Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με την Μαίρη Τσόγκα

  Συνέντευξη με την Μαίρη Τσόγκα

  -

  Συνέντευξη με την Μαίρη Τσόγκα

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας  Μαίρη Τσόγκα. Ας την γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Καλησπέρα σας κυρία Τσόγκα και σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών.

  Μ.ΤΣ.: Καλησπέρα κυρία Παπαθανασίου. Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την τιμή.

  Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο σας παιδικό βιβλίο «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε υπέροχη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτή την ιστορία; Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες σας;

  Μαίρη ΤσόγκαΜ.ΤΣ.: Εργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια στην εκπαίδευση. Έχω λοιπόν άμεση επαφή με τα  παιδιά. Το εκπαιδευτικό σύστημα μας είναι άκρως ανταγωνιστικό, αυτό το ξέρουν κι άνθρωποι που δεν έχουν άμεση επαφή με αυτό.  Συχνά αναρωτιέμαι γιατί δεν εκπαιδεύουμε τα παιδιά  στην αναζήτηση βοήθειας. Ελάχιστα πράγματα μπορεί  κανείς να κάνει εντελώς μόνος του, αλλά  η αναζήτηση βοήθειας συχνά μοιάζει να είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Πετάμε τα παιδιά στη θάλασσα και τους λέμε κολυμπήστε τώρα, ξέρετε δεν ξέρετε πως,  και ει δυνατόν βγείτε πρώτοι, μην κοιτάξετε πίσω σας, πλάι σας, σημασία έχει να  τα καταφέρεις εσύ κι ας πνιγούν οι υπόλοιποι. Μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνίας. Η Λαμπιρίνα, το μικρό πεφταστέρι, μαθαίνει πως η πραγματοποίηση  μιας ευχής μπορεί να γίνει ευκολότερα αν δεχθεί και προπάντων αν ζητήσει βοήθεια. Και πως πάντα υπάρχουν διαθέσιμοι βοηθοί.

  Στο βιβλίο σας ένα μικρό αγόρι ζητά ως ευχή ένα μπαλόνι με χρυσή κλωστή. Οι δικές ευχές που θέλετε να πραγματοποιηθούν ποιες είναι;

  Μ.ΤΣ.:. Το μπαλόνι είναι ένα απλό πράγμα, όχι δυσεύρετο, όχι ακριβό. Η χρυσή κλωστή  το μεταμορφώνει σε κάτι πολύτιμο.

  Στη ζωή, τα πιο απλά συνήθως είναι και τα πιο πολύτιμα.

  Υγεία, αγάπη, ασφάλεια, τέτοια πράγματα. Οι ευχές μου έχουν να κάνουν με αυτά. Νιώθω συχνά ευγνώμων στη ζωή για όσα όμορφα μου έχει δώσει και αυτό που εύχομαι είναι να μπορέσω να διατηρήσω αυτή τη ματιά παρά τις αντιξοότητες.

  Είναι το τρίτο παιδικό βιβλίο σας που κυκλοφορεί. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Μ.ΤΣ.: Η γραφή είναι τρόπος έκφρασης για μένα από την εφηβεία μου ακόμα. Πάντα έγραφα, αλλά δεν πίστευα ότι μπορεί να έχουν ενδιαφέρον και για άλλους αυτά που γράφω. Το πρώτο μου βιβλίο, «Μια μπάλα Ζωγραφιά», κυκλοφόρησε  χάρη στην ενθάρρυνση που έλαβα να αναζητήσω εκδότη στο πλαίσιο μιας εργασίας ως μετεκπαιδευόμενη νηπιαγωγός στο Μαράσλειο Διδασκαλείο από τον καθηγητή μου και συγγραφέα Κώστα Μάγο. Του το χρωστάω!

  Συνέντευξη με την Μαίρη Τσόγκα

  Εκτός όμως από την παιδική λογοτεχνία, έχετε ασχοληθεί και με το διήγημα, αλλά και με το μυθιστόρημα ενηλίκων. Ποιο θεωρείτε το πιο δύσκολο λογοτεχνικό είδος;

  Μαίρη ΤσόγκαΜ.ΤΣ.: Κάθε είδος έχει τις δικές του δυσκολίες και τις δικές του χάρες. Στην παιδική λογοτεχνία η προσέγγιση με τρόπο που θα σέβεται και θα βοηθάει τα παιδιά να απολαύσουν το ανάγνωσμα, στο διή-γημα ο συμπυκνωμένος λόγος, ότι έχεις να πεις πρέπει να το πεις σε περιορισμένη έκταση. Το μυθιστόρημα ως φόρμα είναι πιο πολύπλοκη, χρειάζεται να συνδυάσεις άπειρα πράγματα, να βρεις τους τρόπους που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, παρά την έκταση. Επίσης, για μένα, χρειάζεται να υπενθυμίζω συχνά στον εαυτό μου πού θέλω να πάω, ενώ ταυτόχρονα αφήνομαι να παρασύρομαι στους δρόμους που χαράζουν οι ήρωες μόνοι τους. Από αυτή την άποψη είναι το πιο δύσκολο είδος.

  Ποια ήταν τα αγαπημένα σας βιβλία που σας κρατούσαν συντροφιά ως παιδί-έφηβη και ποια είναι τώρα; Έχετε χρόνο για διάβασμα;

  Μ.ΤΣ.: Ως  πολύ μικρό παιδί, δεν είχα την τύχη να έχω επαφή με βιβλία γραμμένα για παιδιά, πέρα από εκείνα του σχολείου. Ίσως γι αυτό τα αγάπησα κιόλας, επειδή τότε ήταν το μόνο μου παράθυρο στον κόσμο. Εξαίρεση αποτελούσαν ένα βιβλίο με παραμύθια με την υπογραφή του Κ. Βάρναλη και ένα με Σκανδιναβική μυθολογία που με εντυπωσίαζε παράλληλα με τη δική μας και όσα τυχαία και για λίγο έπεφταν στα χέρια μου. Στο  γυμνάσιο άρχισα σιγά-σιγά  να  διαβάζω ξεκινώντας από τα  κλασσικά, Ιούλιος Βερν, Ντίκενς, Τζακ Λόντον, Άννα Φρανκ αλλά και Ζωρζ Σαρρή, Άλκη Ζέη, Λουντέμης, με  βιβλία που καθόρισαν λίγο πολύ τη γενιά μου. Στην εφηβεία μπήκε και η ποίηση στη ζωή μου Καβάφης, Ρίτσος, Σεφέρης, Ελύτης. Στην πραγματικότητα, την παιδική λογοτεχνία τη γνώρισα καλύτερα και την αγάπησα ως φοιτήτρια της σχολής Νηπιαγωγών. Εκεί άρχισα να παρακολουθώ συγγραφείς, όπως τη Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, τη Ζωή Βαλάση και το Μάνο Κοντολέων και σύγχρονους ξένους συγγραφείς. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά πως θα ήθελα κι εγώ να γράψω ένα βιβλίο για παιδιά. 

  Συνέντευξη με την Μαίρη Τσόγκα

  Μαίρη ΤσόγκαΟ χρόνος που θα ήθελα να έχω για διάβασμα δεν είναι ποτέ αρκετός. Ωστόσο, επειδή το διάβασμα είναι μια ανάγκη μέσα μου, συχνά διεκδικεί το χρόνο της από άλλα πράγματα κι έτσι υπάρχουν φάσεις που διαβάζω περισσότερο κι άλλες λιγότερο. Απολαμβάνω πάντα ένα καλό μυθιστόρημα, ξεκουράζομαι και φτιάχνει η διάθεσή μου με ένα ωραίο βιβλίο για παιδιά, διαβάζω στο μετρό  ένα βιβλίο με   σύντομα διηγήματα, μερικές φορές θα βρει κανείς στο κομοδίνο μου διαφορετικά βιβλία που διαβάζονται παράλληλα κι άλλες κοιτάζω απογοητευμένη τη στοίβα να ψηλώνει, καθώς η καθημερινότητα δε με αφήνει να τα αρχίσω. Αυτόν τον καιρό, διαβάζω το «Σώμα στη βιτρίνα» της Αργυρώς Μαντόγλου.

  Μπορεί να κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο σας βιβλίο, αλλά υπάρχει κάποιος ήρωας ή ηρωίδα που σας βασανίζει γλυκά αυτή τη περίοδο και περιμένει να πάρει σάρκα και οστά;

  Μ.ΤΣ.: Ναι, υπάρχει. Πορευόμαστε μαζί εδώ και πολύ καιρό, αλλά ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς για την ηρωίδα μου.

  Είστε εκπαιδευτικός στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τι σας λένε οι μαθητές σας για τα βιβλία σας, Σας κάνουν κριτική; Σας δίνουν ιδέες για νέες ιστορίες;

  Μ.ΤΣ.: Οι μαθητές μου είναι πολύ ενθαρρυντικοί, ευτυχώς, αλλιώς θα τα είχα παρατήσει! Μ’ αρέσει να βλέπω στο βλέμμα τους την αποδοχή  και να ακούω τα σχόλια που κάνουν. Με συγκινεί πάντα, όταν ένα παιδί που έχει δανειστεί το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, έρχεται να μου πει τη γνώμη του. Μερικές φορές η ματιά τους είναι διαφορετική από αυτό που εγώ έχω σκεφτεί και τότε μπορεί να γίνουν πηγή έμπνευσης ή και περαιτέρω επεξεργασίας. Πρέπει να έχει κανείς ανοιχτά μάτια και αυτιά για να πιάσει τις ιδέες και τις επιθυμίες σε ανύποπτο χρόνο.

  Τα παιδιά σήμερα ασχολούνται περισσότερο με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και λιγότερο με το διάβασμα βιβλίων. Τι πρέπει να κάνουμε για να τα φέρουμε πιο κοντά στο βιβλίο;

  Ένα αστέρι πέφτει πέφτειΜ.ΤΣ.:. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και της ταχύτητας. Αυτό δε  μπορούμε να το παραβλέψουμε, ούτε και θα βοηθούσε σε κάτι να το δαιμονοποιήσουμε. Νομίζω πως  στα παιδιά αρέσει  πάντα να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα. Πρέπει, όμως, να έχουν την επιλογή. Αν στο σπίτι δεν υπάρχουν άλλα βιβλία, εκτός από τα σχολικά, αν κανείς ποτέ δε διαβάζει στο παιδί, αν δε διαβάζει η ίδια η οικογένεια, αν η μόνη επιλογή διασκέδασης είναι η τηλεόραση και το tablet τότε πως θέλουμε να διαβάζει το παιδί; Θυμάμαι μια χρονιά που είχα την ευκαιρία να κάνω στην Τετάρτη δημοτικού τις ώρες φιλαναγνωσίας, που τότε προβλέπονταν στο πρόγραμμα.

  Είχα εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι τα παιδιά ήθελαν τόσο πολύ να τους διαβάζω εγώ μέσα στην τάξη τις ιστορίες που δουλεύαμε. Ήταν σαν να έπαιρναν μια τροφή που δεν τους δόθηκε ποτέ αρκετή. Ωστόσο, πάντα θα βρεθούν και παιδιά που για κάποιο λόγο δικό τους θα βρουν το δρόμο προς το βιβλίο, χωρίς να τους το δείξει κάποιος. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν πλάι τους άνθρωποι που θα φωτίσουν αυτό το δρόμο και θα τον κρατήσουν ανοιχτό. Το σχολείο θα έπρεπε να είναι σε θέση να παίξει αυτό το ρόλο, ιδίως αν η οικογένεια δεν μπορεί ή δεν ξέρει πώς να το κάνει.  Ακούω τώρα πως από του χρόνου θα λειτουργήσουν στα δημοτικά σχολεία βιβλιοθήκες σε δίκτυο. Είναι μια πρωτοβουλία, που αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να βοηθήσει να χτιστεί μια ευρύτερη κουλτούρα  βιβλίου.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες του site μας;

  Μ.ΤΣ.: Εύχομαι στους αναγνώστες σας να απολαμβάνουν τη ζωή τους με την ίδια ευχαρίστηση που απολαμβάνουν ένα καλό βιβλίο.

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here