Μια άποψη που δεν μπορεί να ισχύει
Γράφει ο Κυριάκος Χαλκόπουλος

Άποψη. Είναι μια άποψη που προφέρεται συχνά, ότι όλα έχουν ήδη ειπωθεί. Όμως αν θεωρήσουμε πως κάτι τέτοιο – μια συνολική γνώση για κάτι, ή έστω μια συνολική ονομαστική αναφορά σε κάτι – προϋποθέτει τουλάχιστον πως κανείς γνωρίζει το σύνολο το ίδιο στο οποίο αναφέρεται, τότε μοιάζει πολύ εύλογο να υποστηριχθεί πως κανένας άνθρωπος δεν γνωρίζει πολλά για τον ίδιο τον κόσμο που έχει στο μυαλό του. Αν γνώριζε ένα πολύ μεγάλο μέρος από τον νοητικό του κόσμο, τότε, πρέπει να εκτιμήσουμε πως οι καθημερινές του σκέψεις θα ήταν όχι απλά πιο σύνθετες από τις τωρινές, αλλά στην κυριολεξία τόσο πολλές και περίπλοκες που θα κινδύνευε να μην προσέχει ούτε τα απαραίτητα στον εξωτερικό κόσμο…

 

Μια υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι πως όποιος νομίζει ότι όλα έχουν ειπωθεί, ισχύει ό, τι βλέπει σε φράσεις άλλων – για παράδειγμα, συγγραφέων ή άλλων διανοητικών που προσωπικά αναγνωρίζει ως σημαντικούς – τα νοήματα που κατά τη γνώμη του περιβάλλουν τις δικές του πιο ιδιαίτερες σκέψεις. Και αυτό, πάντως, μπορεί να είναι μια πλάνη, αφού μάλλον ανάμεσα στην ξένη πρόταση ή έκφραση που διαβάζει κανείς σε ένα βιβλίο και στη δική του αίσθηση για αυτό που διάβασε εκεί, πρέπει να υπάρχει αρκετά μεγάλο πεδίο διαφοροποίησης…!

Σε ένα διάλογο με τον Σωκράτη, με αφορμή μια προτροπή που του έγινε να αναπτύξει τις σκέψεις του, ένας άλλος συνομιλητής (ο γεωμέτρης Θεόδωρος της Κυρήνης) παρεμβαίνει με το πρόσχαρο σχόλιο ότι “να παρακινείς τον Σωκράτη να εκθέσει τις σκέψεις του είναι ως να καλείς ιππικό στην πεδιάδα”, δηλαδή σαν να παρακινούσαν πεζοί να τους επιτεθούν τώρα στο πιο εκτεθειμένο σημείο οι εχθροί πάνω στα άλογα τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως, όπως εκείνοι οι πεζοί που αμέριμνα καλούν τον άλλο να παρατάξει τις δικές τους δυνάμεις, έτσι και ο καθένας που πιστεύει πως όλα έχουν ειπωθεί και όλα είναι γνωστά αγνοεί ότι στέκεται και ο ίδιος σε μια πεδιάδα, και με την πεποίθηση του πως τίποτε νέο δε θα προβάλει στον ορίζοντα κατ ουσίαν κλείνει το στόμα του ώστε να μην ειπωθεί ποτέ μια προτροπή σε οτιδήποτε ακόμα άγνωστο μπορεί να φτάσει ως εδώ.

Μια άποψη που δεν μπορεί να ισχύειΆλλωστε ο ίδιος ο Σωκράτης κάποτε ισχυρίστηκε ότι η Φιλοσοφία είναι κάτι που γεννήθηκε από την αίσθηση του θάμβους απέναντι στο άγνωστο που μας προκαλεί ανησυχία αλλά και έντονο ενδιαφέρον. Κάτι το νέο.

Εξάλλου, με λίγη προσοχή, αυτό που θα βρεθεί μπροστά μας ενώ φωνάξαμε το κάλεσμα στην πεδιάδα μας, δε θα είναι και το περίφημο ιππικό της αρχαίας πόλης του Κολοφώνα…

Επεξεργασία φωτογραφιών: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here