Γράφει η Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός pop κουλτούρας και εικαστικής έκφρασης που απογείωσε το χαρακτήρα της τέχνης!

Η έκθεση τέχνης “The Walking Dead Art” που έλαβε χώρα στο Ωδείο Αθηνών από την Πέμπτη 15 έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου, άντλησε έμπνευση από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά The Walking Dead η οποία διανύει αυτή τη στιγμή τον 8ο κύκλο της. Το κανάλι FOX σε συνεργασία με την M art πρόσφερε στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία μέσα από πληθώρα δράσεων, για όλα τα ενδιαφέροντα.

The Walking Dead ArtΗ έκθεση αποτελούνταν από 51 εικαστικά έργα μαζί με κείμενα των δημιουργών που τα συνόδευαν, φιλοτεχνημένα υπό το πρίσμα του βαθύτερου κοινωνικού υπόβαθρου της δημοφιλούς παραγωγής. Όλα τα έργα αποτελούν ένα σχόλιο στο πανανθρώπινο ζήτημα τη ζωής και του θανάτου, της ζωής μετά, ή και της ζωής ανάμεσα.

Οι καλλιτέχνες προκλήθηκαν να δημιουργήσουν, αντλώντας έμπνευση από τη σειρά και εμπνεύστηκαν τόσο από την πλοκή και τους χαρακτήρες, όσο και από τα κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιτικά ζητήματα που θίγονται μέσα στο δυστοπικό της κόσμο.

Όπως αναφέρει και η επιμελήτρια και εικαστικός της έκθεσης Ευγενία Ι. Μανωλιουδάκη – Μπογιατζάρα

Η έκθεση προέκυψε από το ενδιαφέρον για τη δημιουργία εικαστικών έργων, με έμπνευση από τη θεματική της σειράς «The Walking Dead», μιας σειράς ξεπέρασε τα σύνορα της τηλεόρασης για να μεταμορφωθεί σε αληθινό φαινόμενο της pop κουλτούρας. Το θέμα της έκθεσης θα μπορούσε να περιγράφει ως η ζωή και ο θάνατος. Η ψυχή και σάρκα. Το ηθικό και το ανήθικο. Τα όρια του αγώνα για επιβίωση…
Ο θεατής καλείται να διαπιστώσει ότι, τελικά, οι ομοιότητες, οι κοινές ανησυχίες, οι ελπίδες και τα βαθύτερα συναισθήματα αποτελούν κοινό τόπο στον οποίο συνυπάρχουμε, χωρίς να παραβλέψει τον αυθορμητισμό ως μία δημιουργική μονοκονδυλιά, ανθρώπινη και υπαρξιακή.

The Walking Dead ArtΕίχα την τιμή να συμμετέχω και εγώ σε αυτήν την πρωτότυπη έκθεση, να γνωρίσω από κοντά εξαίρετους συναδέλφους και οφείλω να αναγνωρίσω την άριστη οργάνωση σε όλα τα στάδια της επιμέλειας από τη πλευρά της διοργάνωσης, κάτι το οποίο λειτούργησε εποικοδομητικά και οδήγησε σε ένα κλίμα από τα ωραιότερα που έχω συναντήσει.

Ξεκινώντας από το opening party της έκθεσης δεν μπορώ να μην ανακαλέσω στη μνήμη μου τα ιδιαίτερα θεματικά κοκτέιλ σερβιρισμένα από «ζόμπι», τα παράλληλα spooky performance σε διάφορα σημεία του εκθεσιακού χώρου, τους υποβλητικούς φωτισμούς και τη δυναμική μουσική η οποία διαχέονταν σε όλους τους χώρους κατά τη διάρκεια του event.

The Walking Dead ArtΜια μαγική εμπειρία που προσωπικά άρχισε να λειτουργεί για μένα σαν μία τελετή της POP κουλτούρας. Τι πιο όμορφο άλλωστε, για μια εικαστική έκθεση καθώς η τέχνη έχει τις ρίζες της στις πρώτες τελετές του ανθρώπινου γένους, από τον καλλιτέχνη σαν άλλο μάγο της φυλής να γίνεται ο δίαυλος μεταξύ του θνητού κόσμου και του αθάνατου, του κόσμου των ιδεών και της πραγματικότητας.

Η έκθεση ξεπέρασε τους 10.000 επισκέπτες, καθώς ανατρεπτικές ομιλίες, δράσεις και προβολές διαδέχονταν η μία την άλλη, από zombie pastry workshops μέχρι special effects.

The Walking Dead ArtΟ εκθεσιακός χώρος των έργων εύστοχα επιλεγμένος, απομακρύνονταν από την αισθητική του λευκού κύβου, εγκολπώνοντας κομψά βιομηχανικά στοιχεία όπως τούβλινες δομές που συνέβαλαν εποικοδομητικά στην αφήγηση των έργων. Ο πολυχώρος Ω2 του Ωδείου Αθηνών πρόσφερε στο θεατή-περιπατητή μια ευχάριστη και διόλου βαρετή εμπειρία, καθώς αυτός κινούταν ανάμεσα από τα έργα των καλλιτεχνών.

Έτσι ο θεατής, μεταβαίνοντας από τον ένα ψυχικό κόσμο στον επόμενο, ταξίδευε μέσα από ποικίλες αισθητικές εκφάνσεις της τέχνης. Εγκαταστάσεις, γλυπτά, δια δραστικά έργα, αναλογικά ή ψηφιακά, εικονικής πραγματικότητας, ζωγραφική και πρωτότυπα κολλάζ!

Επρόκειτο για έργα μεγάλων διαστάσεων που γεμίζαν το χώρο. Το κάθε έργο ήταν σαν ένας ξεχωριστός κόσμος, διαφορετικός αλλά και συνάμα ενωμένος με όλους τους άλλους κόσμους γύρω του όχι μόνο μέσα από την θεματική, αλλά και από το ίδιο το πανανθρώπινο ζήτημα της ύπαρξης.

Ιδιαίτερα ευχάριστο και ενθαρρυντικό σε αυτήν την έκθεση ήταν ότι μηδενίστηκε η απόσταση που αδίκως συναντάμε συχνά μεταξύ της pop κουλτούρας και τις εικαστικής κοινότητας, δύο χώρους που από πάντα ήταν δεμένοι μεταξύ τους και σαν ένας μπορούν να εκτινάξουν τον χαρακτήρα της τέχνης.

The Walking Dead ArtΈνα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν να προσφερθεί αυτή η αξέχαστη εμπειρία σε δημιουργούς και κοινό. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν και για εκείνους εξίσου μαγικές αυτές οι μέρες και προσδοκώ η αίσθηση που άφησε όλη η διοργάνωση στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή να ανοίξει νέους δρόμους για μια ολιστική προσέγγιση της έννοιας της ψυχαγωγίας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης τέχνης είχε αναλάβει η M art. H ενέργεια διεξάχθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με στήριξη από το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το οποίο λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Περισσότερες Πληροφορίες: www.thewalkingdeadart.gr

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Alex Chien, Paula Lakah, Στέφανος Αλαφούζος, Κατερίνα Βαφειά, Γιάννης Jinos Βέλιος, Μαρίνα Βερνίκου, Σοφία Γαϊτάνη, Βάσω Γιαννακοπούλου, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Δημήτρης Δεβούρος, Παναγιώτης Γαρύδης, Νεφέλη Δημητριάδη, Ηλίας Διαμαντάκος, Γιώργος Δρόσος, Ευγενία Δρούγα, Ελένη Ζαβέρδα, Στέλιος Καλλιώρας, Ελευθέριος Κανακάρης, Γιάννης Κανάκης, Μάγδα Καντιλάρη, Βασίλης Καρακατσάνης, Αγγέλα Καράλη, Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού, Σπύρος Κοντούλης, Ευαγγελία Κουτελιέρη, Αλέξανδρος Λαμπαδάκης, Λαμπρινή Λύρου, Χριστίνα Λάππα, Δέσποινα Μανώλαρου, Αντωνία Ματνζούκα, Άννα Μαυρογένη, Φώτιος Μπάλας, Νικήτας Μπαχάρας, Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Δημήτρης Ντόκος, Σάκης Παπαγιάννης, Ιωάννης Παπαδήμος, Σταμάτης Παπαδήμος, Διονύσης Παππάς, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Χάρης Περιορέλλης, Κώστας Πήττας, Στέλλα Στεργίου, Γιώργος Συρίγας, Θοδωρής Τράμπας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Θοδωρής Τσαβδαρής-Βαλλιανός, Γιώργος Τσαταλίος, Τόνια Φάντη, Δαμιανός Φιλόπουλος, Μανώλης Φραγγίδης, Κλεοπάτρα Χαρίτου, Νικόλαος Χήναρης, Χρίστος Χρίστου

Όσοι επισκέφτηκαν την έκθεση μπόρεσαν να ψηφίσουν το αγαπημένο τους έργο μέσω QR codes και του site. Προσεχώς, τα τρία έργα με την υψηλότερη βαθμολογία κοινού και κριτικής επιτροπής, θα βραβευθούν!

The Walking Dead ArtΔΡΑΣΕΙΣ: Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την εξάπλωση, την εξέλιξη και την επικράτηση των zombies στο σινεμά, την τηλεόραση και την pop κουλτούρα από τον δημοσιογράφο Ιωσήφ Πρωιμάκη, αλλά και για τη διαδικασία εικονογράφησης ενός zombie μέχρι την τελική μορφή ενός τατουάζ από την τολμηρή ομάδα του Sake Tattoo Crew, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας κομίστας στη συγγραφή μιας γραφικής νουβέλας από τον stand-up comedian Κωνσταντίνο Μπούρα! To «γλυκό» break της ημέρας, είχε την επιμέλεια του Gus Αθανασιάδη και του Στάθη Φιωτάκη, όπου μας αποκάλυψαν τα πάντα γύρω από την ανατομία ενός cupcake. Από μια τέτοια ημέρα δε θα μπορούσε να λείπει ένα workshop αυτοάμυνας από το Krav Maga Kolonaki, για να είμαστε προετοιμασμένοι in case of a zombie attack! Η ημέρα έκλεισε με ένα συγκλονιστικό real zombie transformation από τους special effects experts Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, που μαγνήτισε το ενδιαφέρον και τα βλέμματα όλων των επισκεπτών οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα!

Οι δράσεις συνεχίστηκαν έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου με μια ευρεία γκάμα ομιλιών, συζητήσεων και workshops, ξεκινώντας δυνατά με Survival Workout από το Art Training Hall για να είμαστε πάντα σε καλή φυσική κατάσταση! Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το βιωματικό εργαστήριο ανασύνταξης – και όχι αποσύνθεσης – από τις ψυχολόγους Βαρδαλαχάκη Δήμητρα, Αναστασάκη Εμμανουέλα και Παπακωνσταντίνου Εβελίνα. Οι γονείς που βρέθηκαν στην έκθεση συμμετείχαν σε ανοικτό διάλογο σχετικά με τους φόβους των παιδιών απο την ψυχολόγο Κουρή Ήρα, ενώ στη συνέχεια η ψυχολόγος Πέππου Λίλλυ μας έδωσε «οδηγίες επιβίωσης» για το πώς να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα «συναισθηματικά zombies» που ρουφούν την ενέργεια μας και ζουν αναμεσά μας! Οι παράλληλες δράσεις συνεχίστηκαν με συζητήσεις γύρω από την σειρά, τον ρόλο της στη διαμόρφωση τάσεων γύρω από τον θάνατο και την αντιμετώπισή του και θεωρίες γύρω από την εξέλιξη και το μέλλον της σειράς από την ομάδα της Comicdom, αλλά και τον κόσμο του design και των γραφικών με ένα 3D design workshop από την Another Circus. Η Κυριακή όμως επιφύλασσε ακόμα μια έκπληξη, αφού η ομάδα του FOX συμμετείχε στον Ημι-μαραθώνιο της Αθήνας με το σύνθημα «Run like zombies are chasing you!», βρίσκοντας τελικά καταφύγιο στο Ωδείο Αθηνών και στην έκθεση τέχνης «The Walking Dead ART»!

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here