Σάββατο, Δεκέμβριος 14, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Μάτια στις σκιές - Αργυρώ-Μαρία Βενιού

  Μάτια στις σκιές – Αργυρώ-Μαρία Βενιού

  -

  Μάτια στις σκιές 

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Ξημερώματα κάποιας βροχερής φθινοπωρινής μέρας. Η Δανάη επιστρέφει φοβισμένη προς το σπίτι της, μέσα απ’ τα σοκάκια της πόλης. Οι Σκιές την κυνηγούν. Μια σκηνή που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στη ζωή της, εδώ και χρόνια. Επιταχύνει το βήμα και επιτέλους μπαίνει στο σπίτι.

  Πάλι με ακολουθεί… Μερικοί εξαφανίζονται με τη βροχή, ελπίζω να είναι ένας απ’ αυτούς.

  Οι Σκιές έχουν μάτια κόκκινα, μπορούν και περπατούν στα τέσσερα, είναι καμπούρηδες και τρομακτικοί. Και το χειρότερο, την κυνηγούν ακόμη και στα όνειρά της. Ειδικά εκεί, οι Σκιές είναι πιο τρομακτικές και πιο αληθινές από οπουδήποτε αλλού.

  “Εκείνα τα όνειρα πάλι;” αναρωτιέται κοιτώντας το χέρι μου τρομαγμένη.

      “Ναι”, αποκρίνομαι άκεφη.

  Μια μέρα η Δανάη γνωρίζει τη Μυρτώ. Η τελευταία δείχνει ταλαιπωρημένη και άστεγη. Πηγαίνουν παρέα στο σπίτι της Δανάης και συζητούν για διάφορα θέματα. Η Μυρτώ όμως δείχνει να μη θέλει να σκαλίσει το παρελθόν της. Κρύβει ίσως ένοχα μυστικά; Κάποια στιγμή, μέσα από τη συζήτηση βουρκώνει. Πηγαίνουν μια βόλτα στο πάρκο για να ηρεμήσει και καθώς επιστρέφουν, οι Σκιές εμφανίζονται και πάλι. Αυτή τη φορά όμως, δείχνουν να έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα πάρουν μαζί τους.

  Μάτια στις σκιές

  Δεν καθόμαστε για πολύ στο πάρκο, καθώς έχει πιάσει για τα καλά το κρύο κι εκτός αυτού έχει αρχίσει να βραδιάζει. Στο δρόμο για το σπίτι νιώθω έντονα ότι κάποιος με ακολουθεί. Γυρνάω να κοιτάξω και όπως το περίμενα… είναι μια σκιά. Η Μυρτώ με κοιτάζει κι εντελώς ψύχραιμα λέει: “Για μένα ήρθε”.

  Την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με κάποια Σκιά η Δανάη, ήταν δεκατεσσάρων. Ήταν τότε που έμαθε και για το Βιβλίο. Αυτό που ταξίδευε από χέρια σε χέρια, από γενιά σε γενιά, με τελευταίο κάτοχο τον πατέρα της. Οι Σκιές όμως τον είχαν πάρει μαζί τους. Μόνο ένα ξόρκι του Βιβλίου μπορούσε να τον απελευθερώσει, με μια βασική προϋπόθεση: Οι Σκιές θα έπρεπε να αγνοούν την ύπαρξη του Βιβλίου.

  Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διαβαστεί το ξόρκι που βρίσκεται στο φάκελο πίσω από το εξώφυλλο, κοιτάζοντας προς τη δύση. Κάπως έτσι η Δανάη ξεκίνησε τότε την αναζήτηση του Βιβλίου με τα ξόρκια, ένα βάρος που μετά από πάρα πολλά χρόνια έπεφτε πλέον πάνω της. Και τελικά το βρήκε.

  Πάγωσα. Ήθελα να ουρλιάξω, αλλά δε μπορούσα, κουλουριάστηκα στο κρεβάτι, περίμενα κάποια κίνηση. Πλησίασε αργά και ψιθύρισε. “Ήρθα.”

  Η Δανάη αρχίζει να διαισθάνεται ότι η Μυρτώ δεν έχει απλώς εξαφανιστεί, αλλά έχει μεταφερθεί σε κάποια άλλη διάσταση. Διαβάζει το σχετικό ξόρκι και ξαφνικά μεταφέρεται σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, σαν σε όνειρο, μέσα σε ένα ατελείωτο τούνελ. Είναι η μοναδική της ευκαιρία να βρει τη χαμένη φίλη της. «Δε μπορείς να τη σώσεις μένοντας εδώ, πρέπει να πας εκεί» την είχε συμβουλέψει η χαρτορίχτρα της γειτονιάς.

  Έμαθα με το χειρότερο τρόπο να στηρίζομαι στον εαυτό μου, και μόνο σ’ αυτόν, αφού ποτέ κανείς δεν ήταν πραγματικά εκεί για μένα.

  Και κάπου εδώ αρχίζει το ατέλειωτο και όμορφο ταξίδι της Δανάης, κάπου στο χωροχρόνο. Θα μπορέσει να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει; Και τι κόστος θα έχουν αυτές για την ίδια αλλά και για τους οικείους της; Γιατί η Μυρτώ της είχε φανεί σα να τη γνώριζε από χρόνια; Απέραντα δάση, λίμνες, πανέμορφα τοπία, ομίχλη και λιακάδες, πολλά, πάρα πολλά ερπετά, απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, ξόρκια και δύο ωραίες ανατροπές στη ροή της ιστορίας, θα εμπλουτίσουν τη συνέχεια του βιβλίου «Μάτια στις Σκιές».

  Μετά από λίγο η Μυρτώ με σκουντάει. “Μήπως θα έπρεπε να βρούμε και να κλείσουμε την πύλη;”

  Περίληψη: Τι θα έκανες εάν σε κυνηγούσαν σκιώδεις, τρομακτικές παρουσίες σχεδόν όλη σου τη ζωή;

  Η Δανάη, διαβαίνοντας ανάμεσα σε κόσμους, ανακαλύπτει τι είναι οι Σκιές και τι θέλουν από εκείνη. Μαζί με ένα πρώην άστεγο κορίτσι και τη μοναδική της φίλη, Ειρήνη, βιώνουν την ανακάλυψη και τον τρόμο που μπήκε ύπουλα στη ζωή τους. Πραγματικότητα και μαγεία υφαίνουν μια επικίνδυνη καθημερινότητα, με προδοσίες και ανατροπές.

  Την ακολουθεί μια αβέβαιη κληρονομιά από το παρελθόν, το παρόν δεν μπορεί να το κατανοήσει και το μέλλον της είναι αβέβαιο. Τα σημάδια στο σώμα της, μετά από τους εφιάλτες της, μαζί με μηνύματα από ονειρικούς κόσμους, την κάνουν να καταλάβει ότι η μάχη που έρχεται είναι τόσο σημαντική όσο και αμφίρροπη. Οι Σκιές έχουν επιστρέψει για να μείνουν, πιο δυνατές από ποτέ, και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

  Μάτια στις σκιέςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μάτια στις σκιές

  Συγγραφέας: Αργυρώ-Μαρία Βενιού

  Εκδοτικός: Άλλωστε

  Σελίδες: 120

  ISBN: 978-618-5253-29-5

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Απάντηση