Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ποίηση Μελλοντική Ελευθερία - Κωνσταντίνος Μπούρας- Βαγγέλης Χρόνης

  Μελλοντική Ελευθερία – Κωνσταντίνος Μπούρας- Βαγγέλης Χρόνης

  -

  Μελλοντική Ελευθερία. Υπάρχουν πολλές μορφές ποιητικών διαλόγων· και η ποικιλία αυτή δίνει σε ποιητές και αναγνώστες τη δυνατότητα να επικοινωνούν σε μια γλώσσα που μονάχα οι ψυχές καταλαβαίνουν, αφού όλες σχεδόν οι υπόλοιπες εκδοχές του λόγου έχουν γίνει μαριονέτες στα χέρια μιας τοξικής καθημερινότητας.

  Προσωπική άποψη: Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  «Ο χρόνος –όταν και αυτός γερνά– με τους λοιμούς συγγενεύει» Β. Χρ.

  «Ο χρόνος στην πανούκλα διαστέλλεται» Κ. Μπ.

  Όμως, η πιο ατόφια και δύσκολη ποιητική συνομιλία είναι όταν δύο ποιητές «τοποθετούν» σαν πειραματιστές στην ίδια συλλογή ποιήματά τους, και κατ’ επέκταση κομμάτια του είναι τους.

  Δεδομένου λοιπόν ότι δεν συναντάμε συχνά τέτοια ποιητική αρμονία μεταξύ δύο δημιουργών, πιστεύω ότι το ποιητικό βιβλίο του κύριου Βαγγέλη Χρόνη και του κύριου Κωνσταντίνου Μπούρα «ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Εκδόσεις Καστανιώτη, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της δύναμης και της ευελιξίας του Πολιτισμού μας.

  Ξεκινώντας ήδη από τον τίτλο μάς γίνεται αντιληπτό ότι η ελευθερία είναι η αιτία που προσμένουμε το αύριο, και τίποτα άλλο. Δηλαδή, το να είμαστε ελεύθεροι παραμένει μπροστά μας περισσότερο ως επιδίωξη παρά ως κατάκτηση. Και μέσω αυτής της επιδίωξης αποκτούμε την ελευθερία που αντέχουμε κι όχι εκείνη που θέλουμε.

  Στα τριάντα τέσσερα κείμενα αυτά, βλέπουμε το χρονικό μιας παγκόσμιας συμφοράς –πανδημία– να συνενώνεται τους λοιμούς της ψυχής μας, τη μοναξιά, τον χρόνο, το γήρας, την αγάπη και τις ζυμώσεις της.

  Στα ποιήματα «ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ» Β. Χρ. και «Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΔΩΝΙΣ…» Κ. Μπ., η πιο ζωντανή εποχή και το πιο πένθιμο μυστήριο της θρησκείας μας γίνονται οι αφηγητές της αυτοκτονίας του πλανήτη. Θυμίζει και λίγο από «Ελεύθερους πολιορκημένους», όπου είναι αδύνατον για την άνοιξη να συμπαρασταθεί στο δράμα των ανθρώπων και να μην ακολουθήσει τη δική της ροή. Νομίζω ότι οι στίχοι «Η φύση με τους δικούς της κώδικες θα ανθοφορεί δίχως τρόμο για των ανθρώπων την σωτηρία και την ανανέωση» Β. Χρ. και «Οι καμπάνες χτυπούν άρρυθμα» Κ. Μπ. περιγράφουν καλύτερα αυτό που ανέφερα.

  Οι ποιητές μας διακατέχονται από άψογη πνευματική επικοινωνία, ίδιο μέτρο στις φραστικές εκπλήξεις, ρυθμό εξαιρετικών στιχουργικών βημάτων· κι όλα αυτά συνθέτουν ένα αριστουργηματικό ποιητικό και φιλοσοφικό διάλογο.

  Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο, κύριε Βαγγέλη Χρόνη και κύριε Κωνσταντίνε Μπούρα.

  Περίληψη: Δύο ποιητές υπογράφουν την «συνθήκη της καραντίνας». Αξιοποιούν τον «κατ’ οίκον περιορισμό» με δημιουργικό τρόπο. Κάθε εγκλεισμός έχει και την θετική του πλευρά. Σαν τους φυλακισμένους που δημιουργούν, σαν τους εξόριστους που σπουδάζουν, σαν τους ομήρους που μορφώνονται ενόσω οραματίζονται την «μελλοντική ελευθερία» που τους περιμένει και προετοιμάζονται να την αδράξουν. Η πανδημία ενεργοποιεί ανακλαστικά και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ωθεί τους ποιητές να μιλήσουν σαν να συντάσσουν την πνευματική διαθήκη τους. Όμως δεν πρόκειται για ημερολόγιο ούτε για κατά συνθήκην ανταλλαγή επινοήσεων.

  Πρόκειται για μια γνήσια φιλοσοφική συνομιλία για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο στη μεταβατική εποχή μας. Η μάσκα ως μέσο προφύλαξης του κορωνοϊού γίνεται και σύμβολο φίμωσης. Η ελεύθερη διάδοση των ιδεών όχι μόνον δεν περιορίστηκε με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα αλλά χάρη στην τεχνολογία άνθισε ένας γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον του ανθρώπου στο πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταμορφώνεται τάχιστα. Συναισθήματα και εικόνες, παραλειπόμενα της καραντίνας, ζωντανές απεικονίσεις των ανεπανάληπτων εκείνων στιγμών, πορτραίτα «εκ του φυσικού» περαστικών ανθρώπων…

  Ποιητικοί διάλογοι δεν συνηθίζονται, γιατί η ποίηση έχει καταστεί πλέον μια τέχνη ιδιωτική. Όμως ο Βαγγέλης Χρόνης και ο Κωνσταντίνος Μπούρας της ξαναδίνουν την ελεγειακή, την κοινωνική που είχε και θα πρέπει να έχει στο μέλλον. Όπως η πανδημία είναι παγκόσμια έτσι και η ποιητική αντιμετώπιση και φιλοσοφική της διαχείριση πρέπει να αφορά όλους τους ανθρώπους απανταχού της γης. Η Ελλάδα διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτή τη θεομηνία και προσφέρει πάντα τα φώτα του πολιτισμού σε όλες τις εποχές, σε όλα τα χωροχρονικά συμφραζόμενα…

  Μελλοντική ΕλευθερίαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Μελλοντική Ελευθερία

  Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Μπούρας – Βαγγέλης Χρόνης

  Εκδόσεις: Καστανιώτης 

  ISBN: 978-960-03-6796-6

  Ημ. Έκδοσης: 22/06/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here