Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Μάγοι και Μαγεία στην Αρχαιότητα: Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο - Matthew W....

  Μάγοι και Μαγεία στην Αρχαιότητα: Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο – Matthew W. Dickie

  -

  Μάγοι και Μαγεία στην Αρχαιότητα

  Προσωπική άποψη: Νένα Μπούρα 

  Μάγοι και Μαγεία στην Αρχαιότητα: Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο. Αιώνες πριν, το αρχαιοελληνικό παρελθόν δεν περιελάμβανε μόνο τη δημιουργία έργων υψηλής τέχνης και την ανάπτυξη της φιλοσοφικής σκέψης, είχε και μια λιγότερο λαμπερή πλευρά. Στην καθημερινή ζωή και στον αγώνα για την επιβίωση, οι δεισιδαιμονίες κατείχαν σοβαρή θέση.

  Η μαγεία δεν ήταν άγνωστη στην αρχαία Ελλάδα, το αντίθετο. Μπορεί να ήρθε από την Ανατολή, μπορεί να διαποτίστηκε από το ελληνικό πνεύμα, ταυτόχρονα όμως παρέμεινε αυτό που ήταν: μαγεία.

  Το ίδιο συνέβαινε και στον γειτονικό μας λαό, τους Ρωμαίους, που κι αυτοί δεν υστερούσαν καθόλου στις σκοτεινές αυτές συνήθειες. Μα, που με την πάροδο του χρόνου, οι συνήθειες αυτές έφτασαν και στο Βυζάντιο.

  Μάγοι και Μαγεία στην ΑρχαιότηταΣίγουρα θα φαντάζεστε μάγους και μάγισσες με μυτερά καπέλα και σκούπες, όμως αυτά τα μαγικά μονοπάτια δεν μας οδηγούν πάντα σε μάγισσες με καζάνια που ανακατεύουν τα μαντζούνια τους αλλά και σε άλλα πρόσωπα, που ίσως ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί πως μπορεί να ασχολήθηκαν με αυτές τις δυνάμεις για την ικανοποίηση κάποιων αναγκών τους.

  Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο συγγραφέας του βιβλίου «Μάγοι και μαγεία στην Αρχαιότητα: Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο» των εκδόσεων Αρχέτυπο, Matthew W. Dickie.

  Tο βιβλίο εκδόθηκε το 2009 και αποτελεί μια συναρπαστική έρευνα με πλήθος μαρτυριών για την ύπαρξη μάγων και μαγισσών στον αρχαίο κόσμο. Ο συγγραφέας κάνει ένα πέρασμα από την Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ., στη Ρώμη και την Ιταλία, και καταλήγει στην Βυζαντινή αυτοκρατορία.

  Μας φανερώνει άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας όπου σημαντικά πρόσωπα επικαλέστηκαν σκοτεινές δυνάμεις προς όφελός τους.

  …Ο Ερμής δίνει στον Οδυσσέα μια ρίζα που την ονομάζει «φάρμακον», που δύσκολα οι άνθρωποι μπορούν να την ξεριζώσουν και που θα τον προφυλάξει από την Κίρκη, πράγμα που όντως κάνει, διατηρώντας τον άτρωτο από τα μάγια της…

  Και παρακάτω αναφέρει:

  …Η ελληνική ιατρική από τουλάχιστον τον έβδομο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούσε διαδικασίες τέτοιες, που στα μάτια μας δεν ξεχωρίζουν από τις τεχνικές των μάγων…

  Στις σελίδες του βιβλίου περιδιαβαίνουν άνθρωποι όλων των ειδών. Άντρες και γυναίκες ιερουργοί, χρησμολόγοι, ταχυδακτυλουργοί, θαυματοποιοί, πόρνες, μαστροποί, αρματοδρόμοι, θεατρίνοι, σπλαχνοσκόποι, οι οποίοι όπως φαίνεται κατείχαν την τέχνη της μαγείας για να βοηθήσουν ή όχι τα άτομα που έπεφταν στην ανάγκη τους.

  …Μια ακόμα πιο θεαματική μορφή νεκρομαντείας που φαίνεται να γινόταν δημόσια ήταν το ζωντάνεμα ενός πτώματος για να του θέσουν ερωτήσεις. Ο Κέλσος μιλάει σκοτεινά για μάντεις και τους μαθητές των Αιγυπτίων που δίνουν ζωή καταμεσής της αγοράς στα άψυχα, αλλά εκείνη που εικονογραφεί τι ήταν εκείνο που θα μπορούσαν να είχαν κάνει οι ιερουργοί προκειμένου να επιτύχουν ένα ειδικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι η ιστορία των Μεταμορφώσεων του Απουλήιου για το πτώμα που ζωντάνεψε στην αγορά της Λάρισας ο Αιγύπτιος ιερέας Ζάτχλας, για να αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου του…

  Το εξαίσιο αυτό βιβλίο αποτελεί μια σημαντική πηγή για έρευνα στα βαθιά και σκοτεινά μονοπάτια της μαγείας, για τους λάτρεις του είδους. Το μόνο που αρκεί είναι να βυθιστείτε στις σελίδες και στις εικόνες που θα σας δημιουργήσει.

  Περίληψη: Μια συναρπαστική μελέτη για τη μαγεία στον Αρχαιοελληνικό και Ρωμαϊκό Κόσμο, το βιβλίο του ακαδημαϊκού Matthew Dickie συγκεντρώνει πληθώρα στοιχείων για τους μάγους και τις μάγισσες του αρχαίου κόσμου, την ταυτότητα και την καταγωγή τους.

  Ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα, διαμέσου της Ρώμης και μέχρι τα πρώιμα Βυζαντινά χρόνια, ο Δρ Dickie παρουσιάζει την εξέλιξη της μαγείας και τους κοινωνικούς και νομικούς περιορισμούς που αντιμετώπισαν εκείνοι και εκείνες που ασκούσαν την απαγορευμένη τέχνη.

  Με μια διεισδυτική ματιά στο άγνωστο περιθώριο της ελληνορωμαϊκής ζωής, ένας κόσμος από θεουργούς, μάγους, θαυματοποιούς και ιερείς ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας με καθαρότητα και άγνωστες λεπτομέρειες που συναρπάζουν.

  Μάγοι και Μαγεία στην ΑρχαιότηταΣτοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Μάγοι και Μαγεία στην Αρχαιότητα: Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Βυζάντιο

  Συγγραφέας: Matthew W. Dickie

  Εκδόσεις: Αρχέτυπο

  Σελίδες: 464

  Ημερομηνία έκδοσης: 2009

  ISBN: 978-960-421-143-2

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here