η κατά συνέπεια απομάκρυνσή μου από την καθημερινότητα των εγγονών μου με ώθησε να ψάξω να βρω έναν τρόπο γλυκό και στοργικό να πλάσω ιστορίες, όπως έκανε και η δική μου γιαγιά σ’ εμένα, και να αναδείξω μέσα από αυτές τις απαραίτητες διαχρονικές αξίες της ζωής, για να πορευτούν με ασφάλεια μεγαλώνοντας. Αφού δεν ήμουν κοντά τους να τους τις διηγηθώ λίγο πριν κοιμηθούν, άρχισα να καταγράφω όλα όσα ήθελα να τους πω. Όταν ήρθε ο καιρός και ανταμώσαμε, τους διάβασα ό,τι έγραψα, τους άρεσε η ιδέα και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω τη συγγραφή. Με την παρότρυνση φίλων λογοτεχνών πείστηκα να προχωρήσω στην έκδοσή τους.

  Πρόσφατα κυκλοφορήσατε από τις Εκδόσεις Οσελότος το παιδικό σας βιβλίο με τον τίτλο «Η μεγαλοψυχία του Σπίθα». Τι μπορείτε να μας πείτε για τον μικρό σας ήρωα Σπίθα και ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες που θα αγοράσουν το βιβλίο σας;

  Η μεγαλοψυχία του Σπίθα
  Συνέντευξη – Λυδία Βλάχου

  Λ.ΒΛ. Θέλησα να καταγράψω όλα όσα μπορούν να συμβούν στις σχέσεις όταν συνυπάρχουμε με άλλους. Εξαιτίας διαφόρων αντιξοοτήτων οι φίλοι μπορεί να θυμώσουν, να γκρινιάζουν αλλά και να αδικήσουν.

  Τότε είναι που πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την αιτία που οδήγησε σε αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό έκανε και ο μικρός και αδύναμος Σπίθας όταν ο επί χρόνια φίλος Γκρινιάρης τον έδιωξε από κοντά του. Όταν όμως ο Σπίθας είδε ότι ο φίλος του μετάνιωσε για τη συμπεριφορά του, έδειξε μεγαλοψυχία και τον συγχώρεσε. Γιατί η συγχώρεση είναι η ύψιστη μορφή εκδήλωση αγάπης και φιλίας.

  Την εικονογράφηση του βιβλίου σας την έχει κάνει ο εξαιρετικός εικονογράφος Αριστείδης Καραβίας. Πείτε μας πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς σας φάνηκε η όλη διαδικασία μέχρι να πάρετε στα χέρια σας το τελικό αποτέλεσμα;

  Λ.ΒΛ. Βλέποντας την ιδιαίτερη δουλειά σε άλλα παιδικά βιβλία του Αριστείδη Καραβία, θεώρησα ότι θα ήταν ο καταλληλότερος να αποδώσει με τα ωραιότερα χρώματα τον κόσμο του βυθού, να δώσει ζωή στους ήρωες της ιστορίας, και δεν διαψεύστηκα. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και σε καθημερινή βάση. Δεν είχε την έπαρση ενός καταξιωμένου εικονογράφου και η ευγένεια του χαρακτήρα του μου έδινε την άνεση να του εκφράζω ακόμα και τις πιο ακραίες σκέψεις μου. Και εκείνος με μοναδικό τρόπο φρόντιζε να υλοποιεί τις εικόνες που υπήρχαν μόνο στη σκέψη μου. Αισθάνομαι τυχερή βλέποντας τώρα το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής μου.

  Μέσα στο παιδικό σας βιβλίο δίνετε μέσω της εφαρμογής σκαναρίσματος τη δυνατότητα να ακούσουν τα παιδιά το τραγούδι που δημιουργήθηκε ώστε να κοσμήσει το βιβλίο σας. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτή την ενέργεια και ποιοι είναι οι συντελεστές;

  Λ.ΒΛ. Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ τη μουσική και θεωρώ πως με τη δύναμή της τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν αρμονικά και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, πίστεψα βαθιά στην ιδέα της φίλης και συνεργάτιδάς μου μουσικού και στιχουργού Μαντίνειας Βάγγαλη, να δημιουργήσουμε ένα παιδικό τραγούδι που θα συντροφεύει το βιβλίο. Με την εφαρμογή του σκαναρίσματος και καθώς το κινητό πλέον έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας, δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να ακούγεται και το τραγούδι την ώρα που διαβάζει ο γονιός το παραμύθι. Έτσι ο Σπίθας μου πλέον μπορεί άμεσα, ζωντανά και παραστατικά να περάσει μέσα από τη φωνή της μικρής Αλκμήνης το δικό του ξεχωριστό μήνυμα, ότι δηλαδή η συγχώρεση δηλώνει μεγαλείο ψυχής και είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων που διαθέτουν έμφυτη καλοσύνη, κατανόηση και αλληλεγγύη και ξέρουν να αγαπούν με την καρδιά τους.

  Στο βιβλίο σας περνάτε ισχυρά μηνύματα όπως αυτό της φιλίας, της συγχώρεσης και της δεύτερης ευκαιρίας. Μαθήματα που θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας ώστε να μεγαλώσουν και να τα εφαρμόσουν στη μετέπειτα ζωή τους. Ποιο είναι το επόμενο σημαντικό εφόδιο που πιστεύετε ότι πρέπει να δώσουμε στα μικρά παιδιά;

  Λ.ΒΛ. Το βιβλίο είναι η πρώτη προσέγγιση να περάσεις τα μηνύματα που θέλεις στα παιδιά. Να τους μιλήσεις στη δική τους γλώσσα, χωρίς να επιβάλλεις συμπεριφορές και κανόνες. Να διεγείρεις συναισθήματα και να καταφέρεις μόνα τους να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος. Το επόμενο και ουσιαστικότερο εφόδιο κατά τη γνώμη μου είναι εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα για τα παιδιά μας και με τις πράξεις μας. Τα παιδιά έχουν διαίσθηση και καταγράφουν κάθε μας κίνηση, οπότε είναι απαραίτητο όλα όσα προσπαθούμε να τους μάθουμε επικοινωνώντας μαζί τους να τα τηρούμε και εμείς οι ίδιοι. Έτσι θα είμαστε για εκείνα σωστά πρότυπα μίμησης, μεγαλώνοντάς τα με τον πιο ορθό τρόπο.

  Τελειώνοντας, θέλετε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι να περιμένουν οι μικροί αναγνώστες από εσάς;

  Λ.ΒΛ. Έχω μάθει να μην κάνω σχέδια για το μέλλον. Τα ερεθίσματα είναι εκείνα που με οδηγούν στην επόμενη κίνηση. Θα σας πω όμως ότι έχω γράψει ακόμα οκτώ παιδικές ιστορίες που δεν σκέφτομαι προς το παρόν να εκδώσω κάποια άμεσα. Επίσης, μέσα από μια όμορφη συνεργασία με τη Mandanna records, σε λίγο καιρό μπαίνουν στο στούντιο για ηχογράφηση τα παιδικά τραγούδια για τα προηγούμενα βιβλία μου, ο Τσίκο ταξιδεύει και Φιλίτσα και Χλόη, δύο παράξενες φίλες, των οποίων τη μουσική επένδυση έκανε και πάλι η ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη Μαντίνεια Βάγγαλη και θα προβάλλονται στο κανάλι της μικρής Αλκμήνης στο YouTube.

  Σας ευχαριστώ πολύ, κα Στασινοπούλου, για τη συνέντευξη, μέσα από την οποία διαπίστωσα άλλη μια φορά ότι ο αρχικός μου στόχος που ήταν οι ιστορίες μου να απευθύνονται μόνο στα εγγόνια μου, προχώρησε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας σε παιδιά που δεν γνωρίζω, αλλά νιώθω την ίδια ευθύνη απέναντί τους σαν να είμαι και γι’ αυτά η δική τους γιαγιά.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here